Dacă nu ai mâncat niciodată șnițele poloneze, atunci trebuie să le încerci măcar o dată. Partea bună este că le poți face destul de ușor la tine acasă. Dar care este secretul celor mai delicioase șnițele poloneze? Marea diferență între șnițelul polonez și celelalte este că șnițelul polonez folosește carne de porc bătută bine.
Influențată de bucătăriile din vecinătățile sale, bucătăria poloneză este consistentă, generoasă și absolut delicioasă. La baza mâncărurilor tradiționale poloneze stau preparatele cu origini modeste.
Vezi și: Omletă fără ouă, gata în 3 minute. Care este ingredientul vedetă al rețetei
Zurek
Cu origini modeste și un gust unic, zurekul ar putea fi ușor numit mâncarea națională a Poloniei. O supă care se consumă în principal de Paște. Adesea vei găsi variații regionale ale acesteia, cu familii care își pun amprenta personală pe preparat. Dar ingredientele de bază din toate sunt secara, cartofii, legumele, baconul și un cârnat special poloneză care este alb, cu un strop de cimbru. Apoi este servită cu un ou fiert.
Pierogi
Pierogi este cu ușurință cea mai populară mâncare poloneză; este o gălușcă umplută cu carne sau legume. Cele mai comune umpluturi sunt varza murată, spanacul, ciupercile, cartofii sau ceapa prăjită, printre altele.
Acestea sunt umplute într-un aluat subțire înainte de a fi prăjite sau fierte. Tradițional, ar fi fierte și apoi servite cu unt și ceapă prăjită deasupra, dar versiunile prăjite au devenit din ce în ce mai populare. Ele pot fi de asemenea consumate ca desert cu umpluturi interesante precum fructe de pădure sau stafide cu brânză dulce și chiar ciocolată.
Golabki
Ai putea spune că golabki este o mâncare tipică poloneză care s-ar fi răspândit în întreaga lume dat fiind ingredientele sale de bază: varză umplută fie cu carne tocată de vită sau porc (sau o combinație între cele două), ceapă și orez.
La noi este echivalentul sarmalelor, dar în Polonia sunt servite cu pâine sau cartofi fierți și cu un sos cremos de roșii.
Kotlet Schabowy
În timp ce vienezii au șnițelul vienez, polonezii au ceea ce se numește schabowy. Făcut într-un mod foarte asemănător cu șnițelul, un cotlet de porc este acoperită cu pesmet înainte de a fi prăjit; versiunea poloneză este mai groasă.
Crocant la exterior și suculent la interior, acest șnițel este parte a culturii alimentare poloneze. Vine servit cu piure de cartofi și sfeclă roșie sau cu o combinație de morcovi și mazăre.
Vezi și: Cea mai ieftină reţetă cu piept de pui. E rapidă şi iese un deliciu, o vei face mereu de acum
Kotlet Mielony
O altă mâncare poloneză faimoasă care își ia influențe dintr-o țară nu foarte departe este kotlet mielony. Asemănător cu chiftelele daneze, acest fel de mâncare polonez este făcut din carne tocată de porc legată cu ouă și pesmet și aplatizată înainte de a fi prăjită, apoi se servește cu cartofi fierți sau varză murată ori sfeclă roșie murată în lunile de vară.
Pentru această rețetă ai nevoie de:
Așează cotletele de porc între 2 foi de plastic grele pe o suprafață solidă. Bate ferm cu partea netedă a unui ciocan de carne, întorcându-le din când în când, până devin foarte subțiri. Condimentează cu sare și piper.
Citește și: Nu mai pune apă în piureul instant. Ingredientele de aur cu care poți înlocui, va fi mai aromat
Toarnă făina pe o farfurie mare. Bate oul într-un castron larg. Pune pesmetul într-o altă farfurie mare și plată.
Trece cotletele prin făină. Trece-le prin oul bătut. Acoperă-le cu pesmet pe ambele părți. Bate ușor pentru a elimina excesul.
Încinge uleiul într-o tigaie mare la foc mediu-mare. Adaugă cotletele pane și gătește-le devin aurii, aproximativ 5 minute pe fiecare parte.
Secretul este să folosești pesmet de casă, făcut din pâine uscat pe care o bagi într-un robot de bucătărie până obții firimituri crocante. Dacă nu ai această opțiune, poți folosi pesmet panko și îți vor ieși niște șnițele crocante și delicioase.
Pentru aceste șnițele poloneze ai nevoie de următoarele ingrediente:
Amestecă toate ingredientele într-un bol mare (cu excepția pesmetului). Dă-le o formă plată.
Presează chiftelele în pesmet și prăjește-le în uleiul preferat până sunt gata.
Poți adăuga în compoziție verdeață proaspătă, boia, morcov, dovlecel, condimentele preferate sau usturoi.
Șnițelele formate pot sta la frigider pentru o oră înainte de a fi date prin pesmet și apoi prăjite. Dacă îți plac și mai crocante, poți să le dai prin făină, ou bătut și apoi prin pesmet, astfel încât să rețină și mai mult pesmet și să fie mai crocante când le prăjești.
Vezi și: Tort Caraiman, reţetă veche. Aşa e făcută de zeci de ani în cofetăriile româneşti. Este un deliciu
Un alt preparat des întâlnit în Polonia sunt șnițelele de porc. Acest preparat este extrem de simplu: cotlet de porc bătut cu ciocanul, dat prin făină, ou bătut și pesmet, apoi prăjit și servit călduț alturi de salată de cartofi sau varză murată, celebra sauerkraut.