13 mart. 2024 | 12:02

Tort Caraiman, reţetă veche. Aşa e făcută de zeci de ani în cofetăriile româneşti. Este un deliciu

Diverse
Tort Caraiman, reţetă veche. Aşa e făcută de zeci de ani în cofetăriile româneşti. Este un deliciu
Tort Caraiman, reţetă veche. Aşa e făcută de zeci de ani în cofetăriile româneşti. Este un deliciu

Tortul Caraiman este unul dintre cele mai iubite deserturi, pregătit de zeci de ani. Dacă vrei să surprinzi cu un preparat fin și gustos, acesta este soluția. Iată rețeta veche, originală, pe care o utilizau chiar și bunicile. Are exact gustul copilăriei noastre.

Cea mai bună rețetă pentru tort Caraiman

În bucătăria ta, poți crea un adevărat deliciu regal cu prăjitura Caraiman. Vă prezentăm azi o rețetă clasică și rafinată, ce îmbină aromele subtile ale biscuitelui cu o cremă fină și glazură de ciocolată. Nu se prepară deloc greu, trebuie doar să fii puțin îndemânatic:

Iată cum poți pregăti această minunăție culinară, pentru care ai nevoie de:

Ingrediente:

Pentru blat:

* 4 ouă
* 66 g zahăr tos
* 90 g făină

Pentru cremă:

* 2 ouă
* 100 g zahăr
* 25 g cacao
* 150 g unt
* esență de rom

Pentru glazură:

* 150 g ciocolată neagră 50%
* 40 g unt 80% grăsime
* nucă de cocos pentru decor

Opțional:

* 100 g unt
* 20 g zahăr pudră
* colorant verde

Instrucțiuni:

Pregătirea blatului:

* Începe prin a bate albușurile spumă cât mai tare.
* Mixează gălbenușurile cu zahărul până ce compoziția devine spumoasă și se deschide la culoare.
* Adaugă făina treptat și amestecă cu grijă, până obții o compoziție omogenă.
* Întinde compoziția pe două tăvi de dimensiuni 34×24 cm, astfel încât să obții un strat subțire.
* Coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 10 minute.

Pregătirea cremei:

* Amestecă ouăle cu zahărul și cacaoa și pune compoziția la bain-marie.
* Amestecă continuu, până când compoziția ajunge la o temperatură de 72-75 de grade Celsius.
* Lasă să se răcească și adaugă esența de rom.
* Într-un alt bol, mixează untul până devine cremos și adaugă treptat compoziția de ou, mixând continuu până se încorporează complet.

Asamblarea prăjiturii:

* Taie blaturile răcite în fâșii lungi de 7 cm și umple-le cu cremă.
* Asamblează fâșiile umplute într-o formă înaltă și îngustă, apoi înfășoară prăjitura în folie și las-o la frigider peste noapte pentru a se întări.
* După ce s-a întărit, taie marginile prăjiturii și porționează în patru bucăți egale.

Pregătirea glazurii:

* Topiți ciocolata și untul la bain-marie și amestecă până obțineți o glazură fină și lucioasă.
5. Finalizarea prăjiturii:
* Acoperă fiecare bucată de prăjitură cu glazura de ciocolată și presară nucă de cocos deasupra.
* Lasă prăjitura la frigider până la momentul servirii, pentru a se întări complet și a-și fixa aroma și textura.

Cum a apărut prăjitura Caraiman

În culisele Castelului Peleș, unde misterul și rafinamentul se împleteau în fiecare bucată sculptată în piatră și în fiecare poveste veche ce părea să răsune în fiecare colț, un personaj de o importanță crucială își scria propria legendă.

Numele său era Iosif Strassman, un maestru bucătar cu o abilitate extraordinară de a aduce la viață arome și gusturi care vor fi păstrate în eternitate în culisele bucătăriei regale.

De origine germană, Strassman își începea călătoria culinară ca elev la
școala celebrului Auguste Escoffier din Paris, iar mai apoi se desăvârșea la prestigioasa școală de gătit Cordon Bleu, unde își exersa meșteșugul sub privirile atente ale celor mai pricepuți maeștri bucătari.

Dar povestea sa cu adevărat strălucitoare avea să înceapă în inima României, odată cu sosirea prințesei Maria și a viitorului său soț, prințul Ferdinand I, la Castelul Peleș. În acel moment crucial, Strassman a fost chemat să devină stăpânul bucătăriei regale, un loc în care talentul și creativitatea sa avea să fie puse la încercare în cele mai inedite moduri.

Ceea ce a urmat a fost o simfonie culinară desăvârșită, sub îndrumarea reginei Maria, care îi oferea sprijinul său necondiționat și libertatea de a-și exprima arta într-un mod fără precedent. Strassman nu s-a lăsat intimidat de provocările ce îi apăreau în cale, ci dimpotrivă, le-a abordat cu un entuziasm inegalabil și cu o dorință arzătoare de a surprinde și încânta cu fiecare preparat.

Prințul Carol, care recent abdicase de la titlul de moștenitor, a fost omagiat într-un mod cu totul special de către maestrul bucătar, prin celebra prăjitură Caraiman. Acest desert delicios nu era doar o simplă îmbinare de arome, ci o poveste savuroasă ce celebra muntele cu același nume și îl omagia pe prinț pentru curajul său.

În timp ce regina Maria îi oferea libertatea de a crea și de a inova în bucătăria regală, Strassman nu s-a ferit să îmbunătățească și să reinventeze rețetele tradiționale românești, transformându-le în adevărate opere de artă culinară.

PlaySport
E aproape ILEGAL de fierbinte! S-a iubit nebunește cu Ronaldo și nu s-a știut absolut nimic până acum! Dezvăluie TOT din relație. Cum a agățat-o Cristiano
Ego.ro
Unica IMAGINE care a scăpat pe net cu Carmen Iohannis în costum de baie! Toți au rămas uluiți
Stirile PROTV
Un mare lanț de restaurante fast-food vine în România. Orașul neașteptat în care deschide prima locație
EVZ.ro
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Digisport.ro
”Plin de ciudați”. ”Cea mai frumoasă sportivă din România” a dezvăluit ce-a pățit, ani la rând, pe internet
Adevarul
NYP: Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
BZI.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Spynews.ro
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Sport.ro
FOTO “Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive
Viva.ro
Scandalul uitat dintre Bianca Drăgușanu și Anamaria Prodan: „Toate deşteptele şi perfectele cu castraveţi în cap au început să...”
Impact.ro
Cântăreața din România care a ajuns să cântărească doar 36 KG! Imagini incredibile cu artista piele și os
Stiri din Lume
AMANTELE care au devenit NEVESTE! Ele au DISTRUS căsniciile barbaților celebri din România
Parteneri
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Redactia.ro
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și a mâncat un chips extrem de picant
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Stai la curte, poți să fii amendat. Gestul care golește buzunarele
EVZ.ro
Ce prevestește șarpele de casă. Superstiții legate de șerpi în casă și în curte
Spynews
Simona Halep renunță. Decizia luată de marea campioană a României
Capital.ro
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionarii români: ”Trebuie doar să își introducă datele!”
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Un întreg oraș e speriat după ce camerele de supraveghere au filmat o creatură bizară în fața grădinii ZOO. Ce poate fi
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro