Ca orice oraș cu clădiri vechi, inclusiv Bucureștiul se poate mândri cu poveștile sale cu fantome. Recunoscut ca fiind Micul Paris, încă mai există case și clădiri construite după anii 1800, care ascund genul acesta de legende. Printre ele și clădirea bântuită din centrul Bucureștiului, o casă pentru peste 200 de copii. Citește mai departe și vezi despre ce clădire este vorba.
Cunoscută astăzi sub numele de „Casa numărul 13”, clădirea despre care vorbim, și nu pentru prima oară (vezi aici), aparținea unui anume Stavrache Hagi-Orman.
Dacă mergi și astăzi pe Strada Fanceză, vei descoperi clădirea bântuită din centrul Bucureștiului, de la numerele 13 și 14. Legenda spune că acest prorpietar, un om hapsân și rău, a făcut din casă un așa-zis orfelinat în care strângea toți copii săraci, aflați pe străzile Bucureștilor de la începutul secolului XX.
Legenda mai spune că acesta reușise să strângă în casă nu mai puțin de 200 de copii, dar pe care îi ținea nemâncați și fără apă zile întregi. Nu se știe exact de ce Stavrache Hagi-Orman făcea asta, dar ceea ce localnici din zonă spun, este că uneori se mai aud glasuri de copii care strigă „Vrem apa! Apa!” în clădirea bântuită din centrul Bucureștiului.
Vezi și: Poveștile macabre ale clădirilor îți vor da fiori
Așa cum spuneam la început, în acei ani Bucureștiul a cunoscut o dezvoltare socio-economică importnată, iar influențele Parisului se regăseau la aproape orice colț de stradă. Majoritatea clădirilor vechi, care există și astzăi (parte din ele), erau construite în perioada anilor 1870-1900, printre care și clădirea bântuită din centrul Bucureștiului, orfelinatul lui Stavrache Hagi-Orman.
După cum bine se știe, Centrul Vechi, așa cum îl cunoaștem astăzi, era de fapt zona de lux a Bucureștilor acelor ani, aici fiind construite într-o perioadă, relativ scurtă, cele mai importante și impozante clădiri, cu arhitectură spectaculoasă, și influențată de moda parisiană.
Multe dintre clădirile de aici aveau să fie consturite în stil eclectic, având elemente decorative de stile Empire, precum este și clădirea din strada Franceză 13.
Dacă nu ai vizitat-o , este cazul să ajungi și la Casa Vernescu, unul dintre cele mai vechi și mai renumite cazinouri din București, deschis în anii 1800, și care a fost mult timp un loc în care bogații se adunau pentru jocuri de noroc cu mize mari. De fapt, unii oameni bogați au intrat în Cazino doar pentru a-și încheia noaptea pierzându-și averea și reputația.
Un alt loc plin de istorie și, posibil, bântuit, este vechea curte princiară a lui Vlad Țepeș, tot din Centrul Vechi, construită în secolul al XV-lea. Astăzi, tot ceea ce a mai rămas din clădirea originală sunt o parte din ziduri, arcuri, pietre funerare și o coloană corintică.
Vezi și: Biserica ascunsă printre terasele din Centrul Vechi. Ce face preotul de aici pentru români
Sau, de ce nu, celebra casă denumită „Casa Sângelui Negru” din cauza morților care au avut loc aici și din cauza spiritelor care o bântuie, și se pare că există trei povești cu aceasta, dar ar trebui să le descoperi singur,m vizitând locația.