24 feb. 2024 | 14:19

Clădirea bântuită din centrul Bucureștiului. Era casă pentru peste 200 de copii. “Apăăă, vrem apăăă!”

Diverse
Clădirea bântuită din centrul Bucureștiului. Era casă pentru peste 200 de copii. “Apăăă, vrem apăăă!”
Casa a fost construită între 1870-1900

Ca orice oraș cu clădiri vechi, inclusiv Bucureștiul se poate mândri cu poveștile sale cu fantome. Recunoscut ca fiind Micul Paris, încă mai există case și clădiri construite după anii 1800, care ascund genul acesta de legende. Printre ele și clădirea bântuită din centrul Bucureștiului, o casă pentru peste 200 de copii. Citește mai departe și vezi despre ce clădire este vorba.

Ce spun legendele despre clădirea bântuită din centrul Bucureștiului

Cunoscută astăzi sub numele de „Casa numărul 13”, clădirea despre care vorbim, și nu pentru prima oară (vezi aici), aparținea unui anume Stavrache Hagi-Orman.

Vezi și: Povestea bătrânului care la 78 ani vinde cărţi în Centrul Vechi din Bucureşti. De ce e poreclit „Soarta”: „E cea mai mare bucurie”

Dacă mergi și astăzi pe Strada Fanceză, vei descoperi clădirea bântuită din centrul Bucureștiului, de la numerele 13 și 14. Legenda spune că acest prorpietar, un om hapsân și rău, a făcut din casă un așa-zis orfelinat în care strângea toți copii săraci, aflați pe străzile Bucureștilor de la începutul secolului XX.

Clădirea bântuită din centrul Bucureștiului. Era casă pentru peste 200 de copii. “Apăăă, vrem apăăă!”

Orfelinatul lui Stavrache Hagi-Orman, din strada Franceză 13

Legenda mai spune că acesta reușise să strângă în casă nu mai puțin de 200 de copii, dar pe care îi ținea nemâncați și fără apă zile întregi. Nu se știe exact de ce Stavrache Hagi-Orman făcea asta, dar ceea ce localnici din zonă spun, este că uneori se mai aud glasuri de copii care strigă „Vrem apa! Apa!” în clădirea bântuită din centrul Bucureștiului.

Vezi și: Poveștile macabre ale clădirilor îți vor da fiori

Capitala ascunde clădiri construite între 1870-1900

Așa cum spuneam la început, în acei ani Bucureștiul a cunoscut o dezvoltare socio-economică importnată, iar influențele Parisului se regăseau la aproape orice colț de stradă. Majoritatea clădirilor vechi, care există și astzăi (parte din ele), erau construite în perioada anilor 1870-1900, printre care și clădirea bântuită din centrul Bucureștiului, orfelinatul lui Stavrache Hagi-Orman.

Clădirea bântuită din centrul Bucureștiului. Era casă pentru peste 200 de copii. “Apăăă, vrem apăăă!”

„Casa Sângelui Negru”

După cum bine se știe, Centrul Vechi, așa cum îl cunoaștem astăzi, era de fapt zona de lux a Bucureștilor acelor ani, aici fiind construite într-o perioadă, relativ scurtă, cele mai importante și impozante clădiri, cu arhitectură spectaculoasă, și influențată de moda parisiană.

Vezi și: Cum arată astăzi locul din Bucureşti în care Mihai Eminescu a lucrat ca redactor. Clădirea din Centrul Vechi de care puţini au habar

Multe dintre clădirile de aici aveau să fie consturite în stil eclectic, având elemente decorative de stile Empire, precum este și clădirea din strada Franceză 13.

Alte locuri pline de istorie și ”bântuite”

Dacă nu ai vizitat-o , este cazul să ajungi și la Casa Vernescu, unul dintre cele mai vechi și mai renumite cazinouri din București, deschis în anii 1800, și care a fost mult timp un loc în care bogații se adunau pentru jocuri de noroc cu mize mari. De fapt, unii oameni bogați au intrat în Cazino doar pentru a-și încheia noaptea pierzându-și averea și reputația.

Clădirea bântuită din centrul Bucureștiului. Era casă pentru peste 200 de copii. “Apăăă, vrem apăăă!”

Casa Vernescu

Un alt loc plin de istorie și, posibil, bântuit, este vechea curte princiară a lui Vlad Țepeș, tot din Centrul Vechi, construită în secolul al XV-lea. Astăzi, tot ceea ce a mai rămas din clădirea originală sunt o parte din ziduri, arcuri, pietre funerare și o coloană corintică.

Vezi și: Biserica ascunsă printre terasele din Centrul Vechi. Ce face preotul de aici pentru români

Sau, de ce nu, celebra casă denumită „Casa Sângelui Negru” din cauza morților care au avut loc aici și din cauza spiritelor care o bântuie, și se pare că există trei povești cu aceasta, dar ar trebui să le descoperi singur,m vizitând locația.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Alertă MAXIMĂ lângă România! Rusia a pus O ȚARĂ NATO pe LISTA ȚINTELOR
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro