22 nov. 2021 | 16:59

Biserica ascunsă printre terasele din Centrul Vechi. Ce face preotul de aici pentru români

Diverse
Biserica ascunsă printre terasele din Centrul Vechi. Ce face preotul de aici pentru români
A reusit sa modernizeze comunicarea cu oamenii

În centrul vechi al Bucureștiului, printre terase, cluburi și magazine, se află o biserică de care puțini locuitori ai Capitalei știu.

Biserica din centrul Vechi în care oamenii au găsit un sprijin

Este cea mai veche biserică din Centrul Vechi, iar preotul de aici face lucruri de-a dreptul minunate pentru copii și bătrâni.

Preotul din biserica din Centrul Vechi se ocupă cu un proiect prin care oferă asistență la domiciliu pentru bătrâni și ajută copiii fără posibilități cu ghiozdane echipate pentru școală.

Preotul a reușit să adune în jurul său o comunitate de tineri care îl ajută să ofere asistență la domiciliu bătrânilor singuri și săraci.

Biserica Sfântul Dumitru-Poștă este veche de 500 de ani. Aici, preotul le cere credincioșilor să poarte mască și îi îndeamnă să se se protejeze împotriva covid.

Biserica în care toate măsurile de protecție se respectă

Mihai Gojgar a fost numit preot paroh la această biserică în urmă cu 12 ani și a reușit să o modernizeze. 

“Comunicarea faptelor de caritate am început-o pe mai multe căi, pe pagina de Facebook și Instagram a bisericii, dar cea mai eficientă s-a dovedit a fi comunicarea de la om la om.

Asta mi-a rămas în minte: poți să apelezi la tehnică, dar cea mai fructoasă rămâne comunicarea ca pe vremea Apostolilor, de la suflet la suflet, din vorbă în vorbă.

Multe s-au schimbat când este vorba de comunicare și parcă nimic nu s-a schimbat. Biserica noastră mai este și Paraclis Universitar pentru studenți, media de vârstă în comunitate fiind de 35-40 de ani, predomină credincioșii educați, avem 80 de familii.

Este biserica în care se poartă mască de protecție și oamenii sunt îndemnați să se protejeze pentru că noi respectăm cerințele Statului și ale Bisericii”.

Preotul a reușit să acrediteze serviciul de asistență la domiciliu la Ministerul Muncii. Prin acest program, el și tinerii ajută bătrânii, le fac curățenie, le plătesc facturile, le fac cumpărăturile și îi însoțesc la spital.

Ce gesturi imense face preotul și comunitatea lui pentru bătrâni

Uneori, bătrânii au nevoie doar de cineva cu care să vorbească, așa că oamenii implicați în proiect sunt acolo pentru cei mai singuratici dintre bunici.

“Pe lângă tinerii voluntari, avem și persoane angajate prin Asociația Umanitară Tadeu, o asociație de proiecte sociale, educaționale și de întrajutorare.

Care este secretul reușitei? Echipa și puterea comunității de a face bine. Eu sunt doar un catalizator care adună oamenii laolaltă, stă în firea noastră să fim buni mai mult decât să fim răi. Fără oamenii din jurul meu n-aș putea să fac nimic.

Verificăm întotdeauna cazurile sociale, le cerem acte celor aflați în necaz, nu încurajăm cerșetoria.

Experiența mi-a arătat că cei care au cu adevărat nevoie de ajutor au și acte, pot dovedi situația lor, în timp ce cei care vor să păcălească vor repede un ajutor, pe loc”, spune preotul, potrivit b365.

Parteneri