Suntem deja la doi ani de la declanșarea invaziei în Ucraina, iar analiștii vorbesc despre strategia Rusiei de a face bani, în ciuda sancțiunilor. Conform acestora, Kremlinul nu a fost niciodată mai bogat, tot ei explicând și cum a sfidat SUA.
La scurt timp după ce trupele rusești i-au invadat țara, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut un apel către companiile occidentale, cerându-le să părăsească Rusia, și că se asigure că „rușii nu primesc nici măcar un ban”. Sute de companii au răspuns la apel. Politicienii și activiștii au prezis că aceasta va contribui la sugrumarea economiei rusești și va submina efortul de război al Kremlinului, dar Vladimir Putin avea alte planuri.
Vezi și: SUA intervine cu noi sancțiuni pentru Rusia. Care este miza importantă a americanilor
Putin a transformat retragerile marilor companii occidentale într-un câștig pentru elita loială a Rusiei și pentru statul însuși. El a forțat companiile care doresc să vândă să o facă la prețuri mici, în același timp limitând vânzările la cumpărătorii aleși de el, sau a confiscat firmele în mod direct.
O investigație a New York Times a urmărit modul în care Putin a transformat o nenorocire așteptată într-o schemă de îmbogățire. Companiile occidentale care au anunțat plecări au declarat pierderi de peste 103 miliarde de dolari de la începutul războiului, potrivit unei analize a rapoartelor financiare realizate de Times.
În tot acest timp Putin a stors companiile de cât mai multă din această bogăție, dictând termenii plecării lor. De asemenea, el a supus aceste ieșiri la taxe din ce în ce mai mari, generând cel puțin 1,25 miliarde de dolari în 2022 pentru fondul de război al Rusiei.
La începutul acestui an, adresându-se unei mulțimi de activiști la Tula, capitala industriei de armament a Rusiei, Vladimir Putin s-a lăudat că economia țării a învins sancțiunile occidentale impuse după invazia sa în Ucraina.
„Au prezis declin, eșec, colaps – că vom sta deoparte, vom renunța sau ne vom prăbuși. Te face să vrei să le arăți [lor] un gest binecunoscut, dar nu voi face asta, sunt multe doamne aici. Nu vor reuși! Economia noastră este în creștere, spre deosebire de a lor”.
Președintele Rusiei a jubilat că economia Rusiei nu numai că a rezistat unui atac de sancțiuni din partea țărilor occidentale, dar acum este mai mare decât toate țările, cu excepția a două dintre ele. El se referea la clasamentul Băncii Mondiale privind PIB-ul în funcție de paritatea puterii de cumpărare, în funcție de care Rusia devansează ușor Germania.
Vezi și: Rusia, noi sancțiuni din partea SUA. Gazprom a primit cea mai dură lovitură
Jurnaliștii americani de la CNN au publicat recent o nouă analiză în care sunt precizate sume enorme, de peste 37 de miliarde de dolari, bani proveniți din vânzările petroliere record realizate de Rusia, în ciuda sancțiunilor impuse de SUA și aliați. Mare parte din acești bani vin din exporturile de țiței rusesc către partenerul său strategic, India, care rafinează importurile și, ulterior, le vând în SUA.
Unul din motivele pentru aceste tranzacții este faptul că vânzările Rusiei de țiței către India nu intr sub incidența sancțiunilor economice impuse de Occident și SUA. În ciuda plafonării din 2022, prin care Occidentul și SUA cumpărau țițeiul rusesc cu până la 60 de dolari pe baril, Rusia a reușit să facă profit record în utimii doi ani, așa cum se arată și în analiza celor de la Kpler:
„Plafonul de preț a fost adevăratul declanșator al creării flotei fantomă. Cu cât lanțurile de aprovizionare sunt mai lungi, cu cât este mai dificil să se descâlcească transferurile de la navă la navă, și devine, de asemenea, mai dificil să se determine costul real al unui baril rusesc”, arată Viktor Katona, șeful departamentului de analiză a comerțului petrolier din cadrul firmei de cercetare comercială Kpler.
Una din concluziile analizei CNN este că, Rusia intră în cel de-al treilea an de război în Ucraina cu o sumă fără precedent de bani în visteria guvernului. Acest flux de plăți, în cele din urmă în beneficiul Moscovei, provine din faptul că India și-a mărit achizițiile de țiței rusesc de peste 13 ori mai mult decât înainte de război, potrivit analizei realizate de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), împărtășită în exclusivitate cu CNN.
Aceasta echivalează cu intervenția partenerului strategic al SUA, New Delhi, pentru a înlocui achizițiile de țiței ale cumpărătorilor occidentali, reduse de sancțiunile impuse de invazia Rusiei în Ucraina, se arată în analiză.