Statele Unite ale Americii au impus joi, 2 noiembrie 2023, un nou pachet de sancțiuni Rusiei, din cauza războiului din Ucraina. Măsurile luate de americani vizează și industria energetică și capacitatea liderului de la Kremlin de a se extinde pe piața globală, potrivit agenției de presă Reuters.
În urmă cu câteva zile, Vladimir Putin a declarat că, în ciuda sancțiunilor pe care Statele Unite le aplică în cazul Rusiei, măsurile radicale nu fac altceva decât să afecteze economia occidentală. Liderul de la Kremlin a oferit asigurări că economia țării pe care o conduce este foarte stabilă.
La scurt timp după declarațiile cu pricina, Statele Unite au anunțat că au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei, secretarul de stat Antony Blinken subliniind într-o conferință de presă că aceasta este vinovată pentru tot răul ce se petrece în Ucraina, ca urmare a declanșării războiului:
„Vom continua să folosim instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a crește costul pentru Rusia al purtării acestui război și pentru a promova responsabilitatea pentru atrocitățile și abuzurile sale în Ucraina”.
Noul pachet de sancțiuni al Statelor Unite vizează o entitate majoră implicată în dezvoltarea, operarea și deținerea unui proiect masiv în Siberia, cunoscut sub numele de Arctic-2 GNL, potrivit unui comunicat emis de Departamentul de Stat și citat de agenția de presă Reuters.
Prin intermediul proiectului Arctic-2 GNL, Rusia ar urma să livreze gaze naturale refrigerate, cunoscute sub numele de gaze naturale lichefiate (GNL), pe piețe din întreaga lume.
În afară de acest proiect, Washington-ul are în atenție și dronele kamikaze KUB-BLA și Lancet, folosite în conflictul militar. Mai multe companii din Rusia au sprijinit forțele armate cu drone care ar putea fi utilizate în războiul declanșat în Ucraina.
În circumstanțele de față, americanii analizează cu atenție dronele kamikaze KUB-BLA și Lancet și au inclus pe lista neagră a comerțului mai multe firme rusești.
Rusia a încercat să sfideze sancțiunile impuse de liderii din Occident prin intermediul ajutorului primit din Emiratele Arabe Unite, Turcia și China, mai susțin americanii. Departamentul Trezoreriei a precizat că mai multe firme cu sediul în aceste state au trimis bunuri cu dublă utilizare în război.
Reprezentanții unor societăți din Emiratele Arabe Unite, Turcia și China au trimis bunuri cu dublă utilizare de înaltă prioritate Rusiei, printre care s-au numărat și componente pentru sistemele de armament ale liderului de la Kremlin, folosite în războiul cu Ucraina.