24 dec. 2023 | 09:40

O zi de pace în timpul unui război crunt. Cum au sărbătorit soldaţii Crăciunul pe frontul Primului Război Mondial

Social
O zi de pace în timpul unui război crunt. Cum au sărbătorit soldaţii Crăciunul pe frontul Primului Război Mondial
Cum au sărbătorit soldații Crăciunul, în timpul Primului Război Mondial. Armistițiul din 1914, unic în istorie.

De Crăciunul anului 1914, soldații britanici, nemți și francezi de pe frontul Primului Război Mondial au încetat temporar lupta pentru a cânta colinde și a face schimb de cadouri. Deși se purta un război crunt, militarii au găsit modalități de a marca sezonul sărbătorilor de iarnă, armistițiul fiind un eveniment unic.

O mică speranță într-un conflict brutal

Unul dintre cele mai cunoscute evenimente din perioada Primului Război Mondial a fost armistițiul din 1914. O încetare neoficială a focului între soldații britanici, nemți și francezi a avut loc de-a lungul părților frontului. Chiar dacă erau departe de familii, militarii au marcat în mod deosebit Crăciunul.

„Tăcerea era aproape neobișnuită și eram cu toții foarte suspicioși și vigilenți, ne așteptam la o surpriză. Mai târziu… toată linia lor a fost luminată. Cred că au ridicat felinare pe stâlpi înalți de pe parapet și în tranșee.

După ce au început să cânte… Au cântat frumos, întregul efect a fost extrem de ciudat. Apoi au început să ne strige, iar noi am răspuns. Cred că toată lumea a simțit dorul de casă în Ajunul Crăciunului. Eram cu gândurile la familiile noastre de acasă.

Noaptea a trecut fără să se tragă niciun foc de ambele părți. Santinelele noastre erau totuși extrem de vigilente. Am fost destul de neliniștit de tăcerea ciudată…

(Dimineața – n.r.), nemții au început să strige lucruri ce nu erau neapărat complimente. Apoi au schimbat discursul, spuneau: Bună dimineața, englezule! Crăciun fericit! Tu nu tragi, noi nu tragem. Nu a fost nicio împușcătură toată ziua”, a povestit maiorul J Q Henriques, Regimentul din Londra (24-25 decembrie 1914).

Citește și: 20 de curiozități despre Crăciun. Sigur nu știai aceste lucruri

Cum au sărbătorit soldații Crăciunul

În tranșeele din dimineața de Crăciun se cântau colinde și se aruncau rații peste liniile opuse. Nu a trecut mult timp până când militarii mai aventuroși au început să umble pe front, ca și cum nu se întâmpla nimic. Au făcut schimb de mâncare, tutun, țigări, băutură, insigne, nasturi și șepci.

Unii au jucat chiar și fotbal. Există un detaliu ce confirmă acest lucru – în mai multe scrisori ale soldaților se vorbește despre o victorie la fotbal a nemților împotriva englezilor de 3 la 2.

Sursă: Profimedia

Darurile primite de nemți, englezi și francezi

Pe lângă felicitările de Crăciun, soldații au primit cadouri de la cei dragi sau din partea organizațiilor caritabile. Coletele cu bunuri de acasă au ridicat moralul francezilor care se luptau cu vremea rece și umedă în tranșee. Tutun, haine, dulciuri, ciocolată… toate le-au fost oferite în ziua armistițiului.

Familia Regală a trimis soldaților cutii metalice pline cu ciocolată, dulciuri, țigări și tutun. Cutiile prevedeau și o copie a salutului Regelui George al V-lea adresat trupelor engleze, care suna astfel: Fie ca Dumnezeu să vă protejeze și să vă aducă în siguranță acasă!.

Pentru ziua armistițiului și oferirea darurilor soldaților au fost făcute mari eforturi. În ciuda cerințelor uriașe, peste 355.000 de cutii au fost livrate cu succes la timp doar pentru englezi, în ziua de Crăciun.

Citește și: Cum a încercat Ceaușescu să-i facă pe români să uite de Crăciun

În ce a constat cina de Crăciun a soldaților

Au fost și soldați suficient de norocoși, care au stat departe de linia frontului de Crăciun. Aceștia s-au bucurat de o cină de Crăciun mai consistentă. Trupele din tranșee însă, aveau parte de rațiile obișnuite, eventual completate de cadourile primite de acasă, dacă aveau noroc.

Adesea, soldații împărțeau pachetele camarazilor lor. În ziua de Crăciun s-a consumat conserve de tocană de vită și legume, un amestec ce avea mai multă grăsime decât carne. Biscuiții pe care soldații îi primeau erau foarte tari. Pentru a nu-și sparge dinții cu ei, îi înmuiau în apă sau ceai.

Și-au îngropat camarazii cu onoare

Pe lângă părțile frumoase ale zilei de pace din timpul războiului, precum schimbul de cadouri, atât englezii, cât și germanii și francezii și-au făcut timp pentru a încerca să găsească cadavrele camarazilor lor, pe care să le îngroape corespunzător.

Soldați englezi, transportând un camarad grav rănit/ Sursă: Profimedia

Deși au fost emise ordine stricte împotriva fraternizării de către înaltul comandament al părților, mulți ofițeri subalterni au tolerat armistițiul și au lăsat lucrurile să urmeze propriul curs. Nu s-au îndoit niciodată că, în cele din urmă, războiul se va relua.

Citește și: Povestea primului glob pentru bradul de Crăciun. Motivul trist pentru care un suflător în sticlă l-a creat în 1847, ce se punea înainte în pom

Armistițiul din 1914, unic în istorie

Într-adevăr, în afară de Crăciunul din 1914, armistițiul nu s-a mai repetat niciodată. În unele părți ale frontului de război, ostilitățile au fost reluate imediat după încheierea armistițiului. În alte zone, încetarea focului a durat chiar și câteva zile.

Evenimentul din 1914 a reprezentat o gravă încălcare a codurilor militare, motiv pentru care presa a încercat să nu îl trateze. Doar câteva ziare au abordat subiectul, foarte fugitiv, majoritatea după ce armistițiul s-a încheiat și a fost reluat războiul.

O licărire de pace în tranșee, în ajunul Crăciunului, când un soldat german se apropie de liniile britanice cu un pom de Crăciun și un mic felinar de hârtie/ Sursă: Profimedia

Când kaiserul Wilhelm al II-lea a aflat că nemții au sărbătorit cu francezii, a luat măsuri aspre. Circumstanțele în care a avut loc armistițiul l-au făcut să capete un statut semi-mitic.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Cine este Aura Şova, de fapt. A primit trofeul „Vocea României” de la Lara Fabian
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băgați banii la saltea! Populația trebuie să se pregătească: Este momentul să fim precauți!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro