11 dec. 2023 | 13:20

20 de curiozități despre Crăciun. Sigur nu știai aceste lucruri

Economic
20 de curiozități despre Crăciun. Sigur nu știai aceste lucruri
Lucruri pe care sigur nu le știai

Cele mai frumoase tradiții de Crăciun sunt cele pe care le practicăm de decenii sau chiar de secole întregi. Dar te-ai oprit vreodată să te întrebi de unde provin aceste obiceiuri sau cum au început ele? Pentru a te ajuta să-ți îmbogățești cunoștințele despre sărbători, ți-am pregătit 20 de curiozități despre Crăciun, iar unele sunt cu adevărat interesante.

Lucruri pe care nu le știai despre Crăciun

„Grinch” este cel mai de succes film de Crăciun din toate timpurile. Filmul animat pe calculator din 2018 a adus încasări de 512.858.819 de dolari la nivel mondial. Locul doi este ocupat de „Home Alone,” clasicul film de Crăciun din 1990.

În trecut Crăciunul a fost interzis. În secolul al XVII-lea, Parlamentul englez a interzis sărbătorirea Crăciunului în favoarea unei zile de post.

Află și: De ce e bine să pui frunze de dafin la baza bradului de Crăciun. Detaliul care îţi poate schimba viaţa

Vârsta medie la care copiii încetează să mai creadă este opt ani.

Se spune că originile lui Moș Crăciun se bazează pe Sfântul Nicolae din Mira, un călugăr turc din secolul al III-lea faimos pentru ajutorarea săracilor și bolnavilor. Imigranții olandezi au adus povestea bărbatului pe care îl numeau „Sinter Klaas” în New York, unde legenda lui a continuat.

„Jingle Bells” a fost prima melodie difuzată în spațiu pe 16 decembrie 1965, în timpul zborului spațial Gemini 6A al NASA.

20 de curiozități despre Crăciun

Crăciunul nu a fost întotdeauna pe 25 decembrie.

În timp ce Crăciunul sărbătorește nașterea lui Isus Christos, data reală a acestui eveniment este pierdută în istorie. În Biblie nu se menționează data de 25 decembrie, iar mulți istorici susțin că Isus s-ar fi născut, cel mai probabil, în primăvară.

Cadourile au atât origini creștine, cât și păgâne.

CITEȘTE ȘI: De ce să ţii nouă frunze de dafin şi nouă monede pe masa din bucătărie. Detaliul care îţi va schimba viaţa complet

Creștinii ar putea să fi crescut cu ideea că dăm cadouri de Crăciun pentru a imita darurile pe care cei Trei Magi le-au adus Pruncului Isus, dar, ca și multe alte tradiții, și aceasta își are rădăcinile în Saturnalia. Păgânii ofereau inițial daruri zeilor.

Pomii de Crăciun au o tradiție străveche.

Tradiția pomilor de Crăciun se întoarce până la vechii egipteni și romani, care decorau cu plante perene în timpul solstițiului de iarnă pentru a simboliza revenirea primăverii. Plantele perene le aminteau de toate plantele verzi care urmau să crească odată cu revenirea soarelui.

Îi poți mulțumi prințului Albert pentru bradul tău de Crăciun.

Când Prințul Albert al Germaniei a adus un brad pentru noua sa soție, Regina Victoria a Angliei, tradiția a prins cu adevărat în afara granițelor. O ilustrație a cuplului în fața unui brad de Crăciun a apărut pentru prima dată în Illustrated London News în 1848. După aceea, tot mai mulți oameni au început să facă la fel.

Sfântul Nicolae era mai generos decât vesel.

Probabil deja știai că ideea lui Moș Crăciun provine de la Sfântul Nicolae. Sfântul nu era cu adevărat un bărbat cu barbă care purta un costum roșu; acea imagine a apărut mult mai târziu. În secolul al IV-lea, episcopul creștin își dădea averea mare săracilor și salva femei din robie. În olandeză, numele său este Sinter Klaas, care s-a transformat ulterior în Santa Claus.

Vezi și: De ce este bine să pui bomboane și acadele în bradul de Crăciun. Mulți români au renunțat la acest obicei

Coca-Cola a avut un rol în imaginea lui Moș Crăciun.

Înainte ca Coca-Cola să decidă să folosească imaginea sa în publicitate, Moș Crăciun arăta mai degrabă înfiorător decât vesel. Apoi, în 1931, compania de băuturi a angajat un ilustrator numit Haddon Sundblom pentru a-l înfățișa pe bătrânul vesel în reclamele de revistă.

Obiceiul de a atârna șosetele a început din întâmplare.

Legenda spune că atârnăm șosetele pe coș cu grijă pentru că, într-un an, un bărbat văduv sărman nu avea destui bani pentru zestre pentru cele trei fiice ale sale, ceea ce însemna că urmau să fie vândute ca sclave. Generosul Moș Nicolae aruncat o pungă de aur pe horn într-o noapte, iar aceasta a ajuns în șosetele proaspăt spălate pe care fetele le agățaseră la foc pentru a se usca. După aceea, tradiția a rămas!

Rudolph a fost o strategie de marketing.

Rudolph, renul cu nasul roșu, a apărut pentru prima dată în 1939, când magazinul Montgomery Ward a cerut unuia dintre copywriterii săi să creeze o poveste de Crăciun pentru copii pe care magazinul să o distribuie ca promoție. În primul an, au fost distribuite 2,4 milioane de exemplare, iar la sfârșitul anului 1949, Gene Autry a înregistrat cântecul „Rudolph, renul cu nasul roșu”. Filmul adorabil, cu insula jucăriilor nedorite și elful Herbie, a fost difuzat pentru prima dată în 1964.

Cei opt reni mici au avut multe nume.

Rudolph era aproape să fie numit Rollo sau Reginald, iar echipa sa a avut și alte multe nume. Ei au fost numiți anterior Flossie, Glossie, Racer, Pacer, Scratcher, Feckless, Ready, Steady și Fireball.

CITEȘTE ȘI: A înmuiat frunze de dafin în apă cu sare și a stropit în toată casa. La ce ajută acest truc genial

Coroana de Crăciun este simbol religios.

Obiceiul de a aduce plante perene în casă a început în secolul al XVI-lea între europenii de nord și est, în principal germani, ca o modalitate de a curăța bradul de Crăciun și de a-l face mai uniform. În loc să arunce ramurile tăiate, oamenii împleteau excesul în coroane.

„Jingle Bells” era inițial un cântec de Ziua Recunoștinței.

James Lord Pierpont a scris cântecul numit „One Horse Open Sleigh” pentru concertul de Ziua Recunoștinței al bisericii sale la mijlocul secolului al XIX-lea. Apoi, în 1857, cântecul a fost relansat sub titlul pe care îl știm cu toții și îl iubim.

Astronauții au transmis „Jingle Bells” din spațiu.

Cu nouă zile înainte de Crăciun în 1965, astronauții Wally Schirra și Tom Stafford de la bordul Gemini 6 au spus Controlului Misiunii că au văzut un „obiect zburător neidentificat” care se pregătea să intre în atmosfera Pământului, călătorind pe orbita polară de la nord la sud. Chiar când lucrurile au devenit tensionate, au întrerupt transmisia cu „Jingle Bells”, iar Wally a cântat la o armonică mică în timp ce Tom agita un mănunchi de clopoței mici.

„Silent Night” este cel mai înregistrat cântec.

Toți știm aceleași câteva cântece de Crăciun care rulează în buclă la mall-uri și la radio în toată perioada sărbătorilor. Dar unul dintre ele a fost adaptat mai mult decât celelalte. „Silent Night” este de fapt cel mai înregistrat cântec de Crăciun din istorie. A avut mai mult de 733 de versiuni diferite protejate prin drepturi de autor începând cu 1978.

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: Iluzia optică mai dificilă decât orice ai văzut până acum. Ai ochi de vultur dacă vezi ce apare în imagine

Sărbătorirea Crăciunului obișnuia să fie ilegală.

Între 1659 și 1681, oricine era prins petrecând de Crăciun era amendat. Colonizatorii din Colonia Bahiei Massachusetts au creat Pedepsele pentru Menținerea Crăciunului. Se credea că astfel de festivaluri superstițioase erau „o mare jignire a lui Dumnezeu și o ofensă la adresa altora.”

Se zvonește că lichiorul de ou a apărut în Marea Britanie medievală.

Despre inventatorul lichiorului de ou nu există confirmări oficiale, dar majoritatea istoricilor sunt de acord că lăpticul de ou a apărut în Marea Britanie medievală. Acesta era un lux pentru clasa superioară, deoarece ei erau singurii care aveau acces la lapte, șampanie și ouă, ingredientele necesare pentru a crea varianta originală.

În SUA, decorarea de Crăciun face mii de victime.

În jur de 14.700 de persoane ajung la urgențe în America în fiecare noiembrie și decembrie din cauza accidentelor din timpul decorării de Crăciun — ceea ce înseamnă aproximativ 240 de accidente pe zi. Cele mai comune accidente implică căderi, tăieturi și entorse.

Moș Crăciun are propriul său cod poștal canadian.

În fiecare an, scrisorile către Moș Crăciun inundă birourile poștale din întreaga lume. Consolidându-și reputația ca unii dintre cei mai drăguți oameni, unii angajați de la birourile poștale canadiene au început să răspundă. Pe măsură ce programul a luat amploare, ei au stabilit un cod poștal special pentru Moș Crăciun în cadrul inițiativei Programului de Scriere a Scrisorilor către Moș Crăciun: HOH OHO.

Citește și: Află soluția la: Iluzia optică a începutului de iarnă care îți pune creierul la încercare

Termenul „Xmas” datează din anii 1500.

Contrar credinței populare, „Xmas” nu este o încercare modernă de a „îl scoate pe Hristos din Crăciun”. „Creștinismul” a fost scris „Xianity” încă din anul 1100.

X, sau Chi, este prima literă greacă a cuvântului „Christ”, astfel că „X” și, încă din secolul al IV-lea, Constantin cel Mare folosea adesea varianta prescurtată. Unii spun că încă din 1021 se folosea abrevierea „XPmas” pentru a face referire la sărbătoare, care ulterior a fost redusă la „Xmas”.

Digisport.ro
De la "țeapă" la "lovitură": englezii au făcut topul transferurilor la Tottenham! Locul ocupat de Radu Drăgușin
Stirile PROTV
Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Reacția unui român după ce a fost refuzat pe internet de o tânără: „Tu ești mai presus, oare?”
EVZ.ro
Cutremur în mass-media. Dispare după o activitate de 20 de ani
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Secretele satului legendar din Munții Șureanu: „Locuitorii își spun daci, au datini nemaiîntâlnite și porecle de animale”
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Miley Cyrus, dată în judecată pentru „Flowers”. Acuzații de plagiat după Bruno Mars
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Ungaria pune stop la graniță. Ungurii vor să schimbe regulile în UE. Anunț de la Budapesta
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro