01 dec. 2023 | 10:52

Se schimbă bancnotele Euro. Data la care vom putea avea banii cu noul design

Economic
Se schimbă bancnotele Euro. Data la care vom putea avea banii cu noul design
”Vor mai trece câțiva ani până când noile bancnote vor intra în circulație”, Christine Lagarde

În urmă cu 21 de ani, UE și Banca Centrală Europeană luau decizia de a introduce pe piață moneda unică europeană, sau euro, cum o știe azi toată lumea. De atunci și până astăzi majoritatea statelor europene au adoptat moneda, dar nu s-au mai produs schimbări de design. Dar, în cadrul unui proces obișnuit de dezvoltare, la 21 de ani de la introducerea primelor bancnote, BCE anunță că se schimbă bancnotele Euro. Citește și află care este data la care vom putea avea banii cu noul design.

UE sărbătorește 21 de ani de la apariția monedei unice

Odată cu implementarea noțiunii de o Europă unită, în baza unor documente semnate de toate statele membre la acel moment, BCE introducea pe piața financiar-bancară moneda unică europeană, adoptată imediat ca și monedă statală de mare parte din statele care stau la baza Uniunii Europene.

Citește despre: Va fi lansată bancnota de 0 euro. Cum este posibil așa ceva

Conform BCE, prima serie de bancnote euro a fost emisă inițial în 2002, odată cu introducerea monedei euro, cu valori de 5, 10, 20, 50, 100, 200 și 500 de euro. Aceste bancnote au fost înlocuite treptat de cea de-a doua serie, cunoscută și sub numele de seria Europa, ceea ce explică de ce este posibil să nu le mai vedeți atât de des în zilele noastre.

Se schimbă bancnotele Euro. Data la care vom putea avea banii cu noul design

Sunt 21 de ani de la emiterea primelor monede europene

Bancnotele din prima serie au circulat legal și își vor păstra întotdeauna valoarea, chiar dacă au apărut și noile serii, continuând să circule alături de seria Europa până la epuizarea stocurilor rămase.

BCE anunță că se schimbă bancnotele Euro

Așa cum spuneam la început, planul a fost, încă de acum 21 de ani, ca odată la câțiva ani design-ul monedei unice să fie schimbat, iar asta se va întâmpla odată cu apariția noii serii, ”Europa”, dezvoltată pentru ”a face bancnotele euro mai sigure împotriva falsificării și mai durabile”.

”Acest lucru înseamnă că bancnotele vor trebui înlocuite mai rar, pentru a reduce la minimum impactul asupra mediului și pentru a menține costurile la un nivel minim.

Noile bancnote au un fir comun: conectarea europenilor, şi despre asta este vorba în privinţa Europei şi a monedei comune: conectarea noastră”, spune preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Citește și: Bancnotele care nu pot fi folosite, nu poti face nici plăți, nici să le schimbi

Noile schimbări, după cum declară preşedinta Băncii Centrale Europene, se vor face în baza unui studiu de consultare a cetățenilor europeni ”în cadrul unor grupuri de reflecție cu privire la opiniile lor privind posibilele teme viitoare. Rezultatele au servit ca date de intrare pentru etapele următoare.

Christine Lagarde precizează data la care vom putea avea banii cu noul design

Având în vedere că este un proces îndeungat, care necesită timp, și după ce Consiliul guvernatorilor BCE a selectat posibilele noi teme, urmează să înceapă lucrările de selectare a motivelor potențiale și de pregătire a unui concurs de design.

Află despre: Bancnota euro care îi este dedicată lui Ștefan cel Mare. Cu cât se vinde, de această dată, suvenirul

Christine Lagarde avea să precizeze și data la care vom putea avea banii europeni cu noul design, declarând că:

”Cetățenilor europeni li se va oferi posibilitatea de a-și exprima opiniile cu privire la o listă scurtă de modele. Se preconizează că Consiliul guvernatorilor va lua o decizie cu privire la noul design în 2026.

Vor mai trece câțiva ani până când noile bancnote vor intra în circulație și vor ajunge în cele din urmă în buzunarele noastre.”, mai precizează Christine Lagarde.

Se schimbă bancnotele Euro. Data la care vom putea avea banii cu noul design

”Vor mai trece câțiva ani până când noile bancnote vor intra în circulație”, Christine Lagarde

Cu alte cuvinte, mai sunt cel puțin doi ani de lucru, mai ales la design-ul viitoarelor monede europene, și, ulterior, vor putea intra în circulație.