26 mai 2023 | 08:34

Bancnotele care nu pot fi folosite, nu poti face nici plăți, nici să le schimbi. Ce flagel a luat amploare în toată Europa și la ce trebuie sa fii atent

Știri generale
Bancnotele care nu pot fi folosite, nu poti face nici plăți, nici să le schimbi. Ce flagel a luat amploare în toată Europa și la ce trebuie sa fii atent

Banca Centrală Germană avertizează Europa cu privire la bancnotele euro care nu pot fi folosite în nicio tranzacție, astfel că, nimeni nu poate efectua plăți cu ele și nici nu le poate schimba. Potrivit Bundesbank, deși sunt interzise, aceste bancnote circulă acum în toată Uniunea Europeană, reprezentând o problemă serioasă pentru consumatori, comercianți și instituțiile financiare.

Bancnotele Euro care nu pot fi acceptate

Falsificarea banilor este o infracțiune extrem de practicată în toată lumea, îndeosebi în statele Uniunii Europene. Din acest motiv, Banca Centrală a emis o avertizare internațională privind limitarea acestor operațiuni scăpate de sub control.

Un rol important în emiterea și gestioanrea monedei euro îl au băncile centrale ale statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv Banca Centrală Germană. Pentru a nu fi înșelați, cetățenii sunt rugați să fie foarte atenți atunci când efectuează o tranzacție în locuri necunoscute sau când primesc bani de la persoane străine, neautorizate să facă o operațiune financiară.

Băncile atrag atenția tuturor persoanelor și instituțților care observă nereguli privind banii primiți. Aceștia sunt rugați să anunțe imediat autoritățile competente și să refuze orice tip de tranzacție cu bancnote Euro falsificate sau contrafăcute. Insituțiile bancare îi sfătuiesc pe cetățeni să verifice autenticitatea bancnotelor primite, înainte de folosire.

După comunicatul oficial al Băncii Centrale Germane, cu privire le identificarea mai multor falsuri în 2022 decât în anii anteriori, Bundesbank avertizează împotriva acceptării bancnotelor euro contrafăcute.

În total, au fost înregistrate 44.100 de bancnote euro contrafăcute, cu o valoare nominală de 2,7 milioane euro, acestea fiind retrase din tranzacțiile de plată din Germania.
Făcând un calcul simplu, aceste valori confirmă creșterea numărului de falsuri în țară, cu 5,2 la sută, comparativ cu anul precedent.

Numărul bancnotelor Euro contrafăcute în Europa a explodat

Din păcate, situația falsificării banilor este dramatică, astfel că, volumul de monedă falsă a crescut în 2022 în toată zona euro, în total fiind înregistrate 376.000 de falsuri. Aceasta corespunde unei creșteri de 29.000 de unități (+8,4 la sută) față de anul precedent.

Potrivit celor mai recente informații, cea mai falsificată bancnotă a fost cea de  50 euro, reprezentând aproximativ 40 la sută din toate contrafacerile înregistrate. Aceasta a fost urmată de bancnota de 20 euro, înregistrând un procent de 23,6 la sută. Prejudiciul cauzat zonei euro de banii falși s-a ridicat la 21,5 milioane euro, fiind semnificativ mai mare decât în 2021 (când a fost de 17,5 milioane euro).

Banca Centrală Germană a emis un avertisment oficial prin care atrage atenția asupra creșterii numărului de bancnote euro contrafăcute înregistrate în Germania și în zona euro în ansamblu. Acestea includ bancnote cu valoare nominală de 50 euro și 20 euro, care au fost cele mai falsificate. Banca Centrală Germană face apel la verificarea bancnotelor euro pe care le primim, cu rugămintea de a raporta orice bancnotă falsificată autorităților competente.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Capital.ro
Angajații români care vor avea salariu de bază mai mare decât minimum pe economie
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Adio COZI la SGR! Un nou DISPOZITIV de COLECTAT STICLE
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro