În iunie anul acesta, o propunere de interzicere a TikTok în SUA a obținut sprijin bipartizan și a ridicat întrebări mai mari cu privire la legile privind accesul la date. Efectul a fost că mai multe state se gândesc serios la interzicerea rețelei. Dar, în timp ce unii se mai gândesc, alții au făcut-o deja. Așa că azi vorbim despre țara care a interzis TikTok, iar decizia se pune în aplicare chiar din acest moment. Află de ce.
La jumătatea acestui an, propunerea de dincolo de ocean de ainterzice celebra rețea TikTok a creat un val de răspunsuri.
Motivul acestui demers stă în faptul că FBI și Departamentul de Justiție al SUA au lansat o investigație asupra TikTok la 17 martie 2023, inclusiv acuzații că firma ar fi spionat jurnaliști americani.
La acel moment, directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, a apărut în fața Comisiei pentru energie și comerț a Camerei Reprezentanților pentru a apăra aplicația la 24 martie 2023.
Mărturia sa a abordat politicile TikTok privind confidențialitatea consumatorilor și securitatea datelor, impactul platformei asupra sănătății mintale și preocupările legate de securitate cu privire la compania mamă a platformei, ByteDance.
Aceasta nu este prima dată când Statele Unite amenință că vor interzice TikTok. În 2020, administrația Trump a încercat să își folosească puterea de urgență pentru a bloca aplicația.
TikTok este o companie privată cu peste 150 de milioane de utilizatori în Statele Unite și peste 1 miliard de utilizatori activi în întreaga lume. TikTok a propus un plan, denumit ”Project Texas”, de a muta toate datele americane în Statele Unite pentru a atenua preocupările legate de confidențialitate și securitate.
Citește despre: Cine e gata să cumpere cea mai la modă aplicație în acest moment. E gata să fie interzisă în America
După audierile din Camera Reprezentanților, TikTok publică un raport de transparență în care dezvăluie solicitările legale oficiale pentru datele utilizatorilor. Raportul bianual arată câte solicitări au fost făcute în fiecare țară.
Citește și: A apărut o nouă înșelătorie în România. Ce promit escrocii, alerta dată de MApN
Potrivit celui mai recent raport, cererile de informații din partea forțelor de ordine au atins un maxim istoric în prima jumătate a anului 2022, cu un total de 4.054 de solicitări în întreaga lume. De altfel un prim pas a fost făcut, așa că aflăm azi de țara care a interzis TikTok.
Guvernul nepalez a decis luni să interzică populara aplicație de socializare TikTok, afirmând că aceasta perturbă ”armonia socială” din țară. Anunțul a fost făcut în urma unei ședințe de guvern. Ministrul de externe Narayan Prakash Saud a declarat că aplicația va fi interzisă imediat.
”Guvernul a decis să interzică TikTok, deoarece era necesar să reglementeze utilizarea platformei de socializare care perturba armonia socială, bunăvoința și fluxul de materiale indecente”, a declarat ministrul de externe Narayan Prakash Saud.
El a precizat că, pentru a responsabiliza platformele de social media, guvernul a cerut companiilor să se înregistreze și să deschidă un birou de legătură în Nepal, să plătească taxe și să respecte legile și reglementările țării.
Nu a fost clar ce a declanșat interdicția sau dacă TikTok a refuzat să se conformeze solicitărilor Nepalului, iar compania nu a răspuns imediat la un e-mail prin care se solicitau comentarii.
Citește și: Milioane de utilizatori își plâng în pumni acum. Care e motivul
Până la decizia guvernului nepalez, singurele două țări în care TikTok este complet interzis erau Afganistan și India.
Dar, efectele nu s-au lăsat așteptate prea mult, iar astăzi asistăm la decizii în masă la nivel mondial, decizii care au dus la interzicerea sau planul de interzice rețeaua de socializare pe teritoriile statelor.
Regiunile cu interdicții parțiale și dispozitivele pentru care acestea sunt interzise sunt următoarele:
Alte țări au interzis TikTok în trecut și au anulat ulterior interdicțiile, și anume Indonezia și Pakistan, care au interzis amândouă temporar aplicația din cauza conținutului explicit.