Odată cu plecarea milioanelor de români în străinătate antreprenorii din țară s-au văzut nevoiți să apeleze la forță de muncă din străinătate. Astfel, începând cu șantierele din România și până în shaormerii au început să apară mucitori filipinezi, indieni, vietnamezi…etc. Astăzi vă prezentăm viața unui srilankez în România: ”Iubesc această țară”. Câți bani face ca ospătar, are deja cazare și masă.
Străinii care râmnesc la salariile din România au început să vină în număr tot mai mare în țara noastră. Astfel, lipsa forței de muncă creată de plecarea românilor la muncă în Occident, a început să fie înlocuită de lucrători străini asiatici.
Muncitorii străini sunt bine primiți în România, mai ales că antreprenorii nu au pur și simplu cu cine să mai construiască blocuri, case, să facă pâine, mobilă, shaorma…etc. Astfel, cei mai mulți muncitori s-au obișnuit cu românii, cu mâncarea românească, unii și-au adus și familiile, astfel că România a început să le fie casă.
Citește și: Satele din România care sunt pline de străini
”Au lăsat țara natală pentru un salariu mai bun, dar au ajuns să ne iubească țara, mâncarea si limba. Vorbim de mii de străini care s-au mutat in România și lucrează cu normă întreagă, 12 luni pe an. Mulți și-au adus familiile și au format aici prietenii pe viață. Este și cazul unui cuplu din Sri Lanka, stabilit pe litoralul românesc”, a transmite Silvia Ioniță, prezentatoarea Știrilor Kanal D.
Este și exemplul a doi tineri care au zburat nu mai puțin de 6 mii de kilometri până la Constanța. Deși trăiesc un adevărat vis pe litoralul românesc, aceștia se află la muncă în țara noastră, nu în concediu.
”I love România, i like România. E mai mult decât o țară minunată, e o țară pașnică pentru mine. Sunt foarte împăcat aici pentru că în țara mea vezi multe războaie și alte lucruri, dar aici n-am văzut războaie”, a spus bărbatul din Sri Lanka.
Bărbatul, Newton, e de 5 ani aici, iar Ayomi, soția lui, de 2. Se mai întorc în Sri Lanka doar în vacanțe, iar România s-a transformat în casa lor, unde muncesc 12 luni pe an.
Ambii lucrează într-un restaurant pescăresc din Agigea, care este deschis tot anul. Newton este ospătar și ajunge la un salariu de 6.000 lei pe lună, iar Ayomi lucrează la intrarea în restaurant.
Citește și: Ce se întâmplă cu străinii care rămân fără loc de muncă în țara noastră
Cazarea si mâncarea le este gratuită. Ayomi acasă era profesoară, însă aici se ocupă de recepția localului, conduce clienții la masă și le oferă orice informații au nevoie.
Numărul muncitorilor care lucrează pe litoral s-a dublat în ultimii ani, iar la nivel național sunt încadrați mai bine 200 de mii de muncitori străini, în special din Asia.