08 aug. 2023 | 15:53

Satele din România unde s-au mutat numai străini. Aici trăiesc 11 naționalități. Locul este unul de vis

Utile
Satele din România unde s-au mutat numai străini. Aici trăiesc 11 naționalități. Locul este unul de vis
”Satul internațional” cu 11 naționalități

Așa cum am mai tot scris, România are lcuri spectaculoase, aprcă scoase din cărțile de povești. Dar, în urma unor situații fără prcedent, anumite sate românești aveau să fie depopulate, și vom vorbi despre asta. Dar, în ciclul ”Turist prin țara mea”, a venit momentul să vorbim despre satele din România unde s-au mutat numai străini. Pentru început îți spunem că aici trăiesc 11 naționalități, iar locul este unul de vis. Citește mai departe și află care sunt aceste locuri.

Nicolae Ceaușescu și exodul sașilor din Transilvania

Spre finalul anilor 70 și începutul anilor 80, ca urmare a schimbărilor politice, atât în Germania de Est, bastionul cel mai vestic al URSS, precum și cele din România, Nicolae Ceaușescu avea să adopte o anume tactică în ceea ce-i priveau pe etnicii români de origine germană, cunoscuți sub numele de sași.

Deși documentele acestor demersuri nu au fost făcute publice, dar conform unor mărturii ale unor apropiați ai apartului de stat din acea vreme, printre care și celebrul general Ion Mihai Pacepa, Nicolae Ceaușescu avea să-și trimită emisarii pentru a negocia exodul sașilor transilvăneni spre Germania, pe sume enorme.

Vezi și: Cu cât i-a vândut Ceaușescu pe „frații” lui Iohannis. Prețul pentru care erau vânduți sașii nemților

Conform datelor istorice, Germania de Est își anunțase poziția oficială față de România și minoritățile germane, care nu a fost doar una de protecție tacită. Până în jurul anului 1962, atât Stasi, securitatea de stat din Germania de Est, cât și Securitatea, poliția secretă din România, au colaborat dincolo de granițe pentru schimbul de informații cu privire la emigranții din România și RDG.

În anii 1960, atmosfera de cooperare s-a schimbat considerabil. La nivel diplomatic înalt, cele două țări se prezentau în public ca parteneri apropiați și cooperanți. Cu toate acestea, noua direcție de politică externă adoptată de Gheorghe Gheorghiu-Dej și de succesorul său, Nicolae Ceaușescu, după 1965, a transformat România într-o ”țară fraternă ostilă”, iar până în 1973 ambele organizații secrete de securitate desfășurau în mod independent anchetele respective în România și în RDG.

Ca urmare a acestor negocieri, multor etnici sași aveau să li se acorde pașapoarte și lăsați să migreze către Germania, iar după căderea regimului comunist, la începutul anilor 90 și până în 2000, tot mai mulți etnici aveau să părăsească România, lăsând în urma lor sate întregi goale.

”Turist prin țara mea!” spre satele din România unde s-au mutat numai străini

Lăsând în spate această pagină de istorie, ne vedem azi pornind ca ”Turist prin țara mea!” spre satele din România unde s-au mutat numai străini, locuri unde în trecut trăiau comunități întregi de sași.

Concret, astăzi vorbim de cel puțin 44 de sate, majoritatea repopulate astăzi, toate incluse în așa numitele ”Colinele Transilvaniei”; și vorbim de satele Alma Vii, Richiș, Biertan, Saschiz, Cincșor, Viscri, Copșa Mare, și altele.

Vezi și: Locul din România care atrage zeci de mii de turiști. Este de o frumusețe ireală și vara și iarna

Din punct de vedere geografic, aceste sate se află la îmbinarea județelor Mureș, Sibiu și Brașov, iar dacă în trecut erau golite, astăzi asistăm la un nou fenomen de repopulare, dar, paradoxal, cei care vin să cumpere case aici sunt mulți străini, și mai puțini români.

În ”Colinele Transilvaniei” trăiesc peste 100.000 de locuitori

Paradoxal sau nu, străinii care au descoperit aceste locuri, în ”Colinele Transilvaniei”, vin din diferite pături sociale și, în realitate, au format o adevărată comunitate formată din cel puțin 11 naționalități.

Satele din România unde s-au mutat numai străini, așa cum spuneam, sunt împrăștiate pe o arie delimitată și care unește orașe precum Mediaș, Sighișoara, Rupea, Făgăraș și Sibiu, din cele trei județe menționate anterior.

În satele din România unde s-au mutat numai străini, conform celor mai recente date statistice, trăiesc peste 100.000 de locuitori, aici fiind dezvoltată o adevărată industrie în domeniul ecoturismului, iar ca destinație turistică ”Colinele Transilvaniei” se întind pe ambele părți ale văii Hârtibaciului, unde se regăsesște și râul Târnava Mare, în afluență cu râul Olt.

Este vorba de o suprafață totală de 26 de mii de hectare de teren, pe malul stâng al râului Târnava Mare și malul drept al Oltului.

”Satul internațional” cu 11 naționalități

În acest grup spectaculos de locuri parcă scoase din povești, există și ”satul internațional” cu 11 naționalități, fiind vorba Richiș, situat în județul Sibiu.

Ca număr de locuitori, aici trăiesc peste 700 de locuitori, și sunt de naționalitate germană, elvețiană, italiană, lituaniană, engleză, americană, olandeză, maghiară, israeliană, română și chiar franceză.

Satele din România unde s-au mutat numai străini. Aici trăiesc 11 naționalități. Locul este unul de vis

”Richiș e cel mai internațional sat. Casele sunt foarte scumpe acum” – Anthonia Timmerman (foto greatnews.r0)

Richiș e cel mai internațional sat. Casele sunt foarte scumpe acum”, povestește Anthonia Timmerman, o olandeză în vârstă de 75 de ani, conform greatnews.ro.

Locuitoarea satului Richiș, de origine olandeză, a reușit să-și deschidă și o mică afacere de turism, fiind vorba de o pensiune situată în fosta casă parohială a bisericii săsești din sat, pe care a închiriat-o de la Biserica Evanghelică.

Vezi și: Locul idilic din România pentru care străinii ar plăti bani grei. Are peisaje de vis, mâncare delicioasă şi nu există internet

Conform susei citate, olandeza Anthonia Timmerman s-a mutat aici, alături de soțul ei, în urmă cu 7 ani, dar vizita România la începutul anilor 90, fiind dragoste la prima vedere.

Multe dintre proiectele inițiate în Richiș, precum și în celelalte sate, aveau să-i aibă în spate pe cei de la Fundația ”Mihai Eminescu”, ocupându-se de restaurarea unor clădiuri, obiective turistice, etc.

Iar astăzi, ”Colinele Transilvaniei” cu satele de aici au renăscut din propria cenușă, așa că merită să treci, măcar odată, pe aici și să vezi minunea.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Exclusiv. Iubita lui Bromania, iritată în plină stradă. Cum a fost surprinsă Fabiola
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro