Statul român îi ajută pe străinii care au rămas fără un loc de muncă în România, după ce peste un milion de oameni au fost trimiși în șomaj tehnic, după declanșarea stării de urgență. Statul le oferă oferă acestora protecție socială, potrivit legii.
Astfel, cetățenii străini cărora le-au încetat contractele de muncă au posibilitatea de a rămâne pe teritoriul României pentru a găsi un nou angajator, a informat, vineri, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) sau pot beneficia de măsuri de protecșie socială, în cazul în care nu își găsesc un job.
„Inspectoratul General pentru Imigrări informează angajatorii și beneficiarii prestării de servicii că obligațiile ce le revin, în conformitate cu art. 34 din OG nr.25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor în România, se mențin în perioada stării de urgență.
De asemenea, cetățenii străini cărora le-au încetat contractele de muncă au posibilitatea de a rămâne pe teritoriul țării noastre în vederea identificării unui nou angajator și pot beneficia de măsuri de protecție socială în condițiile legii”, se precizează într-un comunicat al IGI.
Potrivit sursei citate, angajatorul/beneficiarul prestării de servicii care are încadrat în muncă sau detașat un cetățean străin din categoria celor care nu necesită obținerea avizului de muncă, are obligația de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în cel mult 10 zile de la data începerii activității acestora pe teritoriul României, copia contractului individual de muncă, copia actului de detașare, precum și a înscrisurilor care atestă apartenența la una dintre categoriile prevăzute de lege, scrie Agerpres.
De asemenea, precizează IGI, orice modificare sau încetare a contractului individual de muncă încheiat cu cetățeanul străin ori, după caz, încetarea detașării acestuia va fi comunicată atât de către angajator, cât și de către persoana angajată în termenul legal de 10 zile.
Ministrul Muncii îi roagă pe angajatori să nu renunțe la angajații lor. ”Avem o estimare de un milion de persoane care ar putea fi beneficiari ai ajutorului nostru, al șomajului tehnic. Dacă angajatorii sunt inima economiei, din punctul meu de vedere angajații sunt oxigenul economiei.
Angajatorii deosebit de strâmtorați în perioada asta trebuie să înțeleagă că afacere lor va merge doar dacă ulterior crizei oamenii vor fi pregătiți de muncă. Nu ne dorim să ajungem în situația în care angajatorii dau oamenii afară, de aceea vom veni cu tot sprijinul nostru”, a spus ministrul Muncii, Violeta Alexandru.