Sfânta Parascheva este sărbătorită anual de creștinii ortodocși pe data de 14 octombrie. Există câteva tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva 2023 de la care creștinii ortodocși nu se abat. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox și este un moment de închinare și tradiții pentru mulți credincioși.
Sfânta Parascheva, originară de lângă Constantinopol, s-a dedicat vieții spirituale și a lăsat în urma sa o moștenire de credință și sărbătoare.
Ea s-a născut în secolul al XI-lea, în apropiere de Constantinopol, într-o familie de oameni bogați și credincioși. Viața ei a fost marcată de un profund angajament față de Dumnezeu.
La vârsta de zece ani, Parascheva a participat la o slujbă religioasă în biserică în care a auzit cuvintele lui Isus: „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte au ajuns la sufletul ei și au fost suficiente pentru a-și dedica viața credinței.
Citește și: Imagini inedite cu pelerinajul Sfintei Parascheva din Iaşi, din 1944
După această experiență spirituală, Parascheva a plecat la Constantinopol, unde a fost primită și învățată de călugării locali. Aici a început să învețe tainele vieții duhovnicești și să-și întărească credința.
După ce a petrecut timp în Constantinopol, Parascheva s-a mutat la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea. Aici a stat timp de cinci ani, trăind o viață austeră și dedicată rugăciunii.
La vârsta de 25 de ani, un înger i-a apărut în vis și i-a spus să plece în Țara Sfântă. Parascheva a văzut Ierusalimul și s-a stabilit apoi la o mănăstire de călugărițe în pustiul Iordanului.
După o perioadă de călugărire în străinătate, Sfânta Parascheva a primit un mesaj divin care i-a spus să se întoarcă la locurile natale. Ea a făcut acest lucru fără să dezvăluie identitatea ei sau de unde venea. A trăit în anonimat și rugăciune timp de doi ani.
După această perioadă de rugăciune și viață ascetică, Sfânta Parascheva a trecut la cele veșnice. A murit în Epivat, iar moaștele ei au rămas un simbol al credinței și sfințeniei.
Această zi de sărbătoare este marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții care au evoluat de-a lungul timpului.
Vezi și: Acatistul Sfintei Parascheva. Când este bine să-l citești ca să fii ferit de boli și de necazuri
În această zi sfântă, este de evitat munca în gospodărie. Cei care încalcă această regulă ar putea avea ghinion și atrag necazuri în viața lor.
Sfânta Parascheva este cunoscută pentru a ocroti familia, de aceea, în această sărbătoare, este recomandat să fim mai smeriți, să fim răbdători și să ne rugăm pentru mântuire.
În această zi nu trebuie să fii zgârcit cu banii sau cu alte bunuri. Dacă cineva îți cere ajutorul, nu ezita să întinzi o mână de sprijin. Oamenii care refuză să dea cuiva ceva vor avea parte de necazuri.
De Sfânta Parascheva este tradițional să împarți de pomană, iar printre alimente se numără colivă, colaci, vin, nuci și fructe.
În această zi nu se face foc în casă, indiferent cât de frig este. Se spune că adevărata credință ține căldura în inimile oamenilor, iar cei care încalcă această regulă se vor îmbolnăvi și vor avea probleme cu ochii și dureri de cap.
Fetele necăsătorite nu trebuie să coasă sau să croșeteze în această zi. Superstiția spune că femeile care fac asta în această zi ar putea să rămână necăsătorite pentru tot restul vieții.
Până la ora 12, când majoritatea bisericilor ortodoxe încheie slujba dedicată Sfintei Parascheva, este recomandat să nu bagi nimic în gură.
Aceste reguli și obiceiuri sunt respectate de mulți credincioși în ziua Sfintei Parascheva și cei mai mulți respectă cu sfințenie aceste tradiții și superstiții.
Moaștele Cuvioasei se află la Iași, iar sărbătoarea din 14 octombrie are o însemnătate aparte pentru români. Credincioșii se adună la racla Sfintei, aducând flori, daruri și îmbrăcăminte. Mulți așteaptă zile la rând ca să atingă moaștele și să se roage la ele.
Se spune că atâtea minuni a săvârşit Sfânta Parascheva, mai multe chiar decât numărul stelelor şi nisipul mării. Sfânta Parascheva este o sărbătoare a credinței și a speranței, o zi în care credincioșii se adună pentru a se ruga și a celebra moștenirea spirituală a Cuvioasei Parascheva.
Moaștele ei atrag mulți credincioși care călătoresc în fiecare an pentru a se închina la racla Sfintei Parascheva și pentru a căuta ajutor spiritual.
Astăzi, Sfânta Parascheva rămâne una dintre cele mai iubite și venerate sfinte în tradiția ortodoxă, iar viața ei servește ca exemplu de credință și sfințenie pentru mulți.