Pelerinajul la Sfânta Parascheva de la Iași a început mai devreme, iar oamenii au luat cu asalt Mitropolia pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Mulți credincioși se tem de impunerea unor noi restricții, având în vedere situația epidemiologică, care le-ar putea împiedicare participarea la pelerinaj.
Sute de oameni s-au așezat la rând, la Iași, în curtea Mitropoliei. Mulți dintre ei s-au grăbit să ajungă să se închine la racla Sfintei Paraschiva de teama restricțiilor care s-ar putea impune din cauza numărului în creștere de infectări.
Cu toate acestea, Mitropolia a fost pregătită, amenajând spațiul din curte în mod corespunzător pentru situația epidemiologică actuală. Reprezentanții instituției s-au asigurat de existența unui singur culoar pe care pelerinii să intre în biserică.
De asemenea, mai mulți voluntari vor fi prezenți, având grijă ca pelerinii să păstreze distanța și să poarte masca de protecție. Momentan, credincioșii se pot închina fără restricții. Încă nu a fost stabilită o dată la care sfintele moaște vor fi scoase din Catedrala Metropolitană.
Totodată, dată fiind situația epidemiologică, reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei spun că sunt pregătiți să organizeze Hramul de Sf. Parascheva în cele mai bune condiții.
„Nu dorim niciun fel de restricționare a pelerinilor, pe nici un fel de criterii. Pelerinajul se va desfășura în aer liber, accesul se va face, ca și anul trecut, pe culoar unic, de o persoană, la distanță una de cealaltă, cu respectarea regulilor specifice acestei perioade, cu flux de intrare separat de cel de la ieșire șamd. Nu ar trebui, așadar, să fie nici un fel de pericol din punct de vedere epidemiologic”, transmit reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a fost întrebat de jurnaliști dacă la Hramul Sfintei Parascheva vor putea participa doar cei care au buletin de Iași. Acesta a declarat că ce s-a întâmplat anul trecut a fost un abuz.
„Nu știu, dar nu cred, pentru că toate măsurile impuse de prezența unei localități în diferite scenarii nu vizează apartenența. Din punctul meu de vedere, dacă vreți să mă credeți, ca și om al statului român, între a da o restricție cu caracter general care vizează orice cetățean al acelui stat – pentru noi, România – și a da restricții cu caracter local prin care spui că numai ieșenii au voie să se închine la Cuvioasa Parascheva, dacă ar fi să mă întrebați pe mine, ca inginer, a fost abuziv.