Anunț de ultimă oră despre ora de iarnă. Din acest an, nu se va mai schimba ceasul în funcție de vară sau iarnă. Când este ultima dată când se mai fac schimbări în ceea ce privește ora. Anunțul este oficial și vine direct din Spania, care s-a împotrivit acestui obicei.
Schimbarea orei, cunoscută și sub numele de trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, este o practică obișnuită în multe țări din întreaga lume. Această schimbare a orei a fost implementată pentru prima dată în scopul economisirii energiei și a adaptării la schimbările sezoniere ale luminii naturale.
Cu toate acestea, au apărut dezbateri și discuții cu privire la acest fenomen și multe state speră să se oprească. Printre acestea se numără și Spania, care speră că schimbarea se va repeta până în 2026, conform calendarului publicat de Monitorul Oficial de Stat (BOE) în martie 2022.
Decizia este greu de aplicat, având în vedere că e nevoie de acordul autorităților responsabile, al tuturor statelor membre. Rămâne de văzut ce alegere va face Spania, care se împotrivește acestei mișcări:
Schimbarea orei poate perturba ritmul circadian al corpului uman. Ritmul circadian este un ritm biologic intern care reglează momentul optim de somn și de trezire. Atunci când orele se schimbă, acest ritm poate fi deranjat.
Schimbarea la ora de iarnă în 2023 se va produce în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie. În acel moment, ceasurile vor fi date cu o oră înapoi, ceea ce înseamnă că ora 4:00 se va transforma în ora 3:00.
Vezi și: Ora de iarnă 2023. Alimentele pe care să le consumi mai rar, ce consecințe au asupra noastră
Astfel, ultima zi de duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă din acest an. Din cauza faptului că ceasul se dă cu o oră înapoi, ziua va avea 25 de ore.
Conform Convenției fusurilor orare, toate ceasurile indică același minut și secundă pentru fiecare loc de pe Pământ. Diferențele dintre ore se datorează faptului că, pentru fiecare interval de 15 grade longitudine, se adaugă o oră în plus.
Schimbarea la ora de vară presupune înaintarea ceasurilor cu o oră și are ca rezultat faptul că ziua devine mai lungă. Altfel, nopțile vor fi mai scurte și lumina soarelui va rezista mai mult.
Mulți oameni se confruntă cu insomnie și oboseală în zilele care urmează schimbării orei. Aceasta se datorează faptului că organismul lor trebuie să se adapteze la noul program.
Schimbarea orei poate avea un impact asupra sănătății mintale. Unii oameni se simt mai anxioși sau depresivi în următoarele zile după ce se dă ceasul, deoarece aceasta poate perturba rutina lor și le poate afecta somnul.
De asemenea, această mișcare poate avea efecte asupra sănătății fizice. S-au raportat creșteri ale accidentelor rutiere și a altor evenimente neplăcute în zilele de după schimbarea orei, deoarece oamenii se pot simți mai obosiți și mai puțin vigilenți.
Pentru mulți oameni, ajustarea la noul program poate dura câteva zile sau chiar săptămâni. Aceasta poate afecta productivitatea la locul de muncă și calitatea vieții în general.
Cu toate acestea, este important să menționăm că efectele schimbării orei pot varia de la persoană la persoană. Unii oameni se pot adapta mai ușor la schimbarea orei, în timp ce alții pot resimți mai puternic aceste efecte negative.