16 nov. 2024 | 12:29

Ce rugăciune se rostește de Sfântul Matei 2024. Tradiții și obiceiuri în această zi de sărbătoare

Social
Ce rugăciune se rostește de Sfântul Matei 2024. Tradiții și obiceiuri în această zi de sărbătoare
Ce rugăciune se rostește de Sfântul Matei 2024. Tradiții și obiceiuri în această zi de sărbătoare

În fiecare an, pe data de 16 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Matei. Chiar dacă nu se numără printre cele mai mari sărbători creștine, de această zi se leagă o serie de tradiții și obiceiuri de care mulți oameni țin cont. În plus, există și o rugăciune dedicată evanghelistului, pe care se spune că este bine să o rostești cu ocazia sărbătorii.

Cine a fost Sfântul Matei, sărbătorit pe 16 noiembrie

Sfântul Matei, cunoscut inițial ca Levi, a fost un vameș înainte de a-l urma pe Iisus Hristos. Deși era un om disprețuit de contemporanii săi pentru meseria sa, care presupunea colectarea taxelor, Hristos l-a chemat să-i fie apostol, transformându-i viața complet. Convertirea sa este un exemplu puternic al iertării divine și al posibilității de schimbare spirituală.

După ce a devenit unul dintre cei doisprezece apostoli, Sfântul Matei a fost martor al învățăturilor și minunilor Mântuitorului, pe care le-a consemnat în Evanghelia după Matei. Aceasta este cunoscută pentru faptul că pune accent pe împlinirea profețiilor mesianice din Vechiul Testament, prezentându-l pe Iisus ca pe Regele promis al poporului evreu.

După Înălțarea Domnului, Sfântul Matei a plecat în misiune apostolică, propovăduind Evanghelia în Etiopia, Persia și alte regiuni. A fost martirizat pentru credința sa, dar moștenirea spirituală pe care a lăsat-o continuă să inspire credincioșii.

Rugăciunea de Sfântul Matei

Credincioșii obișnuiesc să se roage Sfântului Matei pentru iertarea păcatelor, iluminare spirituală și ghidare în viața lor. Rugăciunea adresată acestui sfânt este simplă, dar profundă:

„Sfinte Apostole și Evanghelist Matei, mijlocește pentru noi la Tronul Ceresc al Domnului, ca să ne fie iertate păcatele și să dobândim lumina cunoașterii dumnezeiești. Ajută-ne să urmăm calea dreptății și să rămânem statornici în credință, spre slava lui Dumnezeu. Amin.”

Această rugăciune poate fi rostită atât în biserică, cât și acasă, în fața icoanei Sfântului Matei. Este recomandat ca, în această zi, credincioșii să se spovedească și să participe la Sfânta Liturghie, aducând astfel mulțumire pentru darurile primite.

Mai există o rugăciune dedicată sfântului, rostită în general de cei care vor să le fie luminată mintea și să urmeze calea cea dreaptă:

„O, Sfinte Apostol şi Evanghelist Matei, părăsind aurul cu adevărat şi pe Hristos iubindu-L cu iubire de dreaptă credinţă, luminător te-ai arătat lumii întregi şi din vameş ai devenit ucenic al Domnului, Apostol mărit şi propovăduitor al credinţei. După datorie cinstim pomenirea ta şi cu credinţă prăznuim, cântând şi grăind: Roagă-te Lui Hristos Dumnezeu, să dea iertare de greşeli sufletelor noastre, ale celor care Îi dăm slavă, laudă şi mulţumire pentru toate Lui Dumnezeu Cel preacinstit în Sfânta Sa Treime, acum şi în vecii vecilor. Amin!”

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Matei

Sărbătoarea Sfântului Matei este însoțită de o serie de tradiții populare, menite să aducă protecție divină și binecuvântări:

  • Aprinderea unei lumânări pentru sufletele celor adormiți – Este un gest simbolic de pomenire și rugăciune pentru cei plecați dintre noi.
  • Dăruirea de alimente celor nevoiași – În spiritul generozității și al milosteniei promovate de Sfântul Matei, mulți credincioși oferă hrană sau ajutor material celor aflați în dificultate.
  • Post și rugăciune – Fiind o zi cu o semnificație religioasă profundă, este bine ca aceia care îl sărbătoresc pe Sfântul Matei să postească și să își îndrepte gândurile către Dumnezeu, mai ales că sărbătoarea pică în Postul Crăciunului.
  • Citirea Evangheliei după Matei – Mulți credincioși aleg să citească pasaje din Evanghelia sa, considerând că acestea aduc înțelepciune și alinare sufletească.

 

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Viscol pe 26 și 27 decembrie. Harta cu zonele îngropate de zăpadă
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
AVERTISMENTUL lui DONALD TRUMP! AMENINȚĂ că va prelua CONTROLUL
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro