Atunci când organizezi o petrecere, niciun hamburger sau hot dog nu este complet fără o murătură. Toate gospodinele pun murături, dar te-ai întrebat cât de sănătoase sunt murăturile, de fapt? Citește mai departe să aflii și cu siguranță le vei consuma zilnic, în ritmul ăsta.
Nu există nicio îndoială că toate aceste murături au un gust delicios. Dar sunt ele bune pentru tine? Nu întotdeauna, credeți sau nu.
Dar, răspunzând la întrebarea din subiect, totul depinde de tipul de murături pe care le mănânci și dacă ai vreo afecțiune preexistentă.
Partea bună este că murăturile sunt, în general, un aliment cu conținut scăzut de calorii și grăsimi. Sunt, de asemenea, o sursă de fibre, precum și de vitaminele A și K. Și, ca toate legumele și fructele, au antioxidanți.
Dar nutriționiștii și dieteticienii spun că murăturile s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune pentru toată lumea.
Murăturile dulci, de exemplu, pot fi bogate în zahăr, în timp ce murăturile cu mărar sunt foarte, foarte bogate în sodiu.
„O murătură mare de mărar are mai mult de două treimi din cantitatea ideală de sodiu pe care un adult ar trebui să o aibă într-o zi întreagă.
Dacă aveți tensiune arterială ridicată sau orice problemă de sănătate cardiovasculară sau cardiacă, atunci murăturile nu sunt cea mai bună alegere. Asta din cauza nivelului de sodiu.”
Modul în care sunt făcute murăturile dictează, de asemenea, cât de sănătoase sunt acestea, vorbind aici de murături fermentate sau murături obișnuite.
Fermentarea este o metodă de conservare. Murăturile obținute prin fermentare au beneficii suplimentare pentru sănătate în comparație cu murăturile nefermentate.
”Dacă sunt fermentate, sunt o sursă bună de probiotice. Probioticele au beneficii foarte solide pentru sănătate, cum ar fi faptul că sunt bune pentru creier și bune pentru sănătatea intestinelor.”, mai spun specialiștii.
Dar nu toate murăturile sunt supuse fermentării. În general, murăturile cumpărate din magazine nu au fost fermentate. În schimb, murăturile pe care le vedem în magazinul alimentar sunt făcute printr-un proces numit murături proaspete.
„Majoritatea murăturilor din magazinele alimentare au avut oțet și condimente adăugate în saramură.
Acest lucru le dă aroma lor acră și picantă. De aceea sunt adesea numite „murături cu oțet” sau uneori `murături rapide`.”
Află și: De ce fermentează murăturile, de fapt. Ingredientul pe care să nu-l pui niciodată, le strică imediat
Fermentarea împărtășește unele paralele cu murarea, de exemplu, ambele procese folosesc o saramură de apă și sare, deși sunt diferite.
Alimentele murate sunt acrișoare pentru că sunt înmuiate în saramură acidă folosind oțet, iar cele fermentate sunt acre din cauza reacției chimice dintre zahărul natural din alimente și bacterii, care produce probiotice sănătoase.
Murăturile fermentate sunt o sursă bună de probiotice. Probioticele vă protejează microbiomul intestinal, sau bacteriile din intestin.
Chiar dacă murăturile nu sunt fermentate, ele oferă beneficii pentru sănătate, la urma urmei, așa ne dăm seama cât de sănătoase sunt murăturile. De exemplu, sunt săraci în calorii și grăsimi și sunt o sursă bună de:
Poate surprinzător, sucul de murături este, de asemenea, considerat a oferi anumite beneficii pentru sănătate pe cont propriu.
Consumul zilnic de murături depinde de restul dietei tale, sunt de părere specialiștii, aceștia spunând că:
”Dacă sunteți o persoană care nu consumă multe alimente procesate, alimente de tip fast-food sau alimente cumpărate din magazin, sau dacă aveți în mare parte o dietă foarte săracă în sare, atunci consumul zilnic de murături ar putea fi în regulă”
Totuși, dacă mâncați în mod obișnuit alimente cu un conținut mai ridicat de sare, atunci consumul de murături vă va face să depășiți rapid doza zilnică recomandată de sodiu.
În acest caz nu am putea spune cât de sănătoase sunt murăturile, mai ales pentru cei cu exces de sodiu.
Atunci când luați în considerare murăturile ca gustare, ar trebui să țineți cont și de sănătatea dumneavoastră generală.
În aest caz, mai spun nutriționiștii, dacă tensiunea arterială este o problemă sau dacă bolile de inimă sunt în familie, aceasta nu este o alegere bună.
Dar dacă sunteți o persoană sănătoasă, tensiunea arterială este bună, nu aveți probleme de sănătate cardiacă și urmați o dietă minim procesată, atunci vă puteți bucura de murături.
La fel ca majoritatea legumelor, murăturile sunt aproape numai apă și au foarte puține grăsimi sau proteine.
De asemenea, au o concentrație mare de vitamine, deoarece saramura sărată extrage apa din murături.
Valorile lor nutriționale variază în funcție de tipul lor, și așa ne dăm seama, de fapt, cât de sănătoase sunt murăturile.
Așadar, dacă e să luăm în calcul toate aceste informații nutritiționale și cele legate de beneficiile pentru sănătate, constatăm, de fapt, cât de sănătoase sunt murăturile și, în funcție de fiecare, le putem consuma aproape zilnic.
Acum este perioada propice în care gospodinele se apucă de pus murături, deci poftă bună!