08 sept. 2023 | 14:03

De ce fermentează murăturile, de fapt. Ingredientul pe care să nu-l pui niciodată, le strică imediat

Diverse
De ce fermentează murăturile, de fapt. Ingredientul pe care să nu-l pui niciodată, le strică imediat
De ce fermentează murăturile

În această perioadă, majoritatea gospodinelor pregătesc bunătăți pentru sezonul rece, însă puține știu de ce fermentează murăturile, de fapt. De regulă, murăturile preparate în saramură au apa tulbure în urma procesului de fermentație. În materialul următor, vă arătăm detaliat de ce murăturile fermentează la scurt timp după ce le preparați!

De ce fermentează murăturile, greșeli frecvente la preparare

Pe vremuri, bunicile noastre aveau rețete secrete prin care preparau murăturile și nu se stricau până iarna. Asta pentru că murarea era unul dintre cele mai vechi procedee de conservare a legumelor în sezonul rece. Murăturile conțin probiotice naturale care se dezvoltă în procesul de fermentare. De precizat că fermentarea are loc doar la murăturile în saramură, cele în oțet sunt mai degrabă marinate.

Murăturile în saramură sau oţet nu sunt atât de uşor de făcut, de aceea ar trebui să țineți cont de anumite trucuri înainte de a le prepara. Oricât v-ați strădui ca murăturile să iasă perfect, uneori, zeama acestora se tulbură. Există, însă, mai mulți factori care fac murăturile să fermenteze. Iată ce anume face ca unele murături să se păstreze mai mult timp sau să se strice rapid!

Acidul lactic se produce în urma fermentării murăturilor

De regulă, atunci când murăturile sunt puse la saramură, o tulburare ușoară a apei este perfect normal, în condițiile în care în urma fermentației apare acidul lactic. Acidul lactic este direct responsabilde păstrarea legumelor, precum și de crearea gustului și aromelor delicioase ale murăturilor.

Deși legumele murate au stat în apa tulbure, pot fi consumate fără probleme. De preferat, le puteți clăti înainte de consum. De aceea, apa tulbure din borcan este un semn că murăturile au trecut printr-un proces firesc de fermentație, mai ales că au stat și într-un loc cald, cu temperaturi între 18-27 ° C.

De exemplu, castraveții trec printr-un proces de fermentație relativ scurt, în timp ce la varză poate dura câteva luni până ce aceasta este complet murată. Culturile lactice transformă legumele proaspete în murături, transformând zaharurile în acid lactic, acid acetic, dioxid de carbon și alte substanțe benefice. Este important să rețineți că murăturile preparate cu oțet nu conțin probiotice vii.

Dacă nu mai doriți ca zeama de la murături să fie tulbure, este necesar să folosiți doar sarea grunjoasă, neiodată. În plus, trebuie să fiți atenți și la cantitatea de sare, la un litru de apă trebuie să adăugați între 30 grame și 65 grame de sare grunjoasă.

Citește și: Condimentul care se pune neapărat în butoiul cu varză murată

Sarea de masă nu se folosește la murături

Și sarea pe care o folosiți la prepararea murăturilor pentru iarnă este extrem de importantă. Deși majoritatea gospodinelor folosesc sarea grunjoasă pentru murături, există și altele care pun sare de masă la murături.

Sarea de masă, iodată, conține un ingredient ce previne formarea de bulgărași. Din păcate, acel aditiv poate face ca apa murăturilor să fie tulbure.

Apa de la robinet cauzează legumelor la murat

Trebuie să știți din start că apa de la robinet poate cauza aspectul tulbure al apei în care legumele stau în borcane. Dacă vreți să evitați acest lucru pe viitor, fierbeți înainte cu o zi apa pe care intenționați să o folosiți la murături, apoi lăsați-o la decantat. De asemenea, înainte de a folosi, turnați-o încet în alt recipient. În acest mod, apa de la murături nu va mai risca să se tulbure.

Murăturile s-au stricat după preparare

Una dintre cauzele pentru care zeama murăturilor se tulbură uneori, este faptul că legumele s-au stricat. De aceea, murăturile sunt tulburi, dar mai sunt și alte semne care arată că acestea s-au stricat și nu mai pot fi consumate: au o textură înmuiată, iar mirosul din borcan este unul înțepător.

De regulă, atunci când murăturile s-au stricat, înseamnă că procesul de conservare nu a fost făcut corect: fie sterilizarea borcanelor, fie spălarea sau alegerea legumelor pentru murat.

Citește și: Lichidul care se pune în butoiul cu varză murată pentru a rezista mai mult

Ce beneficii au murăturile asupra organismului

Murăturile fermentate, în special, pot fi o alegere excelentă pentru organism. Acestea conțin probiotice naturale care se dezvoltă în procesul de fermentare. Specialiștii susțin că murăturile sănătoase nu trebuie să conțină prea multe ingrediente, ci doar sare și apă.

Prin procesul de fermentare, legumele dau naștere la bacterii benefice, care ajută la întărirea imunității și la reglarea microflorei. Mai mult de atât, consumul de murături atenuează alergiile și reduc inflamațiile din organism.

Datorită conținutului ridicat de acid lactic, așa-numitele bacterii sănătoase, murăturile ajută la ameliorarea problemelor digestive, precum ulcerele sau gastritele.

Murăturile sunt ideale și pentru afecțiunile hepatice, pentru că un conținut mare de antioxidanți, fibre și substanțe hepatoprotectoare.

Este recomandat să se consume în sezonul rece, deoarece ajută foarte mult la prevenirea răcelii și a virozelor respiratorii.

Citește și: De ce fierb murăturile și se înmoaie peste iarnă

 

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Actorul legendar care a fost căsătorit cu cinci femei, dar a fost îndrăgostit toată viața de un bărbat
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600 de ani, dar nu a ruginit nici până astăzi
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Locul în care multă lume gafează fără să știe. Care sunt normele de comportament
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Se dau noi VOUCHERE în România. Se aplică din 23 aprilie. Premieră totală
Capital.ro
Horoscop 13-19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Peştii au fericire şi succes, Berbecii renasc şi au dorinţă de libertate
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Modificări la Codul Civil. PENSIE mai mare pentru acești angajați
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro