În această perioadă, majoritatea gospodinelor pregătesc bunătăți pentru sezonul rece, însă puține știu de ce fermentează murăturile, de fapt. De regulă, murăturile preparate în saramură au apa tulbure în urma procesului de fermentație. În materialul următor, vă arătăm detaliat de ce murăturile fermentează la scurt timp după ce le preparați!
Pe vremuri, bunicile noastre aveau rețete secrete prin care preparau murăturile și nu se stricau până iarna. Asta pentru că murarea era unul dintre cele mai vechi procedee de conservare a legumelor în sezonul rece. Murăturile conțin probiotice naturale care se dezvoltă în procesul de fermentare. De precizat că fermentarea are loc doar la murăturile în saramură, cele în oțet sunt mai degrabă marinate.
Murăturile în saramură sau oţet nu sunt atât de uşor de făcut, de aceea ar trebui să țineți cont de anumite trucuri înainte de a le prepara. Oricât v-ați strădui ca murăturile să iasă perfect, uneori, zeama acestora se tulbură. Există, însă, mai mulți factori care fac murăturile să fermenteze. Iată ce anume face ca unele murături să se păstreze mai mult timp sau să se strice rapid!
De regulă, atunci când murăturile sunt puse la saramură, o tulburare ușoară a apei este perfect normal, în condițiile în care în urma fermentației apare acidul lactic. Acidul lactic este direct responsabilde păstrarea legumelor, precum și de crearea gustului și aromelor delicioase ale murăturilor.
Deși legumele murate au stat în apa tulbure, pot fi consumate fără probleme. De preferat, le puteți clăti înainte de consum. De aceea, apa tulbure din borcan este un semn că murăturile au trecut printr-un proces firesc de fermentație, mai ales că au stat și într-un loc cald, cu temperaturi între 18-27 ° C.
De exemplu, castraveții trec printr-un proces de fermentație relativ scurt, în timp ce la varză poate dura câteva luni până ce aceasta este complet murată. Culturile lactice transformă legumele proaspete în murături, transformând zaharurile în acid lactic, acid acetic, dioxid de carbon și alte substanțe benefice. Este important să rețineți că murăturile preparate cu oțet nu conțin probiotice vii.
Dacă nu mai doriți ca zeama de la murături să fie tulbure, este necesar să folosiți doar sarea grunjoasă, neiodată. În plus, trebuie să fiți atenți și la cantitatea de sare, la un litru de apă trebuie să adăugați între 30 grame și 65 grame de sare grunjoasă.
Citește și: Condimentul care se pune neapărat în butoiul cu varză murată
Și sarea pe care o folosiți la prepararea murăturilor pentru iarnă este extrem de importantă. Deși majoritatea gospodinelor folosesc sarea grunjoasă pentru murături, există și altele care pun sare de masă la murături.
Sarea de masă, iodată, conține un ingredient ce previne formarea de bulgărași. Din păcate, acel aditiv poate face ca apa murăturilor să fie tulbure.
Trebuie să știți din start că apa de la robinet poate cauza aspectul tulbure al apei în care legumele stau în borcane. Dacă vreți să evitați acest lucru pe viitor, fierbeți înainte cu o zi apa pe care intenționați să o folosiți la murături, apoi lăsați-o la decantat. De asemenea, înainte de a folosi, turnați-o încet în alt recipient. În acest mod, apa de la murături nu va mai risca să se tulbure.
Una dintre cauzele pentru care zeama murăturilor se tulbură uneori, este faptul că legumele s-au stricat. De aceea, murăturile sunt tulburi, dar mai sunt și alte semne care arată că acestea s-au stricat și nu mai pot fi consumate: au o textură înmuiată, iar mirosul din borcan este unul înțepător.
De regulă, atunci când murăturile s-au stricat, înseamnă că procesul de conservare nu a fost făcut corect: fie sterilizarea borcanelor, fie spălarea sau alegerea legumelor pentru murat.
Citește și: Lichidul care se pune în butoiul cu varză murată pentru a rezista mai mult
Murăturile fermentate, în special, pot fi o alegere excelentă pentru organism. Acestea conțin probiotice naturale care se dezvoltă în procesul de fermentare. Specialiștii susțin că murăturile sănătoase nu trebuie să conțină prea multe ingrediente, ci doar sare și apă.
Prin procesul de fermentare, legumele dau naștere la bacterii benefice, care ajută la întărirea imunității și la reglarea microflorei. Mai mult de atât, consumul de murături atenuează alergiile și reduc inflamațiile din organism.
Datorită conținutului ridicat de acid lactic, așa-numitele bacterii sănătoase, murăturile ajută la ameliorarea problemelor digestive, precum ulcerele sau gastritele.
Murăturile sunt ideale și pentru afecțiunile hepatice, pentru că un conținut mare de antioxidanți, fibre și substanțe hepatoprotectoare.
Este recomandat să se consume în sezonul rece, deoarece ajută foarte mult la prevenirea răcelii și a virozelor respiratorii.
Citește și: De ce fierb murăturile și se înmoaie peste iarnă