Toamna este sezonul abundenței, mai ales în luna septembrie. Piețele sunt pline de fructe și legume de tot felul, astfel că este momentul perfect să te aprovizionezi și să începi să îți umpli cămara cu bunătăți pentru iarnă. Haide să vedem, așadar, ce să pui la conopidă și gogonele ca să iasă murăturile delicioase.
Rețetele de murături sunt la mare căutare această perioadă, deoarece gospodinele iscusite încep să pregătească bunătăți de pus în cămară pentru iarna care se apropie. Așa că e bine ca printre ele să se numere și câteva borcane de gogonele murate cu conopidă.
Acest tip de murături sunt potrivite pentru a fi asezonate oricărui fel de mâncare, fiind perfecte în combinație cu fripturile grase și condimentate care umplu mesele în sezonul rece. În plus, o astfel de rețetă nu este deloc de greu de făcut.
Înainte de a te apuca de treabă, trebuie să te familiarizezi cu principiile de bază ale artei murăturilor. Este important să știi că, pe lângă legumele de bază, sare, oțet și apă, se mai pun și altele.
În general, orice borcan de murături are nevoie de usturoi, frunze de țelină, tulpini de mărar și cimbru uscat, rădăcini de hrean sau semințe de muștar.
Ingrediente pentru 3 borcane de 800 g:
Pentru început, conopida se desface bucheţele, se îndepărtează cotorul după care se pune într-un vas cu apă rece şi puţină sare, și se lasă circa 30 de minute. Între timp, se spală și gogonelele, se scurg și se taie în sferturi sau jumătăți, în funcție de dimensiuni. De asemenea, se curăță și se taie felii și cepele și castraveții.
Într-un vas încăpător, se pun pe rând straturi din legume, presărând după fiecare câte un strat de sare. Se acoperă vasul și se lasă până a doua zi, atunci când se clătesc sub jet de apă rece și se lasă la scurs.
Separat, într-o oală, se pun la fiert oțetul împreună cu 50 g sare, zahărul și restul condimentelor. După ce să un clocot, se adaugă legumele și se lasă la foc mic, circa 10-15 minute.
La final, acestea se adaugă fierbinți în borcane, se toarnă deasupra, în mod egal, lichidul rămas după fierbere, împreună cu condimentele, până ce borcanele se umplu. Se închid rapid cu capace ermetice și, după ce s-au răcit, se pun la loc răcoros și ferit de lumina soarelui.
Citește și: Ingredientul pentru cea mai bună conopidă murată la borcan. Secretul gospodinelor de la țară