13 oct. 2023 | 15:45

Ce e bine să faci de Sfânta Parascheva 2023 pentru noroc și sănătate. Datini păstrate din bătrâni

Social
Ce e bine să faci de Sfânta Parascheva 2023 pentru noroc și sănătate. Datini păstrate din bătrâni
Ce e bine să faci de Sfânta Parascheva 2023. Obiceiuri și tradiții pe 14 octombrie

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită anual pe data de 14 octombrie. Această sărbătoare este una dintre cele mai importante și așteptate de către credincioși. Sfânta Parascheva mai este cunoscută și sub numele de Sfânta Parascheva de la Iași, iar în această zi, creștinii respectă o serie de tradiții și obiceiuri pentru a le merge bine tot restul anului. Iată ce e bine să faci de Sfânta Parascheva 2023!

Sfânta Parascheva 2023, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox

În fiecare an, pe data de 14 octombrie, românii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva. Viața și moaștele Cuvioasei Parascheva au avut mereu o însemnătate deosebită în spiritualitatea creștină și tradiția românească.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva este una dintre cele mai importante sărbători religioase de la noi din țară, iar mulți creștini preferă să meargă în pelerinaj la racla cu sfintele moaște de la Iași, pentru a se ruga și închina. În fiecare an, zeci de mii de credincioşi din toată ţara, dar şi din străinătate, ajung la cel mai mare praznic organizat în regiunea Moldovei.

În credința populară, sărbătoarea mai este supranumită Vinerea Mare de Toamnă sau Vinerea celor 12 vineri. Această zi este încărcată de tradiții și superstiții, iar românii sunt extrem de atenți la datinile care datează de sute de ani.

Citește și: Sfânta Parascheva 2023. Pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători

Ce e bine să faci de Sfânta Parascheva 2023. Datini păstrate din bătrâni

An de an, pe data de 14 octombrie, în preajma zilei în care este prăznuită Cuvioasa Parascheva, pelerinii se adună la Iași, pentru a se închina la moaștele sfinte. Credincioșii se roagă pentru ajutorul și vindecarea pentru problemele lor de sănătate sau pentru nevoile lor spirituale.

Una dintre cele mai mari sărbători cu cruce roșie din calendarul ortodox este înconjurată de multe obiceiuri și tradiții. În această zi, se spune că este bine să aprinzi lumânări ca ofrande pentru Sfânta Parascheva, rugându-se pentru sănătatea și binecuvântarea tuturor.

Pe 14 octombrie, în multe gospodării de la țară se face focul. În acest fel, spiritele rele sunt alungate din locuință. Tot în această zi de mare sărbătoare, tradiția spune că dacă oile dorm îngrămădite, iarna care urmează va fi una geroasă și dificilă. Dacă mioarele dorm răsfirate, românii vor avea parte de o iarnă blândă.

Citește și: Când are loc Pelerinajul de Sfânta Parascheva 2023 la Iași. Cum au fost descoperite moaștele Sfintei Parascheva

Sfânta Cuvioasa Parascheva – Tradiții și obiceiuri

Un alt lucru care prevestește iarna și la care oamenii trebuie să fie atenți pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, este vremea. Obiceiul spune că, dacă această zi este ploioasă, iarna va veni mai rapid. În plus, gospodarii își pregătesc haine groase, în special cojoace, pentru a parcurge cu bine sezonul rece.

De Sfânta Cuvioasă Parascheva, femeile care urmează să devină mame trebuie să împartă mâncare cu copiii săraci. Potrivit tradiției, Sfânta Parascheva va ocroti viitoarele mămici, iar nașterea va fi mai ușoară și fără dureri.

De asemenea, Sfânta Parascheva, supranumită și Sfânta Vineri, influențează foarte mult și îndeletnicirile femeilor. Încă din cele mai vechi timpuri, se credea că Sfânta Parascheva arată ca o bătrână care are grijă de fertilitatea pământului și sănătatea oamenilor. Atunci când cineva era bolnav, credincioșii scriau rugăciuni pentru și o purtau la gât pe Sfânta Parascheva ca pe un colier până la însănătoșire.

Nici obiceiurile culinare nu lipsesc pe 14 octombrie! Odată cu praznicul Sfintei Parascheva, multe gospodine pregătesc mâncăruri tradiționale, cum ar fi colaci și plăcinte cu brânză sau dovleac, pentru a fi oferite credincioșilor și pelerinilor. Aceste bucate sunt considerate aducătoare de noroc, așa că femeile le prepară în fiecare an.

Citește și: Tradiții de Sfânta Parascheva. Ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare

Pelerinajul de Sfânta Parascheva are loc în fiecare an la Iași

În fiecare an, în a doua săptămână a lunii octombrie, Iașiul găzduiește cel mai mare pelerinaj din România și unul dintre cele mai mari din Europa de Est.

Anul acesta, moaștele Sfintei Parascheva au împlinit pe 13 iunie 382 de ani de când au fost aduse la Iași. Moaștele au fost primite în anul 1641 drept dar al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol pentru domnitorul Vasile Lupu al Moldovei.

Dacă nu știați, moaștele au stat vreme de 160 de ani în Bulgaria, 125 de ani în Serbia, 120 de ani la Constantinopol și din 1641 se află la Iași.

Parteneri
Cum arată de fapt Jennifer Lopez în realitate. Adevărul din spatele imaginilor retușate
Redactia.ro
Dragoș Dolănescu le încaieră pe solistele Maria Ciobanu și Irina Loghin: „Tata spunea că Irina Loghin are cap de regină”. Cum au ratat să se încuscrească?
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
Viața la bloc. Probleme foarte mari cu panourile fotovoltaice
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cat a ajuns să coste un kilogram de castraveți pentru murat, în piață. Prețul de la tarabe i-a indignat pe clienți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro