15 sept. 2023 | 13:31

Sfânta Parascheva 2023. Pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători  

Diverse
Sfânta Parascheva 2023. Pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători  
Viata Sfintei Parascheva

Sfânta Parascheva 2023 este una dintre sărbătorile importante pentru românii creștin ortodocși. De această celebrare este legat și pelerinajul de la Iași care are loc în fiecare an. Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar pelerinajul organizat cu ocazia prăznuirii Hramului Său se întinde pe mai multe zile. 

Cine a fost Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută și sub numele de Sfânta Vineri în folclor, a trăit în prima jumătate a secolului al unsprezecelea. Ea s-a născut în Epivata, astăzi Boiados, în Bulgaria, situată pe malurile Mării Marmara, în apropierea Constantinopolului, care este acum Istanbul, capitala Imperiului Bizantin.

Parascheva a crescut într-o familie creștină cu o puternică devotare față de Dumnezeu. Postul, rugăciunea, milostenia și participarea la slujbe erau elemente esențiale ale vieții lor. Conform hagiografiei (istorie și descriere a vieții sfinților), se spune că avea și un frate care, datorită educației creștine alese, a devenit călugăr și a fost chemat să devină Episcop de Madite.

Citește și: Imagini inedite cu pelerinajul Sfintei Parascheva din Iaşi, din 1944

Parascheva și-a petrecut copilăria în grija părinților, dezvoltând un profund dor de sfințenie după ce, la vârsta de zece ani, a auzit cuvintele Evangheliei: „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să Mă urmeze pe Mine” (Marcu 8,34). 

Această chemare a Mântuitorului a plantat în inima ei dorul de perfecțiune spirituală.

Astfel a început călătoria sa lungă și dificilă spre sfințenie și urmarea cu devotament a lui Hristos. Ea a început să dăruiască tot ceea ce avea, vânzând moștenirea primită după moartea părinților și dând banii săracilor, dedicându-se vieții monahale. 

Cu îndrumarea călugărilor și călugărițelor, a călătorit în zona Pontului și a petrecut cinci ani în Mânăstirea Maicii Domnului din Heracleea. Apoi a plecat în Țara Sfântă și s-a așezat într-o mânăstire de călugărițe în pustiul Iordanului. Aici, conform relatării Mitropolitului Varlaam al Moldovei din Cazanie, Sfânta Parascheva „nu mai avea grijă nici de îmbrăcăminte, nici de mâncare și bani, nici de casă sau serviciu, ci doar de curățirea sufletului său.”

La vârsta de 25 de ani, un înger i-a apărut în vis și i-a spus să se întoarcă în locurile natale și să își depună trupul în pământul strămoșesc, în pregătirea pentru călătoria sa spre Tatăl Ceresc. După întoarcerea în Epivata, locul ei de naștere și creștere, a continuat să trăiască în ascetism, fără să dezvăluie nimănui cine este sau de unde vine, rămânând necunoscută pentru cei din jur. 

Vezi și: Acatistul Sfintei Parascheva. Când este bine să-l citești ca să fii ferit de boli și de necazuri

Aici și-a dus viața în rugăciune, post și sărăcie materială. La scurt timp după întoarcere, Sfânta Parascheva a trecut la Domnul.

Sfintei Parascheva, înmormântată ca o străină, nimeni nu i-a știut identitatea

A fost înmormântată ca o străină, fără ca cineva să știe identitatea ei. Mulți ani mai târziu, o corabie a naufragiat în largul mării, iar trupul unui marinar înecat a fost adus de valuri pe țărm. A fost descoperit de oamenii din zonă și înmormântat. Cu toate acestea, Sfânta i s-a arătat în vis unor localnici, cerându-le să mute trupul marinarului lângă al ei.

Dumnezeu a dorit să dezvăluie identitatea Sfintei Parascheva, iar oamenii au descoperit „trupul neputrezit și plin de mireasmă”, aducându-l cu lumină și tămâie în Biserica Sfinții Apostoli din Epivata.

De atunci, numeroase minuni au avut loc în apropierea moaștelor ei, iar vestea despre aceste evenimente a ajuns în Tracia și Peninsula Balcanică. Patriarhia de la Constantinopol a procedat la canonizarea ei, adică la declararea sa ca sfântă.

Moaștele Sfintei Parascheva au rămas pentru o perioadă îndelungată în Biserica Sfinții Apostoli din Epivata, dar au fost mutate în mai multe locuri din cauza schimbărilor istorice.

După cucerirea Constantinopolului de către cruciați în 1204 și ulterior cucerirea Statului Asanestilor de către Imperiul Otoman, moaștele au fost mutate la biserica Maicii Domnului din Târnovo, resedința patriarhală a Statului Asanestilor, unde au rămas timp de 160 de ani.

Când Imperiul Otoman a cucerit și acea regiune, moaștele au fost aduse la Belgrad, Serbia, care a devenit și ea parte a Imperiului Otoman. Apoi, după 120 de ani, moaștele Sfintei Parascheva au fost transferate în final în pământul românesc. 

În 1641, domnitorul Moldovei, Vasile Lupu, a achitat toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol către Imperiul Otoman și ca recunoștință, Patriarhia i-a oferit moaștele Sfintei Parascheva pentru a sfinți și binecuvânta Moldova.

Moaștele au fost așezate în 13 iunie 1641 în biserica mânăstirii Sfinții Ierarhi, construită de domnitorul Vasile Lupu. 

Citește și: Minunile săvârșite de Sfânta Parascheva. Vindecări miraculoase și inexplicabile. Mărturiile pelerinilor: „O minune dumnezeiască!”

În fiecare an, credincioșii se adună pentru a-i cinsti memoria. Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată ocrotitoarea orașului Iași, a întregii Moldove și a tuturor românilor și creștinilor ortodocși. 

Sfânta Parascheva 2023. Pe ce dată pică în fiecare an

Sfânta Parascheva 2023 se sărbătorește pe 14 octombrie. Anul acesta, românii vor merge în pelerinaj la Iași, ca în fiecare an, astfel încât să celebreze ziua de 14 octombrie aproape de moaștele Sfintei Parascheva.

Oamenii așteaptă și câte 12 ore la coadă pentru a putea ajunge la racla de moaște. La Iași, se oficiază slujba de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva într-un loc în care toate lumea să o poată asculta. 

Biserica Ortodoxă sărbătorește așa cum se cuvine ziua de 14 octombrie, Sfânta Parascheva.

Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Unul dintre simbolurile industriei Românești, o ruină. Uriașa infrastructură industrială, construită pe vremea lui Ceaușescu, de care s-a ale praful
Click.ro
Prima reacție a Chinei după realegerea lui Trump
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Ema Uta explodează! Ce a scos-o din sărite pe vedetă, e legat de bani
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
Schimbare pentru cei cu permis Categoria B. Pot conduce noi vehicule
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! SONDAJ CURS
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro