Mai sunt trei luni până la alegeri europarlamentare pentru Parlamentul European. Candidații au început să de-a din coate pentru a aduna semnăturile nesare ca să se poată înscrie în cursă. Guvernul a stabilit deja și suma care se va cheltui pentru organizarea alegerilor.
Pentru candidații care sunt susținuți de partide politice, lucrurile sunt mult mai simple, însă pentru cei care vor să ajungă la Bruxelles pe cont propriu e ceva mai complicat. Aceștia vor trebui să depună un efort dublu, pentru a convinge oamenii să-i susțină. Chiar dacă candidaţii independenţi au nevoie doar de 100.000 de semnături pentru înscrierea în cursa electorală, față de partidele politice trebuie să adune 200.000.
Guvernul a aprobat măsurile care privesc alegerile europarlamentare, iar suma necesară a ajuns la un total de 252.732.000 de lei. Guvernul a adoptat pe data de 27 februarie, măsurile care privesc organizarea și desfășurarea alegerilor. Banii vor fi repartizaţi instituţiilor implicate în organizarea scrutinului: Ministerul de Interne, Secretariatul General al Guvernului, Autoritatea Electorală Permanenta, Ministerul de Externe şi STS.
Hotărârile luate de Guvern au stabilit: modelul, dimensiunie, condiţiile de tipărire, de gestionare şi de utilizare a timbrului autocolant la alegerile pentru membrii dn țară în Parlamentul European din 2019.
„Totodată, au fost aprobate Bugetul şi cheltuielile necesare pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Astfel, suma necesară pentru buna desfăşurare a scrutinului este de 252.732 mii lei. Aceste fonduri vor fi repartizate instituţiilor cu atribuţii în organizarea alegerilor, respectiv Ministerului Afacerilor Interne, Secretariatului General la Guvernului, Autorităţii Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Externe şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”, coform Ministerulu Afacerilor Interne.
Mădălina Turza, candidat independen: „Dacă eu, ca mamă a unui copil cu dizabilităţi şi profesionist, nu duc acest mesaj dincolo de Guvernul şi autorităţile din România nepăsătoare, atunci nu vom avea nicio şansă pentru copiii noştri şi pentru adulţii cu dizabilităţi. Şansele mele depind de zecile de mii de părinţi cu dizabilităţi din România, de adulţii cu dizabilităţi şi de toţi oamenii care mai cred în dreptate.”
George Simion, liderul mişcării unioniste din România, candidează ca independent. Şi românul amendat pentru plăcuţele de înmatriculare cu mesaj anti-PSD încearcă să adune semnăturile pentru o candidatură.
Răzvan Ştefănescu, candidat independent: „Am ales să candidez deoarece nu sunt mulţumit de cei care ne reprezintă în Parlamentul European. (Reporter: Cum merge campania de strângere a semnăturilor?) Merge bine, pot spune, merge bine, nu foarte bine, sunt optimist.”
Dacian Cioloş, preşedinte PLUS a declarat că partidul lui a reușit să strângă câteva zeci de mii de sămnături, mai exact vreo 50.000 de semnături strânse în doar câteva zile. „În perioada următoare o să avem mai multe astfel de evenimente în ţară”, a mai spus Cioloș. Alianţa 2020 USR-PLUS a stabilit deja lista candidaţilor pentru europarlamentare, care va fi deschisă de Dacian Cioloş.
ALDE a anunţat că va merge la alegerile europarlamentare care vor avea loc în luna mai, cu o listă separată faţă de partenerii de coaliţie din PSD. Cap de listă este europarlamentarul: Norica Nicolai.
„Până la locul 33 se regăsesc președinți de filiale județene și reprezentanți ai organizațiilor ALDE. În cadrul listei, există o repartiție echilibrată între regiunile geografice, în așa fel încât toți alegătorii ALDE să aibă convingerea că votează o listă care le va reprezenta interesele în viitorul Parlament European”, a comunicat ALDE.
Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte ALDE: „S-a bătut în cuie lista ALDE şi nu se mai pune în discuţie. Noi, pentru că suntem un partid ceva mai mic, putem să avansăm și mai repede şi am hotărât să începem campania cât mai devreme.”
Corina Creţu, Comisarul european pentru Politica Regională va deschide lista pentru alegerile europarlamentare a partidului Pro România, a anunţat Victor Ponta, Liderul partidului. Potrivit acestuia, experienţa pe care Corina Creţu a dobândit-o în Parlamentul României, dar şi în Parlamentul European o recomandă pentru această poziţie.
Fostul prim-ministru a adăugat că şi următorii candidaţi de pe lista Pro România, pe care nu i-a nominalizat, vor fi tot „oameni cu experienţă pe plan european”, care „se pot bate pentru România”.
De asemenea, Ponta a menţionat că şi el se va regăsi pe această listă, dar nu pe un loc eligibil, apreciind că este mai mare nevoie de el în Parlamentul de la Bucureşti, decât la Bruxelles.
Social-democraţii nu se grăbesc să finalizeze lista de candidaţi la alegerile europarlamentare din 26 mai, deşi mai este puţin până când se intră în campania electorală. Motivul îl constituie bătălia internă pentru un loc eligibil, tot mai mulţi lideri din conducerea centrală a partidului, inclusiv miniştri, dorindu-şi să ajungă eurodeputaţi.
Sondajele de pe piaţă arată o scădere a PSD în preferinţele electoratului, astfel că liderul partidului, Liviu Dragnea, trebuie să împace toate orgoliile şi să iasă cu o listă de candidaţi agreată de liderii de filiale, care vor trage greul, în campania electorală.