Bugetul pe 2019, atacat de Ponta: ”este un fake, nu e un buget realist”

Pe parcursul zilei de astăzi, încep dezbaterile în Parlament pentru bugetul pe 2019. Printre cei care și-au exprimat dezamăgirea vizavi de proiect, se numără și Victor Ponta.

Proiectul de buget pe 2019 inițiat de Dragnea, Vâlcov și Teodorovici vine la pachet cu probleme importante. Sume absurde de bani sunt asociate bugetului de campanie electorală, în timp ce primăriile de municipii trebuie să renunțe la o sumedenie de proiecte, pentru că vor rămâne fără bani. Lupta anti-corupție va avea de asemenea de suferit din cauza realocării de fonduri.

Într-o conferință de presă desfășurată pe parcursul zilei de ieri, Victor Ponta a făcut mai multe declarații pe marginea bugetului și a rugat membrii guvernului să revină asupra proiectului defectuos.

„Aşa cum a fost prezentat acest buget, zilele trecute, este un fake, nu e un buget realist, serios, iar modul în care se încearcă trecerea sa prin Parlament, în 24 de ore să depunem amendamente, e foarte clar că în Parlament nu se va dori şi nu vom fi lăsaţi să facem o dezbatere şi o analiză reală. Primul apel este (…) către Guvern, de a lua proiectul înapoi şi de a încerca să-l îmbunătăţească pe ici – pe colo, prin părţile esenţiale, în aşa fel încât să fie un buget cât de cât realist. Altfel, rectificările care urmează – nu se poate face rectificare până în luna iulie – vor fi practic bugete total diferite decât ce se adoptă cu forţa şi cu heirup-ul în zilele următoare”, a precizat Ponta, duminică, într-o conferinţă de presă.

Actualul lider al partidului Pro România a insistat pe faptul că premisa de creștere economică de 5,5% pe care se bazează acest proiect de buget nu se bazează pe nimic. Este o cifră inventată, fără un fundament real. „Absolut toţi analiştii – Comisia Europeană, Fondul Monetar, Banca Mondială – toţi cei care cu asta se ocupă, au evaluat creşterea economiei româneşti într-un mod optimist undeva între 3,5%-3,8%. Există şi predicţii mai puţin optimiste. Nu există nicăieri, în nicio variantă, în niciun fel, proiecţia pe care s-a construit bugetul de 5,5%, o proiecţie făcută probabil de domnul Darius Vâlcov. Ce se întâmplă cu aceste proiecţii: se umflă creşterea economică ca să poţi să umfli deficitul, să poţi să umfli cheltuielile”, a susţinut Ponta.

La gradul de nerealism al bugetului a mai adăugat și Tudose câteva argumente. Fostul premier a insistat pe absurditatea premisei că 30% dintre veniturile bugetare vor veni din bani colectați de ANAF. „Nu se poate aşa ceva. Reglajul va fi din tăierea cheltuielilor, nerespectarea angajamentelor externe, nerespectarea programelor de investiţii, falsificarea cifrelor în continuare probabil. Nu poţi să te împrumuţi la nesfârşit. Dacă lucrurile continuă, tot săpăm o groapă mare ca să astupăm una mai mică, vom obţine o groapă imensă în care vom găsi pe marginea ei România, stând să cadă în ea”, a subliniat noul membru Pro România care a migrat de curând in PSD. 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI