Pe canicula de afară este clar că suntem nevoiți să folosim aparatele de aero condiționat la maxim. Dar, cu toate astea, este posibil să-ți păstrezi casa răcoroasă în această vară fără să-ți supraîncarci prea mult factura de electricitate. Iar ca să faci asta, trebuie să știi unde se montează aerul condiţionat, de fapt, pentru a fi eficient. Citește mai departe și află acest detaliu foarte important.
Deși populația Europei nu este una mică, dar conform datelor statistice doar una din 10 gospodării din Europa are un apart de aer condiționat, cu mult sub ratele din China, Japonia sau Statele Unite, unde 90% dintre gospodării au un sistem de răcire.
Dar, vestea proastă este că verile vor fi din ce în ce mai fierbinți. Conform datelor de mediu recente, schimbările climatice pun deja o povară mai mare pe rețelele noastre electrice și se așteaptă ca acest lucru să continue.
Rezultatul, spun specialiștii, va fi o creștere de 8 până la 13% a cererii de energie din cauza utilizării aerului condiționat în următorul deceniu.
Multe companii de utilități își măresc în mod obișnuit tarifele în timpul verii, iar în acest an populația va cheltui probabil cu aproximativ 2 procente mai mult, în medie, pe factura lunară de electricitate.
Dar există și o veste bună! Există modalități de a reduce costul răcirii locuinței fără a vă rupe bugetul sau a vă distruge economiile.
Iată câteva modalități prin care poți economisi bani la aerul condiționat și, prin urmare, la factura de electricitate.
Una dintre metodele de a economisi bani la factura de energie este locul unde îți montezi apartul de aer condiționat.
Făcând așa economisești curent electric și, în același timp, vei reuși să-ți menții spațiul de locuit ceva mai răcoros.
Conform specialiștilor, locul unde montezi aerul condiționat te va ajuta la momentul răcorii casei într-un mod cât mai eficient.
În primul rând trebuie să fii atent dacă locul unde se montează aerul condiţionat este prevăzut cu guri de aerisire.
Dacă există aceste guri, atunci caută un alt loc. La fel ca și poziționarea apartului lângă geam sau în dreptul ușilor, și găurile de aerisire sunt factori care vor influența modul în care aparatul de aer condiționat va citi temperatura din interiorul casei.
De obicei experții recomandă ca aparatul de aer condiționat să fie montat pe un perete interior unde nu există niciunul din elementele menționate anterior. Așa ai o răcire eficientă a spațiului și, bineînțeles, un consum minim de energie.
Dacă nu ai făcut-o deja, ar fi timpul să treci la un termostat programabil sau inteligent, care poate fi setat pentru a regla temperatura din casă la anumite ore din zi.
Termostatele inteligente permit să menții o temperatură confortabilă în locuință și multe dintre ele pot fi operate de la distanță, chiar și de pe smartphone.
Păstrează termostatul programabil setat la o temperatură cât mai ridicată, cât mai confortabilă, de minim 25 de grade, iar atunci când ești plecat de acasă, setează temperatura și mai ridicată.
Poți reduce cu 10% din factura de energie prin setarea termostatului cu 7 până la 10 grade mai mare timp de opt ore pe zi, spun specialiștii.
Un alt truc este să setezi viteza ventilatorului aparatului de aer condiționat la maxim, cu excepția zilelor foarte umede.
În zilele umede, seteazăviteza ventilatorului pe mic. De ce? Viteza mai mică va elimina mai multă umiditate din aer și va îmbunătăți confortul din locuință.