06 iul. 2023 | 12:12

La ce temperatură trebuie setat aparatul de aer condiționat, de fapt. Greșeala pe care o fac toți românii vara

Utile
La ce temperatură trebuie setat aparatul de aer condiționat, de fapt. Greșeala pe care o fac toți românii vara
Temperaturi diferite oferă niveluri diferite de confort pentru persoane diferite.

În aceste zile toride cea mai la îndemână variantă este, în mod cert, aparatul de aer condiționat. Toată lumea are o părere despre setările termostatului și despre temperaturile confortabile. Vestea bună este că poți lua mai multe măsuri pentru a găsi cea mai bună temperatură pentru tine și pentru a reduce facturile de electricitate. Așa că, ne-am gândit să-ți spunem la ce temperatură trebuie setat aparatul de aer condiționat, de fapt.

Aerul condiționat, cel mai bun prieten pe caniculă

Aparatele de aer condiționat reprezintă aproximativ 6% din totalul energiei electrice utilizate la nivel european, cel puțin așa arată datele recente. Dar o astfel de utilizare nu înseamnă că toți ne găsim nivelul ideal de confort. Iar utilizatorii intensivi pot anticipa creșterea facturilor de energie, astfel încât confortul poate avea un cost.

Vezi și: De ce să nu setezi niciodată aerul condiționat la 16 grade Celsius. Detaliul de care nu aveai habar

Află cum să-ți păstrezi casa răcoroasă în timpul lunilor de vară fără să-ți faci griji cu privire la o factură mare la electricitate. Așadar, data viitoare când te vei întreba: ”La ce temperatură trebuie setat aparatul de aer condiționat pe timpul verii?”, vei știi ce ai de făcut.

Care sunt temperaturile recomandate în casă pe timp de vară?

În timp ce regula generală recomandă 25 de grade pentru temperatura aparatului de aer condiționat în timpul verii, fiecare are niveluri diferite de confort. Majoritatea furnizorilor de aer condiționat vor recomanda o setare între 22-25 de grade în timp ce stai în casă.

Cu toate acestea, setările temperaturii AC vor varia foarte mult, în funcție de locul în care locuiești, de cât de bine izolată este casa, de momentul zilei și de nivelul de confort dorit.

Vezi și: Cum reduci consumul aparatului de aer condiționat din locuință. Secretul prin care economisești bani la factura de curent

Ca regulă generală, încearcă să menții diferența dintre temperatura interioară și cea exterioară cât mai mică posibil și în limita a 20 de grade. De exemplu, se estimează că menținerea casei la 29 de grade timp de opt ore pe zi, în cea mai fierbinte parte a zilei, îți poate economisi între 5 și 15% din costurile de răcire.

Poți scădea temperatura pe timp de noapte, conform unui studiu al Institutului Național de Sănătate din America, care a constatat că cea mai bună temperatură pentru a dormi în timpul verii este între 15 și 19 grade, dar găsirea temperaturii optime în orice moment, vizând în același timp facturi mai mici la utilități, ar putea necesita un pic mai mult efort decât respectarea recomandărilor.

Vezi și: Obiceiurile care îți măresc factura la energie. Cum să plătești mai puțin cu două trucuri simple

La ce temperatură trebuie setat aparatul de aer condiționat?

Temperaturi diferite oferă niveluri diferite de confort pentru persoane diferite. Cea mai bună setare a termostatului, recomandată de specialiști, va depinde de mai mulți factori. Locuința ar trebui să fie suficient de răcoroasă pentru a te simți confortabil purtând haine de sezon adecvate , deci nu ar trebui să fie nevoie să porți pulovere sau pantaloni lungi, sau să folosești pături în interior.

Vezi și: Cum alegi corect aparatul de aer condiţionat. Detaliile esențiale de care e bine să ții cont

În primul rând, trebuie să descoperi intervalul  ideal de temperatură, având în vedere că fiecare persoană este diferită. Începi cu o temperatură mai mică, să zicem 21 de grade, și vezi cum te simți. Apoi, setează o temperatură mai ridicată, poate cu un grad mai mare, iar ulterior, continuă să crești temperatura cu câte un grad până când ajungi la un punct în care nu te mai simți confortabil.

Dacă ai ajuns, de exemplu la 27 de grade și apoi te-ai simțit inconfortabil la 28 de grade, asta înseamnă că 27 de grade este o setare bună a temperaturii pentru tine, dar, ai grijă la factorul transpirație. Încearcă să nu reduci setările de temperatură atunci când faci exerciții fizice acasă, de exemplu, sau când ajungi acasă de la exerciții fizice, deoarece vei răci excesiv casa.

Vezi și: Planta care îţi răcoreşte casa dacă nu ai aer condiţionat. Pune-o pe hol sau în dormitor!

Majoritatea oamenilor transpiră atunci când fac exerciții fizice și se simt înfierbântați. Tentația este de a face exerciții într-o atmosferă mai rece pentru a transpira mai puțin. Cu toate acestea, pentru că ești încălzit, este posibil să reduci prea mult temperatura casei.

Același lucru este valabil și atunci când te întorci acasă după ce ai făcut exerciții fizice și îți este foarte cald. Este mai bine să te răcorești treptat decât să încerci să folosești aerul condiționat pentru a te răcori foarte repede.

De asemenea, nu pornii termostatul la o temperatură mai mică decât cea confortabilă atunci când revii într-o casă care este mai caldă decât de obicei. Casa nu se va răci mai repede și ai putea reduce excesiv temperaturile și poți adăuga lei mulțila costurile utilităților.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Restructurări masive în 2025. Se anunță un an nebun. Toată lumea strânge cureaua
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a dat ordin de la UE. Intră în vigoare din ianuarie. Devine obligatoriu în toate statele
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro