Fiecare dintre noi am ajuns în această situație, mai devreme sau mai târziu în viață. Ziua în care ne facem poza de buletin sau pașaport. În ambele cazuri, pe cât de tentați am fi să avem un zâmbet în colțul gurii, ni se cere să fim serioși și sobri. Dar te-ai întrebat de ce nu ai voie să zâmbești în poza de buletin sau pașaport? Explicația e mult mai simplă decât credeai, așa că citește mai departe și află de ce.
Atunci când ne facem un buletin sau un pașaport, trebuie să recunoaștem, este un moment important din viața noastră, mai ales în cazul primului document, acesta fiind de fapt modul oficial prin care intrăm în lume, la 14 ani. Dar, așa cum bănuiesc că știți și voi, nu ai voie să zâmbești în poza de buletin sau pașaport.
Vezi și: Motivul nebănuit pentru care nu ai voie să zâmbești în poza de buletin. Nimeni nu știa acest detaliu
Întrebarea, precum și cerința în sine, sunt amândouă pertinente. Deci, știi de ce nu ai voie să zâmbești în poza de buletin sau pașaport? Dacă nu, iată care este și explicația. E mult mai simplă decât credeai. În esență, e o cerință obișnuită care a devenit un standard pentru fotografiile de buletin și pașaport din întreaga lume, dar puțini oameni știu care este motivul din spatele ei.
Nu ai voie să zâmbești în poza de buletin sau pașaport, deoarece tehnologia de recunoaștere facială utilizată pentru scanarea pașapoartelor necesită o expresie facială neutră pentru a măsura și identifica cu precizie trăsăturile faciale. Zâmbetul distorsionează trăsăturile faciale, făcând dificilă pentru tehnologie detectarea nuanțelor subtile necesare pentru o identificare precisă.
Vezi și: Ce înseamnă dunga roșie în buletin. Ce se spunea despre aceasta înainte de 1989
Fotografiile de pașaport trebuie să respecte liniile directoare stabilite de OACI (Organizația Aviației Civile Internaționale), o agenție a Organizației Națiunilor Unite responsabilă cu transportul aerian internațional. Aceasta include orientări stricte privind trăsăturile faciale.
Orientările se referă la unghiuri și la poziționarea capului pentru a asigura acuratețea și coerența în toate fotografiile de pașaport, cel puțin. Zâmbetul denaturează aceste trăsături, ceea ce poate duce la întârzieri sau chiar respingeri atunci când vine momentul îmbarcării în avion sau al trecerii prin biroul de imigrări.
Revenind la tehnologia de recunoaștere facială, aceasta reprezintă un alt motiv pentru care guvernele îți spun că nu ai voie să zâmbești în poza de buletin sau pașaport. Având în vedere că utilizarea sa devine din ce în ce mai populară în rândul guvernelor, al agențiilor de aplicare a legii și al altor organizații din întreaga lume, tehnologia de recunoaștere facială se bazează pe o reprezentare clară și precisă a feței unei persoane pentru a o identifica cu succes.
VEzi și: Recunoaștere facială pe Aeroportul Otopeni: cât mai durează alinierea la standarde internaționale
Scopul principal al fotografiei biometrice este de a facilita recunoașterea facială. Acest tip de software compară datele din fotografia de buletin și pașaport cu o scanare a trăsăturilor feței la aeroport, pe baza unor măsurători precise ale aspectului fiecăruia dintre noi.
Zâmbetul poate îngreuna confirmarea identității persoanei de către software-ul de recunoaștere facială. De exemplu, în Statele Unite este permis în prezent zâmbetul pe fotografiile de pașaport, cu toate acestea, dinții subiectului pot fi doar ușor vizibili. Astfel, doar un zâmbet natural este acceptabil, fețele prostești, zâmbetele forțate și rânjeturile cu gura largă sunt toate excluse.
Acum că ai aflat de ce nu ai voie să zâmbești în poza de buletin sau pașaport, data viitoare când ai de schimbat buletinul sau pașaportul va trbui să fii ceva mai serios și să nu ai tentația de zâmbi în fața camerei polițistului.