Astăzi, pe 24 iunie, românii sărbătoresc una din acele sărbători tradiționale, păstrate din negura timpului, Sânzienele, sau Drăgaica, cum i se mai spune în popor. Este ziua în care se comemorează Nașterea Sfâtnului Ioan Botezătorul. Așa că, a venit momentul să vorbim și despre ce se dă de pomană de Sânziene 2023. Dar și despre ce pachete să pregătești ca să împarți pe 24 iunie, de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Astăzi, 24 iunie, întreaga comunitate creștin-ortodoxă sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cel care avea să prevestească venirea Mântuitorului, Iisus Hristos. După cum se știe din Biblie, Ioan Botezătorul și Iisus erau veri, iar cel din urmă avea să fie botezat în apele Iordanului de către vărul său.
Vezi și: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2022. Ce flori este bine să ai în casă pe 24 iunie
Sărbătorirea zilei sale de naștere pe 24 iunie poate părea la fel de bruscă și neașteptată precum a fost nașterea sa. Prin celebrarea solemnității Nașterii lui Ioan Botezătorul în acea zi, biserica face o declarație importantă despre el și vărul său Iisus.
La fel cum orele de lumină încep să se lungească la solstițiul de iarnă și la Nașterea Domnului din decembrie, tot așa orele de lumină încep să scadă la solstițiul de vară și la Nașterea lui Ioan Botezătorul din iunie. Acest lucru este potrivit pentru cel care a spus despre Iisus: ”El trebuie să crească, eu trebuie să mă micșorez”. (Ioan 3:30)
Vezi și: Calendar ortodox 24 iunie. Sărbătoare extrem de importantă azi pentru toți românii
În tradiția românească, ziua de 24 iunie este cunoscută sub numele de Sânziene, sau cum i se mai spune în folclor, Drăgaica, acest nume apărând mai des în sudul și sud-estul țării, în Muntenia și Oltenia. Tradiția acestei zile a fost păstrată de bătrânii de la sate, și spune că în noaptea de Sânziene, tinerele fete își pot afla ursitul.
În afară de tradițiile și obiceiurile de a nu munci, spăla rufe, de a călca sau a coase, în ziua de Sânziene se merge la biserică, la slujbă. Dar, cu o zi înainte femeile de la sat pregătesc mâncare și alte lucruri pentru a fi sfințite în ziua slujbei de Liturghie și pachetele sunt, ulterior, date către cei nevoiași.
Vezi și: Ce să nu faci sub nicio formă pe 24 iunie
În general, având în vedere că încă suntem în postul Sfinților Petru și Pavel, dacă e să vorbim despre ce se dă de pomană de Sânziene 2023, tradiția spune că se dau pachete cu mâncare, îmbrăcăminte și încălțăminte, pentru sufletul celor care nu mai sunt în viață. În general, dacă e să vorbim de mâncare, nevoiașii vor primi mâncare gătită, fructe, dulciuri, colaci sau pâine, majoritatea fiind produse de post.
Gospodinele știu foarte bine că în această perioadă din an, aflându-se în post, nu au voie să pregătească pachetele cu ouă sau brânză, fiind un post mare, la fel ca și cel premergător Zilei de Paște. Așa că, toată mâncarea este de post, iar în pachetele de mâncare, pe lângă cele menționate anterior, se mai pune și colivă. Toate pachetele oferite către nevoiași, sunt sfințite de preoți în Biserică la sfârșitul slujbei de comemorare a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.
Vezi și: Cine sunt Sânzienele. Legenda, mituri și superstiții din popor
Ca o mențiune în plus, poate știi sau nu, dar în mitologia populară Sânzienele sunt personaje mitice nocturne, și sunt zâne care aduc armonie, iubire, bunătate și pace.