Tradiții Sânziene 2022. În fiecare an, pe 24 iunie, românii celebrează Sânzienele, iar credincioșii creștini ortodocși sărbătoresc naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri care trebuie respectate în această zi sfântă. În Muntenia și Oltenia, sărbătoarea este cunoscută sub numele de Drăgaica.
Drăgaica, la origine, este o sărbătoare păgână, având la bază elemente din mitologia străveche daco-romană. Sânzienele se celebrează pe data de 24 iunie și, conform tradițiilor românești, îşi au originea într-un vechi cult al soarelui. Mai mult de atât, sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de „Cap de vară”.
Legenda spune că Sânzienele erau creaturi magice, zâne bune ce luau chipul unor femei foarte frumoase, care se puteau transforma în Rusalii, cunoscute drept zânele rele. Superstițioșii sunt de părere că solstițiul de vară, ce marchează cea mai lungă zi din an, pe 21 iunie, marchează o purificare a sufletului.
În ziua de 21 iunie se spune că spiritele Pământului și ale Cerului se întorc pe Terra și umblă printre cei vii. De asemenea, tot astăzi astrele te sfătuiesc să-ți concentrezi toate energiile pozitive asupra lucrurilor pe care ți le dorești arzător, pentru ca ele să devină realitate cât mai curând posibil.
O altă tradiție spune că numele Sânzienelor vine de la zeița Diana, patroana vânătorilor și a pădurilor, denumită Santae Dianae în mitologia romană.
Sărbătoarea de Sânziene marchează mijlocul verii și este considerată momentul optim pentru ca fetele nemăritate să culeagă plantelor de leac și florile de pe câmp.
De asemenea, obiceiurile străvechi spun că domnișoarele care sunt singure trebuie să-și pună sub pernă florile pe care le-au cules pe timpul zilei, pentru a-și visa ursitul. Această tradiție amintește de punerea busuiocului sub pernă, în noaptea de 30 noiembrie, de sărbătorea Sfântulu Andrei.
În unele zone ale țării, în ziua sărbătorii Sânziene 2022, fetele își confecționează coronițe pe care le lasă peste noapte în grădini sau în locuri curate. Tradiția spune că, dacă vor găsi coronițele pline de rouă, a doua zi de dimineață, acesta este un semn sigur că se vor căsători cu alesul lor în vara ce va urma.
Potrivit legendelor, în noaptea de Sânziene, Cerurile se deschid, iar Drăgaicele/Sânzienele apar în cete. Aceste făpturi mistice dansează în jurul focului și împart rod pământului şi femeilor căsătorite. De asemenea, zânele bune ar avea puterea de a înmulţi păsările şi animalele, pot să vindece bolile şi suferinţele oamenilor, apără holdele de grindină şi de vijelii, înzestrând plantele cu puteri vindecătoare.
Deși Sânzienele sunt zâne bune, superstițioșii atrag atenția asupra faptului că această sărbătoare nu trebuie luată în râs. În caz contrar, creaturile se vor răzbuna pe tine și vei avea parte de ghinion.
În ziua de sărbătoare a Sânzienelor nu ai voie să speli, să faci curățenie, să coși, să mături. Cei care nu respectă aceste reguli, riscă să fie loviți de fulger.
De asemenea, oamenii de la sate obișnuiesc să își pună la brâu tulpini de cicoare, pentru a fi sănătoși și să aibă spor la munca câmpului. Este indicat să te stropești pe chip și trup cu roua pe care o găsești în dimineața zilei de 24 iunie, despre care se crede că ar avea puteri miraculoase.
În noaptea de Sânziene se alungă spiritele rele. Se face un foc mare pe cel mai înalt deal, în flăcările căruia se aruncă diferite poțiuni foarte parfumate și pietre, pentru a alunga greutățile și problemele. Flăcăii neînsurați își încing talia cu brâuri de pelin, se învârt în jurul focului și apoi aruncă centurile în foc, pentru a scăpa de blesteme și de necazuri.