În data de 24 iunie, credincioșii creștini ortodocși sărbătoresc un eveniment extrem de important. Este vorba despre Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Care sunt tradițiile și superstițiile renumite în celebrarea acestui sfânt. Ce nu ai voie să faci astăzi. Este foarte important.
În fiecare an, pe 24 iunie, românii celebrează Sânzienele, iar credincioșii creștini ortodocși sărbătoresc naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. În Muntenia și Oltenia, sărbătoarea este cunoscută sub numele de Drăgaica.
Dacă Sânzienele au origini păgâne și sunt menționate în mitologia daco-romană, ei bine, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este una dintre cele mai importante sărbători ale lumii creștine.
Cel care l-a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos s-a născut în familia preotului Zaharia, acesta fiind cunoscut și sub numele de „Îngerul Domnului”, fiind menționat în cărțile sfinte drept cel care a pregătit oamenii pentru primirea lui Iisus.
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul se sărbătorește pe data de 7 ianuarie, marcând sfârșitul sărbătorilor de iarnă.
Sărbătoarea de pe 24 iunie marchează minunea mică, evenimentul care va anunța minunea mare, Nașterea Domnului Iisus Hristos. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut cu șase luni înaintea lui Iisus, din pântecele unei femei sterpe.
În această zi, este interzis să coși, să speli, să faci curat, să ari pământul și să alte activități ce presupun oboseala fizică și psihică.
Se spune că, atunci când Irod a ucis pruncii pentru a zădărnici profeția și-a adus aminte și de ce s-a vorbit la nașterea lui Ioan și a trimis armata după el să-l ucidă.
Elisabeta, mama sa, s-ar fi ascuns în munte și a cerut ajutor de la Dumnezeu iar muntele a primit-o în pântecele lui și soldații nu au găsit-o. Sfântul Zaharia, părintele lui Ioan, era rânduit să slujească la Templu așa că se afla în Ierusalim.
Irod a trimis de trei ori ostași, cerându-i fiul, însă Zaharia a spus mereu că nu știe unde se află, moment în care Irod s-a mâniat și l-a ucis în Templu, înaintea altarului, iar sângele curs pe marmură s-a întărit ca piatra ca mărturie a ceea ce se întâmplase.
La 40 de zile după moartea lui Zaharia, a murit și maica Înainte Mergătorului, iar acesta a rămas în grija unui înger care l-a protejat și l-a hrănit până în ziua în care s-a arătat ca profet, păzit și apărat de mâna lui Dumnezeu și pregătit de puterea lui Ilie pentru a pregăti calea celui Mântuitorului.
Ce rugăciune se rostește în ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul:
Proorocule și Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi cei ce cu dragoste te cinstim; că nerodirea celei ce te-a născut și amuțirea părintelui tău s-a dezlegat la mărita și cinstita nașterea ta, și întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduiește.
Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.