În copilări și mai tărziu, este imposibil să nu fi auzit măcar odată de aceste insecte, urechelnițele. Deși par mici și inofensive, în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Așa că, ne-am gândit să-ți explicăm, de fapt, ce sunt urechelnițele și cât de periculoasă este mușcătura lor. În același timp, îți oferim și soluțiile care te scapă de probleme.
Măcar odată în copilărie ai auzit-o pe mama sau bunica atenționându-te să te ferești de aceste mici insecte, care sunt extrem de periculoase. Dar, dacă nu știi ce sunt urechelnițele, în cele ce urmează îți explicăm noi.
Urechelnițele sunt insecte obișnuite, adesea asociate cu cleștele lung de la capătul abdomenului lor. În timp ce urechelnițele pot părea intimidante, întrebarea rămâne: mușcă ele cu adevărat?
În acest articol, vom explora răspunsul la această întrebare și îți vom oferi toate informațiile pe care trebuie să le cunoaști despre ele, potențialul lor de a mușca și ce trebuie să faci atunci când întâlnești unul acasă.
Urechelnițele sunt insecte care au atras multă atenție de-a lungul anilor din cauza unui mit persistent conform căruia se poate strecura în urechea unei persoane și se poate hrăni cu creierul acesteia.
Vezi și: Cum scapi de țânțari rapid. Soluția naturală care elimină definitiv aceste insecte
Cu toate acestea, deși este adevărat că insectele mici pot intra în canalul urechii, acest mit este complet nefondat. Insectele nu depun ouă în canalele urechilor și nici nu se hrănesc cu creiere umane, în schimb, ele se hrănesc în principal cu plante de diferite tipuri.
Urechelnițele vin în diferite culori, inclusiv negru sau maro, cu marcaje portocalii sau roșii. Au aripi și sunt cunoscute pentru cleștii distinctivi care ies din spatele abdomenului lor.
Acești clești sunt folosiți pentru autoapărare și pentru capturarea prăzii, ceea ce face ca urechelnițele să fie o forță formidabilă de luat în seamă în lumea insectelor.
Preferă mediile umede, motiv pentru care tind să trăiască în zonele întunecate și umede din apropierea locuințelor. Le puteți găsi în bucătării, băi, în special în jurul chiuvetelor, și în spălătorii.
Vezi și: Viața oamenilor depinde de albine. Ce ni se va întâmpla dacă aceste insecte mor toate, subit
În timpul lunilor mai reci, este mai probabil ca urechelnițele să se aventureze în interior, așa că este esențial să luați măsuri preventive pentru a le ține la distanță. Deși urechelnițele sunt capabile să muște, este un eveniment rar.
Mai des, este mai probabil ca aceștia să vă ciupească pielea și să se țină bine dacă se simt amenințați. Cu toate acestea, aceste ciupituri nu sunt, de obicei, suficient de puternice pentru a vă rupe pielea sau pentru a vă extrage sânge.
În cazuri extreme, când masculii adulți au forcepsuri mari, ciupitura poate fi mai dureroasă, dar vestea bună este că urechelnițele nu sunt veninoase. În ciuda aspectului lor distinctiv, unii oameni confundă bețișoarele de urechi cu gândacii, datorită culorilor și dimensiunilor lor similare.
Cu toate acestea, urechelnițele preferă să se deplaseze pe sol și nu pot zbura. Așadar, dacă întâlniți una dintre aceste creaturi fascinante, nu vă alarmați – ele sunt inofensive și, de obicei, nu reprezintă o amenințare pentru oameni.
Dacă ai fost ciupit de o urechelniță, este important să știi că este un mecanism de autoapărare. Urechelnițele își vor folosi forcepsul dacă se simt amenințate, mai ales dacă încerci să le ridici.
Cu toate acestea, este esențial să reții că ciupiturile de urechelnițe nu sunt mușcături sau înțepături, care sunt termeni folosiți pentru insectele cu părți bucale care mușcă sau înțepături. Este puțin probabil ca aceste insecte să te ciupească, cu excepția cazului în care te apropii pentru a le atinge.
Fiind insecte mici, urechelnițele pot pătrunde în orice spațiu, inclusiv în mobila de acasă sau în pat. Deși infestările cu urechelnițe nu sunt foarte frecvente, ele pot apărea. Dacă suspectezi o infestare cu urechelnițe în locuință, cel mai bine este să apelezi la o agenție profesională de dezinsecție.
Vezi și: Planta pe care trebuie să o ai lângă casa ta. Te scapă de toți gândacii
Aceștia te pot ajuta să localizezi sursa infestării și să scapi de ea, asigurându-te că locuința este lipsită de acești dăunători și prevenind orice infestare viitoare.
Dacă o urechelniță te-a ciupit, s-ar putea să observi două mici semne roșu-roz care sunt foarte apropiate. În cazuri rare, cleștele poate rupe pielea și poate provoca unele sângerări. În timp ce o ciupitură de urechelniță poate fi incomodă și poate provoca roșeață și umflături, disconfortul ușor trece de obicei repede.
Este important de reținut că urechelnițele nu sunt veninoase, iar ciupiturile lor nu ar trebui să provoace complicații pe termen lung. Dacă ai nevoie de clarificări pentru a stabili dacă ai fost ciupit de un urechelniță sau mușcat de un păianjen sau de un țânțar, inspectează cu atenție zona înconjurătoare. O ciupitură de urechelniță nu ar trebui să lase o rană adâncă de înțepătură sau să creeze o reacție cutanată semnificativă.
În schimb, înțepăturile de păianjen prezintă adesea răni înțepate gemene înconjurate de o zonă fierbinte care se mărește și poate duce chiar la necroză. Mușcăturile de țânțari implică de obicei o singură rană mică de înțepătură în mijlocul unei bătături care provoacă mâncărimi și umflături mai mici. Prin urmare, înțelegând diferențele dintre aceste mușcături, poți identifica cauza disconfortului și poți căuta tratamentul adecvat.
Atunci când se află în aer liber, urechelnițele au o dietă relativ normală și se hrănesc cu insecte, plante sau materii în descompunere. Cu toate acestea, dacă ai plante de fructe, legume sau flori, ar trebui să fii atent la infestările de urechelnițe în exterior.
Caută găuri mici în legumele, fructele sau frunzele plantelor, deoarece urechelnițele pot lăsa desene zimțate pe plante. Urechile pot fi, de asemenea, o problemă în interior, deoarece se pot hrăni cu alimentele din cămară.
În timp ce, în general, vor consuma orice insecte rătăcitoare, se vor înfrupta și din alimente, inclusiv din produsele cerealiere, cum ar fi pâinea, prăjiturile, făina și alte articole. Prin urmare, depozitarea corespunzătoare a alimentelor și curățarea regulată a tejghelelor este crucială pentru a preveni ca urechelnițele să ia masa în bucătăria ta.
Este posibil ca, în general, urechelnițele să fie inofensive, dar ele pot provoca daune semnificative plantelor de exterior și de interior și chiar pot invada bucătăria. Caută orice semn de infestare de urechelnițe și ia măsurile necesare pentru a le împiedica să facă ravagii în casa și grădina ta.
Aceste insecte trăiesc și stau în jurul locurilor în care bacteriile se pot dezvolta, cum ar fi canalizările, solul și plantele în descompunere. Din această cauză, mușcăturile sau ciupiturile lor sunt capabile să provoace iritații sau infecții ale pielii dacă nu sunt curățate și tratate corespunzător imediat după ce au fost ciupite.
Vezi și: Cum să scapi rapid de ploșnițele de pat, de fapt. Trucul dă rezultate de fiecare dată
Riscul crește dacă cleștele acestei insecte se rupe în piele. În aceste cazuri rare, zona poate deveni fermă și umflată. Aceasta se poate transforma ulterior într-o bășică. În lipsa unei îngrijiri adecvate, această bășică s-ar putea infecta, putând duce la infecții ale pielii precum celulita. Unele simptome ale celulitei includ:
În cazurile severe, celulita și alte infecții cutanate pot deveni septice- o infecție sistematică care pune viața în pericol. Ai putea fi expus riscului de septicemie dacă ai următoarele:
Dacă teconfrunți cu aceste simptome sau cu simptome similare, solicită imediat ajutor medical. Septicemia trebuie tratată într-un spital cu medicamente intravenoase.
Dacă ai fost ciupit sau mușcat de un urechelniță, evaluează zona pentru a te asigura că pielea nu este ruptă. Spală bine zona cu apă caldă și săpun. Dacă observi că pielea este ruptă, aplicăi un gel sau o cremă antibacteriană topică pe zonă pentru a preveni o posibilă infecție.
Dacă te confrunți cu umflături sau roșeață, un pachet de gheață ar trebui să ajute cu disconfortul. În cele mai multe cazuri, zona afectată ar trebui să se vindece de la sine, fără intervenție medicală.
Vezi și: Cum scapi de furnicile de lângă casa ta în cel mai rapid mod. Vei rezolva imediat problema
Dacă bănuiești că cleștele s-a rupt în piele, solicită asistență medicală pentru a îndepărta fragmentele într-un mediu sigur și steril. Dacă le îndepărtezi acasă, riști să contaminezi pielea și să dezvolți posibile infecții cutanate.
Deși urechelnițele pot fi considerate dăunători deranjanți, în general, acestea nu reprezintă o amenințare atât de mare pentru grădină precum alți dăunători, cum ar fi afidele și gândacii japonezi. Cu toate acestea, atunci când sunt deranjate, urechelnițele pot produce un miros urât și neplăcut.
Din fericire, există mai multe remedii pe care le poți încerca pentru a ține la distanță urechelnițele. De exemplu, poți întinde secțiuni de un metru de furtun de grădină sau de bambus între plantele din pat și puteți verifica aceste capcane în fiecare dimineață. Apoi, poți arunca aceste insecte într-o găleată cu apă cu săpun.
Vezi și: Cum să ucizi musca verde de pe plante. Așa oprești „creșterea slabă” și bolile din grădina ta
O altă opțiune este să întinzi vaselină pe tulpinile plantelor din grădină sau din locuință. Această substanță lipicioasă poate prinde urechile și le poate împiedica să se urce pe plantele. În cazul în care urechelnițele îți infestează grămezile de lemne, poți încerca să presari borax sau acid boric în jurul acestora.
Totuși, ține copiii și animalele de companie departe de această zonă, deoarece aceste substanțe pot fi dăunătoare dacă sunt ingerate. Folosind aceste remedii, poți gestiona eficient populațiile de urechelnițe în grădină sau în zonele unde sunt depozitate lemne și poți preveni ca acestea să devină o pacoste.
Acum, că ai aflat ce sunt urechelnițele, cât de periculoasă este mușcătura lor, și care ar fi soluțiile care te scapă de probleme, nu ai altceva de făcut decât să ai grijă și să eviți o posibilă infestare și, de ce nu, ciupiturile acestei mici insecte.