20 iul. 2021 | 10:32

Viața oamenilor depinde de albine. Ce ni se va întâmpla dacă aceste insecte mor toate, subit

Diverse
Viața oamenilor depinde de albine. Ce ni se va întâmpla dacă aceste insecte mor toate, subit
Nevoia de albine și efectele asupra ecosistemului

Albinele sunt vitale pentru un mediu sănătos și o economie sănătoasă. Dar ce le face atât de speciale? Mierea și alte produse au proprietăți medicinale, iar rolul albinelor ca polenizatori le face vitale pentru aprovizionarea cu alimente. Există aproximativ 20.000 de specii de albine cunoscute în întreaga lume. Oamenii gestionează doar câteva dintre acestea, iar majoritatea speciilor sunt sălbatice.

Nevoia de albine și efectele asupra ecosistemului

Avem nevoie de albine. Le putem lua pe acestea și alți polenizatori, cum ar fi fluturii, dar sunt vitale pentru aprovizionarea cu alimente stabile, sănătoase și cheia pentru dietele variate și hrănitoare de care avem nevoie. Albinele sunt perfect adaptate la polenizare, ajutând plantele să crească, să se reproducă și să producă alimente. Acestea fac acest lucru transferând polenul între plantele cu flori și, prin urmare, menținând ciclul vieții întoarce.

Marea majoritate a plantelor de care avem nevoie pentru hrană se bazează pe polenizare, în special de către albine. De la migdale și vanilie la mere și dovlecei. Albinele polenizează, de asemenea, aproximativ 80% din florile sălbatice din Europa, astfel încât peisajul nostru ar fi mult mai puțin interesant și frumos fără ele.

Dar albinele au probleme. Există o preocupare publică și politică tot mai mare cu privire la declinul albinelor în întreaga lume. Acest declin este cauzat de o combinație de stresuri. De la pierderea habitatului și a surselor de hrană până la expunerea la pesticide și efectele defalcării climatului. Mai mult ca oricând, trebuie să recunoaștem importanța albinelor pentru natură și pentru viața noastră. Și trebuie să transformăm acest lucru în acțiune pentru a ne asigura că nu doar supraviețuiesc, ci prosperă.

De ce sunt importante albinele pentru oameni

Albinele sunt semnificative din multe motive. Au importanță istorică, contribuie la sănătatea umană și joacă un rol în menținerea ecosistemelor sănătoase. Pe lângă aprecierea albinelor pentru mierea lor, oamenii au ajuns să recunoască importanța albinelor în promovarea securității alimentare și a varietății în plante și animale.

Cu toate acestea, o creștere a factorilor, cum ar fi utilizarea pesticidelor și urbanizarea, înseamnă că albinele sunt în prezent în declin, afectând negativ multe dintre ecosistemele Pământului. Pierderea albinelor ar afecta aprovizionarea cu miere, dar, mai important, securitatea alimentară mondială și biodiversitatea. Fără ele, lumea ar putea fi un loc foarte diferit.

Nu toate albinele produc miere, dar este unul dintre principalele motive pentru care oamenii le apreciază. Substanța este un îndulcitor natural cu multe calități potențiale de sănătate. Oamenii au folosit albine și produse legate de albine în scopuri medicinale de mii de ani. Cercetătorii au menționat că are proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatorii și anticancerigene.

În medicina tradițională, oamenii folosesc mierea atunci când tratează o mare varietate de afecțiuni. Deși multe dintre aceste utilizări nu au sprijin științific, acestea includ:

  • boli oculare
  • astm bronsic
  • infecții ale gâtului
  • tuberculoză
  • sete
  • sughiț
  • oboseală
  • ameţeală
  • hepatită
  • constipație
  • infestare cu viermi
  • hemoroizi
  • eczemă
  • ulcere
  • răni

 

Oamenii lucrează cu albinele din întreaga lume de milenii. Semnificația provine din recoltarea directă a mierii și a cerii de albine și a credințelor culturale. De exemplu, grecii antici considerau albinele ca un simbol al nemuririi. În secolul al XIX-lea, apicultorii din Noua Anglie își informau albinele cu privire la orice evenimente majore din societatea umană.

Pentru experții în istorie, produsele apicole sunt un aspect cheie al sursei arheologice. Acest lucru se datorează faptului că ceara de albine produce o „amprentă chimică” pe care oamenii o pot evalua pentru a identifica componentele din reziduurile organice.

Albinele sunt foarte inteligente, iar oamenii au aplicat cunoștințe despre manierismele și interacțiunile lor sociale atunci când creează inițiative umane. De exemplu, cercetătorii au sugerat că studierea acțiunilor albinelor ar putea ajuta experții să dezvolte planuri de urgență pentru a evacua oamenii dintr-un mediu supraaglomerat. Observarea dansurilor de albine poate ajuta, de asemenea, oamenii de știință să înțeleagă unde au loc schimbări în mediu.

Cum afectează albinele oamenii

Practicile agricole, încălzirea globală și bolile sunt doar câteva motive pentru care numărul albinelor scad. Experții sunt îngrijorați de impactul asupra aprovizionării mondiale cu alimente, în special fructe, nuci și legume. Ei spun că, fără albine nu vor mai exista nuci, cafea, cacao, roșii, mere sau migdale, pentru a numi câteva culturi. Acest lucru ar putea duce la deficiențe nutriționale în dieta umană, deoarece aceste produse sunt surse esențiale de nutrienți vitali.

În plus, proprietățile medicinale emergente ale veninului de albine și ale altor produse apicole nu pot fi niciodată accesibile fără ca albinele să le furnizeze. Din punct de vedere financiar, polenizarea fructelor și legumelor de către albinele sălbatice are o valoare economică ridicată.

Un studiu din 2020 a constatat că albinele sălbatice erau responsabile pentru o parte semnificativă din venitul net din afine. Există o legătură directă între randamentul economic al fermierilor și prezența albinelor. În 2012, experții au estimat că polenizarea totală este în valoare de 34 miliarde de dolari, o mare parte din această cantitate fiind datorată albinelor. Potrivit unui studiu din 2019, creșterea spațiilor rurale din zonele urbane poate spori bunăstarea mentală și emoțională a omului.

Concluzie

Albinele au importanță culturală și de mediu ca polenizatori și producători de miere și produse medicinale. Mișcarea polenului între plante este necesară pentru ca plantele să se fertilizeze și să se reproducă. Atât albinele crescute, cât și cele sălbatice controlează creșterea și calitatea vegetației, atunci când prosperă, la fel și culturile. Albinele sunt vitale atunci când vine vorba de securitatea alimentară. Cu toate acestea, bunăstarea și numărul albinelor din întreaga lume sunt în declin și este esențial să le protejăm pentru a menține bunăstarea umană.

Digisport.ro
Răsturnare de situație: UEFA le-a luat finala de Champions League!
Stirile PROTV
Convoaie militare în mai multe zone din Moldova și Transilvania. Ce se întâmplă
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Produs periculos într-un hipermarket. A fost retras de urgență
Spynews.ro
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem două pietre tari...”. Ce se întâmplă în căsnicia foștilor concurenți
PRO TV
Ce i-a făcut P Diddy lui Justin Bieber când acesta era minor. Fanii, șocați: ”Nimeni nu l-a protejat. Nici măcar propria familie”
Adevarul
Generația Z nu rezistă prea mult pe piața muncii. Experții spun că problema pleacă de la sistemul educațional
BZI.ro
Carmen Brumă arată senzațional la 47 de ani! Vedeta a dezvăluit ce o ajută să se mențină în formă
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată Nicoleta Luciu nemachiată la 44 de ani, după ce s-a retras din lumina reflectoarelor. Fanii au dat zoom
Parteneri
Doliu în familia regală. Regele Charles, devastat de durere
Redactia.ro
Cum face față Iulia, soția lui Christian Sabbagh, tuturor provocărilor cu un copil cu autism. Cât de mult a progresat fiul ei după transplantul cu celule stem: „Rezultatele sunt..”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
Cum sunt înșelați românii. Plătesc mai mult pentru produse false
EVZ.ro
Yamato Zaharia i-a făcut cadou lui Ovidiu Neveu un... cosciug! Regina Întunericului i-a fost complice: ”Îi arăt unde o să doarmă”
Spynews
A murit marele actor al României. A părăsit scena. Drum lin, maestre!
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
VLADIMIR PUTIN, invitație pentru ROMÂNIA! Nimeni nu se aștepta la anunțul de la KREMLIN
Mediaflux
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem două pietre tari...”. Ce se întâmplă în căsnicia foștilor concurenți
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro