Albinele sunt vitale pentru un mediu sănătos și o economie sănătoasă. Dar ce le face atât de speciale? Mierea și alte produse au proprietăți medicinale, iar rolul albinelor ca polenizatori le face vitale pentru aprovizionarea cu alimente. Există aproximativ 20.000 de specii de albine cunoscute în întreaga lume. Oamenii gestionează doar câteva dintre acestea, iar majoritatea speciilor sunt sălbatice.
Avem nevoie de albine. Le putem lua pe acestea și alți polenizatori, cum ar fi fluturii, dar sunt vitale pentru aprovizionarea cu alimente stabile, sănătoase și cheia pentru dietele variate și hrănitoare de care avem nevoie. Albinele sunt perfect adaptate la polenizare, ajutând plantele să crească, să se reproducă și să producă alimente. Acestea fac acest lucru transferând polenul între plantele cu flori și, prin urmare, menținând ciclul vieții întoarce.
Marea majoritate a plantelor de care avem nevoie pentru hrană se bazează pe polenizare, în special de către albine. De la migdale și vanilie la mere și dovlecei. Albinele polenizează, de asemenea, aproximativ 80% din florile sălbatice din Europa, astfel încât peisajul nostru ar fi mult mai puțin interesant și frumos fără ele.
Dar albinele au probleme. Există o preocupare publică și politică tot mai mare cu privire la declinul albinelor în întreaga lume. Acest declin este cauzat de o combinație de stresuri. De la pierderea habitatului și a surselor de hrană până la expunerea la pesticide și efectele defalcării climatului. Mai mult ca oricând, trebuie să recunoaștem importanța albinelor pentru natură și pentru viața noastră. Și trebuie să transformăm acest lucru în acțiune pentru a ne asigura că nu doar supraviețuiesc, ci prosperă.
Albinele sunt semnificative din multe motive. Au importanță istorică, contribuie la sănătatea umană și joacă un rol în menținerea ecosistemelor sănătoase. Pe lângă aprecierea albinelor pentru mierea lor, oamenii au ajuns să recunoască importanța albinelor în promovarea securității alimentare și a varietății în plante și animale.
Cu toate acestea, o creștere a factorilor, cum ar fi utilizarea pesticidelor și urbanizarea, înseamnă că albinele sunt în prezent în declin, afectând negativ multe dintre ecosistemele Pământului. Pierderea albinelor ar afecta aprovizionarea cu miere, dar, mai important, securitatea alimentară mondială și biodiversitatea. Fără ele, lumea ar putea fi un loc foarte diferit.
Nu toate albinele produc miere, dar este unul dintre principalele motive pentru care oamenii le apreciază. Substanța este un îndulcitor natural cu multe calități potențiale de sănătate. Oamenii au folosit albine și produse legate de albine în scopuri medicinale de mii de ani. Cercetătorii au menționat că are proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatorii și anticancerigene.
În medicina tradițională, oamenii folosesc mierea atunci când tratează o mare varietate de afecțiuni. Deși multe dintre aceste utilizări nu au sprijin științific, acestea includ:
Oamenii lucrează cu albinele din întreaga lume de milenii. Semnificația provine din recoltarea directă a mierii și a cerii de albine și a credințelor culturale. De exemplu, grecii antici considerau albinele ca un simbol al nemuririi. În secolul al XIX-lea, apicultorii din Noua Anglie își informau albinele cu privire la orice evenimente majore din societatea umană.
Pentru experții în istorie, produsele apicole sunt un aspect cheie al sursei arheologice. Acest lucru se datorează faptului că ceara de albine produce o „amprentă chimică” pe care oamenii o pot evalua pentru a identifica componentele din reziduurile organice.
Albinele sunt foarte inteligente, iar oamenii au aplicat cunoștințe despre manierismele și interacțiunile lor sociale atunci când creează inițiative umane. De exemplu, cercetătorii au sugerat că studierea acțiunilor albinelor ar putea ajuta experții să dezvolte planuri de urgență pentru a evacua oamenii dintr-un mediu supraaglomerat. Observarea dansurilor de albine poate ajuta, de asemenea, oamenii de știință să înțeleagă unde au loc schimbări în mediu.
Practicile agricole, încălzirea globală și bolile sunt doar câteva motive pentru care numărul albinelor scad. Experții sunt îngrijorați de impactul asupra aprovizionării mondiale cu alimente, în special fructe, nuci și legume. Ei spun că, fără albine nu vor mai exista nuci, cafea, cacao, roșii, mere sau migdale, pentru a numi câteva culturi. Acest lucru ar putea duce la deficiențe nutriționale în dieta umană, deoarece aceste produse sunt surse esențiale de nutrienți vitali.
În plus, proprietățile medicinale emergente ale veninului de albine și ale altor produse apicole nu pot fi niciodată accesibile fără ca albinele să le furnizeze. Din punct de vedere financiar, polenizarea fructelor și legumelor de către albinele sălbatice are o valoare economică ridicată.
Un studiu din 2020 a constatat că albinele sălbatice erau responsabile pentru o parte semnificativă din venitul net din afine. Există o legătură directă între randamentul economic al fermierilor și prezența albinelor. În 2012, experții au estimat că polenizarea totală este în valoare de 34 miliarde de dolari, o mare parte din această cantitate fiind datorată albinelor. Potrivit unui studiu din 2019, creșterea spațiilor rurale din zonele urbane poate spori bunăstarea mentală și emoțională a omului.
Albinele au importanță culturală și de mediu ca polenizatori și producători de miere și produse medicinale. Mișcarea polenului între plante este necesară pentru ca plantele să se fertilizeze și să se reproducă. Atât albinele crescute, cât și cele sălbatice controlează creșterea și calitatea vegetației, atunci când prosperă, la fel și culturile. Albinele sunt vitale atunci când vine vorba de securitatea alimentară. Cu toate acestea, bunăstarea și numărul albinelor din întreaga lume sunt în declin și este esențial să le protejăm pentru a menține bunăstarea umană.