20 mai 2023 | 21:30

Comoara pentru sănătate care creşte în România. Mulţi străini o vor, însă noi nu ştim să o apreciem

Utile
Comoara pentru sănătate care creşte în România. Mulţi străini o vor, însă noi nu ştim să o apreciem
Are o cantitate bună de antioxidanți

În ultimii ani, tot mai mulți fermieri români au ales să-și cultive ogoarele cu noi plante. Printre acestea se numără și spanacul „Malabar”, comoara pentru sănătate care creşte în România, pe care mulţi străini o vor, însă noi nu ştim să o apreciem. Citește mai departe și află de ce este comoara pentru sănătate.

Spanacul „Malabar”, comoara pentru sănătate care creşte în România

În timp ce putem găsi spanac în pungi în magazinele alimentare și în bolurile de salată, această cultură de vreme rece nu este întotdeauna în sezon și nu crește bine peste tot. Dar spanacul „Malabar”, o plantă care crește bine la temperaturi ridicate, poate fi cultivat ca înlocuitor al spanacului în zonele în care este prea cald pentru a cultiva spanacul obișnuit.

Vezi și: Cât se fierbe spanacul, de fapt. Multe gospodine greșesc. De asta nu iese gustos

Originar din India și Indonezia, Malabar fiind o regiune de coastă din sud-vestul Indiei, spanacul Malabar are frunze verzi similare și o aromă blândă ca și verdețurile din familia spanacului. Cu toate acestea, planta, numită și spanac indian sau spanac de Ceylon, nu este de fapt un spanac, ci un membru al familiei Basellaceae.

De asemenea, este uneori numită și spanac de viță de vie sau spanac cățărător, deoarece poate fi înălțat pe spaliere și folosit în amenajările peisagistice comestibile. Culmea este că acest spanac a ajuns să fie cultivat și de fermierii români, tocmai datorită proprietăților enunțate anterior, iar pe piață este din ce înce mai căutat.

Spanacul „Malabar” și sustenabilitatea sa

Spanacul „Malabar” se dezvoltă cel mai bine în climatele calde și umede și pe soluri nisipoase și argiloase. Fiind o plantă suculentă, are nevoie de umiditate constantă, astfel încât cererea de apă a plantei este mai mare decât a altor verdețuri.

Pot fi folosite tehnici pentru a reduce evaporarea, inclusiv plantarea la umbră și mulcirea. Planta este relativ rezistentă la dăunători, iar metodele durabile, cum ar fi rotația culturilor, pot ajuta la rezolvarea problemelor minore legate de dăunători. Spanacul „Malabar” este popular în rândul grădinarilor casnici, deoarece planta perenă este relativ ușor de cultivat și este extrem de tolerantă la căldură.

Vezi și: Secretul spanacului cremos. Cum obții un gust divin din această verdeață benefică a primăverii

Toleranța extrem de mare la căldură a spanacului îl face să fie o alegere din ce în ce mai populară în climatele calde. Planta, de origine tropicală, se bucură de succes în rândul grădinarilor de pe acoperișuri și în grădinile urbane ale căror grădini sunt prea fierbinți vara pentru verdețuri cu frunze mai temperate.

Consumul de spanac „Malabar” a crescut în România

În ultimii ani tot mai multe astfel de culturi au apărut în România, iar reprezentanții institutelor de cercetare au reușit să adapteze la mediul de aici această plantă. De exemplu, fermierii buzoieni pot achiziționa răsaduri de spanac Malabar  de la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău.

Cum se depozitează acest soi de spanac

Spanacul Malabar se păstrează doar câteva zile la un moment dat, așa că, dacă faceți grădinăritul legumei acasă, alegeți doar ceea ce aveți nevoie. Depozitați frunzele în frigider, într-un recipient ermetic, timp de două până la cinci zile. Pentru a se păstra mai mult timp, tăiați 1/2 inch din rădăcini și puneți-le într-un borcan plin cu apă. Tăiați frunzele la nevoie.

Vezi și: Spanacul va trimite e-mailuri în viitorul apropiat. Ce date importante ne va raporta, de fapt

Cum se gătește spanacul „Malabar”

Atât frunzele, cât și lăstarii spanacului Malabar sunt comestibile și au o aromă ușoară, ușor piperată. Frunzele tinere pot fi folosite în mod similar cu spanacul, fie crude în salate, fie fierte, fierte la abur, prăjite sau adăugate în supe, tocănițe, mâncăruri cu tofu și curry.

Vezi și: 20 de alimente care au aproape zero calorii. Le poţi mânca fără grija kilogramelor în plus

Deoarece frunzele au o textură mucilaginoasă (oarecum asemănătoare cu cea a okra), spanacul Malabar este adesea folosit ca agent de îngroșare în supe și tocănițe. Este popular în bucătăriile asiatice, indiene și africane, fiind folosit în curry, frigărui și dal indiene, supă, sarmale din Guyana, tocană, și multe altele.

Spanacul Malabar cu tulpina roșie poate pierde mult din culoarea roșie atunci când este gătit și este mai atrăgător din punct de vedere vizual atunci când este folosit în preparate crude.

Conservarea acestui soi de spanac

Spanacul Malabar va deveni amar odată ce plantele încep să înflorească. Dacă recoltați o cantitate mare la sfârșitul sezonului, îl puteți congela pentru mai târziu. Spălați frunzele, apoi fierbeți-le timp de una-două minute. Transferați frunzele într-o baie de gheață pentru a opri fierberea.

Scurgeți-le, tamponați-le cu prosoape care nu lasă scame și împachetați-le în recipiente sigure pentru congelator. Congelează și folosește-le în termen de nouă până la 14 luni. Spanacul Malabar congelat este cel mai bine utilizat pentru aplicații gătite, cum ar fi supe, tocănițe și caserole.

Vezi și: Care este cel mai sănătos aliment din lume, de fapt. Românii îl consumă rar, din păcate

Puteți, de asemenea, deshidrata spanacul Malabar. Spălați și uscați frunzele, apoi așezați-le într-un singur strat pe o foaie de copt sau pe tăvi de deshidratare. Se deshidratează la 125F timp de trei ore; dacă folosiți un cuptor, lăsați tava în cuptor cu lumina pilotă aprinsă, peste noapte. Când spanacul Malabar este complet uscat, transformați-l într-o pulbere într-un robot de bucătărie pentru a-l folosi în rețete.

Spanacul „Malabar” și calitățile nutritive

Frunzele de spanac „Malabar” sunt bogate în vitaminele A, B și C, precum și în fier și calciu. Sunt sărace în calorii, bogate în antioxidanți și sunt o sursă bogată de fibre. Are o cantitate mare de proteine pentru o plantă și este, de asemenea, o sursă bună de magneziu, fosfor și potasiu. Un alt motiv bun pentru a mânca spanac „Malabar” este că are o cantitate bună de antioxidanți, în special betacaroten și luteină, acele substanțe chimice naturale care ajută la împiedicarea îmbătrânirii celulelor.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar AZI de Sfântul Ștefan pentru a-ti merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Crăciun. Ciorbă acră cu piept de curcan. Leac pentru organism, după mesele copioase de sărbători
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro