Muzica românească este în doliu de astăzi. Conform informațiilor de ultim moment, Mircea Drăgan, marele compozitor a scris piese pentru cei mai importanţi artişti pop din România, a încetat din viață. Peste patru zile ar fi împlinit vârsta de 78 de ani. După anii 90, Mircea Drăgan a fost în spatele emisiunii „Școala Vedetelor”, de la TVR, show ce avea să aducă în prim-plan vedete ce azi cântă cu casa închisă.
Una din marile legende ale muzicii ușoare românești, Mircea Drăgan, are un CV impresionant, la care se adaugă colaborările sale de-a lungul timpului cu mari voci autohtone. Printre cei care îi datorează marelui compozitor debutul în cariera muzicală, se numără și Ștefan Bănică jr, al cărui prim album Mircea Drăgan îl semna ca producător.
Mircea Drăgan a stat în spatele unor trupe din anii 60, precum Sideral, Mondial sau Romanticii, primele trupe pop-rock din România, și care aveau să rămână în conștiința românilor până astăzi. Succesul său ca și compozitor și ca producător venea la jumătatea anilor 70, cu trupa Romanticii, cu piese precum „Mâine”, sau „Soare și foc”, iar cu Mondial avea să cunoască succesul cu piesele acestora pe versuri ale unor poeți celebri, precum Mihai Eminescu sau Minulescu.
Vezi și: Ce facultate urmează Nadine la 44 de ani. Unde e studentă acum
Palarmersul lui Mircea Drăgan are un bogat număr de premii la mai toatete festivalurile din România, de la Mamaia, la Costinești, la Festivalul Muzicii de dans, etc. Iar în întreaga sa carieră a avut colaborări notabile cu artiști de gen de renume pe plan național, precum Margareta Pâslaru, Nicu Alifantis, Mirabela Dauer, Angela SImilea, Daniel Iordăchioaie.
Pe lângă cei menționați, Drăgan, compozitorul, a avut colaborări și cu alți artiști, precum Elena Cârstea, Loredana Groza, Mihai Constantinescu, Anastasia Lazariuc, Alexandru Arşinel, Carmen Trandafir, sau Ştefan Hruşcă, Vasile Şeicaru, Gheorghe Gheorghiu, și Victor Socaciu.
Născut în 1945, venea dintr-o familie celebră de muzicieni, iar talentul îl dovedea de mic, astfel la anii studenției alegea Conservatorul din București, succesul venind rapdi în anii 60, ulterior in anii 70 cu trupe precum Romanticii și Mondial. A fost pe rând, regizor muzical, maestru de sunet, aranor, compozitor, instrumentist, având ca partituri lucrate inclusiv lucrări simfonice și instrumentale pentru case de producție italiene, elvețiene și chiar de dincolo de ocean, în SUA.
A fost regizorul muzical al celebrei emisuni de la TVR, „Școala Vedetelor”, sau „Ne vedem la TVR”, precum și pentru alte producții TV, precum „Confesiuni” sau regizorul festivalului „Cerbul de Aur” din 2009 și pentru EBU, semnând regia pentru Eurovision.
Rămân în urma sa albume discografice de referință, precum „Romanticii” (1973), „Soare şi foc” (1985), „Mondial” (1969, 1971), „Remember Mondial” (1995,1998), „Succese pop româneşti”, vol. l şi vol 2, dar și o carte autobiografică, „Muzica vieţii mele”, apărută la Editura Curtea Veche în 2005.