16 mai 2023 | 14:21

Profesorii intră în grevă generală. Ce examene sunt puse în pericol şi care sunt cerinţele profesorilor

Politică
Profesorii intră în grevă generală. Ce examene sunt puse în pericol şi care sunt cerinţele profesorilor
„Examenele dacă vor fi în acea perioadă în care facem grevă nu se vor susține.”

Profesorii intră în grevă generală! Sistemul educațional românesc, din păcate, este într-un vizibil colaps de mai bine de 30 de ani. indiferent de guvernele care au trecut pe la Palatul Victoria, și-și lansau programele de guvernare, educația era întotdeauna pe ultimul loc. Actuala reformă anunțată, pe lângă faptul că este un haos, crează noi situații conflictuale între sindicatele din învățământ și guvernanți. Ca urmare a acestor situații, s-a luat astăzi decizia la nivelul sindicatelor, ca pe data de 22 mai să se intre în grevă generală. Tot azi reprezentanții universităților au anunțat că profesorii intră în grevă generală. Vedem, în cele ce urmează, și ce examene sunt puse în pericol şi care sunt cerinţele profesorilor.

Educația românească în colaps. Nimeni nu încearcă să o salveze

România este țara parodoxurilor, și asta au spus-o multe capete luminate din România, înainte de evenimentele din 1989, dar cu atât mai mult, după 1990. O parte a acestui paradox o constituie evoluția sistemului educațional românesc, care de-a lungul anilor a dat adevărate genii lumii întregi, și o face și astăzi, chiar dacă lucrurile s-au deteriorat.

Dacă înainte de 1989, nu au existat reforme considerabile la nivelul educației, după 1990, guvernele care au ajuns la Palatul Victoria au decis că este cazul reformării întregului sistem. Dar, fără a lua în considerare extrem de mulți factori, reformele implementate nu au adus un plus de valoare și o regenerare reală, ci dimpotrivă, au distrus ceea ce exista și funcționa, relativ bine.

Vezi și: Care sunt schimbările din noua lege a educației. Cum va arăta examenul de Bacalaureat si ce se întâmplă cu salariile profesorilor

Ecaterina Andronescu și distrugerea unui întreg echilibru în sistemul educațional

Cea mai importantă reformă în educația românească avea să o facă Ecaterina Andronescu, ministrul Educației la primul mandat între 2000 și 2003, iar măsurile implementate de aceasta nu aduceau niciunul din rezultate scontate. La al doilea mandat, aceeași Ecaterina Andreonescu, între 2008 și 2009, cu Emil Boc ca premier, avea să aducă una din cele mai crunte lovituri în sistem, tăierea cu 50% a salariilor tuturor profesorilor, bani nerecuperați nici până astăzi în totalitate de cadrele didactice care își decideau soarta în instanțele de judecată.

Reforma inițiată de fostul ministru avea să ducă la dispariția școlilor profesionale, la implementarea unor noi sisteme de predare, bazate pe metoda Bologna, care avea să dea peste cap tot ceea ce se construise până la acel moment, iar ulteriorii miniștrii, fie au preluat deficitar alte puncte și le-au adăugat la Legea Educației existente, fie au încercat să schimbe lucrurile, dar fără șansă.

Vezi și: Mesaj trist pentru elevii și profesorii din România cu ocazia Zilei Internaționale a Educației: „Statul a eșuat și de data aceasta”

Odată cu venirea fostului ministru, Sorin Cîmpeanu, se punea problema, de altfel justă, de a reforma integral sistemul, iar intențiile de principiu erau bune, inclusiv includerea sistemului de salarizare a cadrelor didactice în noua Lege a Educației, numai că, în realitate, s-a constatat că legea care stă la baza programului „România Educată”, inițiat de Klaus Iohannis, avea un eșafod total eronat.

Dar, cu toate astea, proiectul de lege a rămas, chiar dacă ulterior s-au mai adus modificări, conform Ligiei Deca, noul ministru. Dar, toate astea, dar și cele moștenite din ceilalți ani, au dus la o nouă situație de criză, asta însemnând iminente greve ale profesorilor, indiferent de mediul academic, preuniversitar sau universitar.

Sindicatele din Educație au decis! Profesorii intră în grevă generală

Anunțul este unul previzibi, în actualul context, iar sindicatele din Educație spun că vor merge până la capăt cu acest nou demers de protest. Conform celor declarate, și preluate de Playtech.ro, decizia de a intra în greva generală pe 22 mai a fost votată în proporție de peste 70%, conform declarațiilor făcute de Simion Hăncescu, președinte FSLI:

„Procentul de grevă este de 71,29% din totalul membrilor de sindicat. Este dorința colegilor de a intra în grevă generală. La ultima grevă care a avut loc, în urmă cu aproape 18 ani, procentul celor care au intrat în grevă a fost undeva la 60%”, declară reprezentantul FSLI, preluat de Playtech.ro.

Vezi și: Ministrul Educației, decizie fulger pentru elevi și profesori. Ce se va întâmpla în timpul orelor online

Tot în cursul acestei zile, conform Edupedu.ro, cadrele didactice din mediul universitar au luat decizia de a se alătura celor din preuniversitar, și tot pe data de 22 mai, în greva generală. Iar președintele Sindicatului „Alma Mater”, Anton Hadăr spune că:

„Alma Mater va participa la această grevă generală la fel cum a participat și la mitingul și marșul organizat acum câteva zile în București. Ne-am fi așteptat toți la reacții din partea Guvernului. Eram aproape convins că ne vor chema la discuții.

Din păcate suntem în situația în care ei se ceartă pe portofolii își împart funcțiile, iar acesta va fi un protest, o grevă în scoli impotriva politicii sociale a Guvernului nu va fi un protest împotriva conducerii universităților ai inspectoratelor școlare județene a direcțiilor de școli ci un protest împotriva unei politici proaste.

În aceste condiții federația noastră chiar dacă are un procentaj mai mic de doar 40 la sută% care va fi îmbunătățit până la sfârșitul săptămânii când vom finaliza referendumul va putea să participe la protest. Cei care au semnat pentru greva participa la grevă. Avem procentaj de peste 85 la sută în unele universități după cum avem procentaje foarte mici în unele universități acolo unde adeziune este mică”, a spus Anton Hadăr, conform Edupedu.ro.

Vezi și: Câți bani câștigă lunar un șofer din Ministerul Educației. Suma e incredibilă, rivalizează cu profesorii cu 25 de ani vechime

Alma Mater anunță și ce examene sunt puse în pericol

Așa cum anunța Anton Hadăr, în această perioadă încep sesiunile de examene, seminare și colocvii în cadrul Universităților din țară, Dar, odată cu decizia de a intra în grevă, spune președintele Alma Mater, „Începe sesiunea în 2 săptămâni. Este foarte posibil să avem examene anulate sau amânate ne cerem scuze studenților și părinților. (…) Examenele dacă vor fi în acea perioadă în care facem grevă nu se vor susține. Le vom reprograma”.

„Este un protest împotriva unei politici proaste. Ne-am întâlnit cu premierul, cu ministerul educației, dar discuțiile nu au dus la ceva clar. Trebuia o nouă întâlnire în mai, însă aceasta nu a mai avut loc.

Alma Mater va participa la această grevă generală alături de federațiile din preuniversitar.  Guvernanții sunt în situația în care se bat pe portofolii, noi ne vom continua protestele.

În universități avem procentaje de peste 70% chiar și peste 80% într-o universitate, avem și procentaje foarte mici în unele universități. În următoarele două săptămâni intrăm în sesiune, se poate să fie examene anulate, amânate.”, mai spune președintele Alma Mater.

Vezi și: O nouă umilință pentru profesori din partea Guvernului: mărirea salarială pentru fiecare cadru didactic, în medie de 65 de lei

Care sunt cerinţele profesorilor anunțate de sindicate

Pe de altă parte, în ședința FSLI în care s-a decis intrarea în grevă s-au anunțat și care sunt punctele cerute de aceștia, după cum urmează:

  • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; i
  • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației;

Concluzie

Rămâne de văzut dacă toate cerințele profesorilor vor fi sau nu luate în calcul de guvernanți și care vor fi soluțiile propuse. Dar, greviștii au luat în calcul și un posibil răspuns negativ, un motiv fiind și iminenta rocadă guvernamentală dintre cele două partide partenere, PSD și PNL.

Digisport.ro
Răsturnare de situație în cazul Simonei Halep
Stirile PROTV
Ce au găsit cercetătorii sub „ghețarul Apocalipsei”. Indică un potențial dezastru pentru întreaga planetă
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Sorin Bontea, juratul de la MasterChef, n-a prea trecut pe la școală: Am citit câteva cărți
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cum este raiul în realitate: relatarea unui reputat neurochirurg care a intrat în comă. „A fost dovada incontestabilă a realității experienței mele”
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Serialul care face furori în toată lumea. Declarații exclusive ale actorilor
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Cutremur în România. Victor Ponta a primit verdictul. Ce au ordonat judecătorii
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
A ÎNCEPUT a DOUA RECALCULARE! MARIUS BUDĂI anunță ce ADEVERINȚE TREBUIE ADUSE
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro