Mulți dintre români fug în străinătate când au posibilitatea, însă țara noastră este plină de locuri de o frumusețe incredibilă. Sfinxul din Banat este locul splendid de care prea puţini turişti au habar. Locul este de-a dreptul magic, astfel că trebuie să ajungi măcar o dată în viaţă aici.
Sfinxul bănățean, cunoscut și ca Sfinxul de la Topleț, este situat nu departe de satul cărășean Bârza, ce ține de comuna Topleț, la doar câțiva kilometri de Băile Herculane.
Sfinxul din Banat, care este o stâncă înaltă, este amplasat pe culmile calcaroase și abrupte ale munților în care apele râului Cerna au săpat grote și au modelat pietrele numai așa cum natura o face.
Mult mai puțin cunoscut decât Sfinxul din Bucegi, însă comparat adesea cu cel din Egipt și chiar cu un chip sculptat într-o stâncă din Peru, sfinxul din Banat este o remarcabilă atracție naturală a zonei.
Acesta se află într-o arie protejată de interes național care se întinde pe o suprafață de circa jumătate de hectar. Zona este compusă din pereți stâncoși acoperiți cu specii rare de vegetație, cum sunt liliacul sălbatic, frasinul și lumânărica.
Oamenii locului mai spun că sfinxul mai este recunoscut și ca „Moșul” iar alte ori este asemuit cu Hercules, un personaj mitic din vremuri străvechi foarte răspândit în zona Băilor Herculane.
Sculptura naturii în piatră aflată la o altitudine de aproximativ o mie de metri, pe o creastă de munte, masoară 16 metri înălțime și opt metri lățime. Stânca a fost modelată, de-a lungul timpului, de vânt și ploi, luând forma unui chip uman impunător.
Turiștii care se află în zonă pot vizita și Valea Almăjului, una dintre cele mai frumoase zone ale Banatului rural.
Acolo se găsesc unele vechi orașe miniere, iar zona este străbătută de paralela de 45 de grade, cu încântătoare peisaje dar și cu multe localități pitorești.
În zonă se regăsesc datini și obiceiuri străvechi, precum și multe vestigii istorice.
De asemenea, iubitorii de natură se pot bucura de o zonă sălbatică cu multă liniște și peisaje care îți taie respirația, cascade superbe și frumuseți naturale unice.
Printre cele mai cunoscute puncte de atracție din partea sudică a județului Caraș-Severin se numără stațiunea Băile Herculane, cetatea Mehadia, unde se pot vedea ruinele unui castru roman, dar și cele ale cetății medievale, fost centr al unui district românesc.
Nu în ultimul rând, nu departe de vechea localitate Bozovici se regăsesc vestitele mori de apă de la Rudăria și Putna.
Acestea sunt păstrate încă din secolul al XVIII-lea, iar din la Valea Minișului poți ajunge direct la lacurile Buhui și Cerbu sau la Cheile Minișului, care, pe o distanță de 14 kilometri, străbat Munții Aninei.