11 iul. 2020 | 12:04

Comorile din România mai puțin știute. Ce sunt Castelele de Apă care impresionează prin grandoare și arhitectură

Monden
Comorile din România mai puțin știute. Ce sunt Castelele de Apă care impresionează prin grandoare și arhitectură
Comorile din România mai puțin știute. Ce sunt Castelele de Apă care impresionează prin grandoare și arhitectură

Autoritățile vor să reabiliteze toate turnurile de apă din România. Unele au foste deja reabilitate, iar alte sunt pe listă. Vechile turnuri de apă din orașele României sunt adevărate comori arhitecturale și posibile atracții turistice.

Comorile necunoscute din România. Castelele de Apă impresionează prin grandoare și arhitectură

Autoritățile din România și-au propus să recondiționeze toate turnurile de apă din țară, acestea fiind adevărate comori arhitecturale. Unele construcții au fost deja recondiționate, altele urmează să fie reabilitate. Autoritățile române intenționează să facă din aceste construcții veritabile atracții turistice.

Spre exemplu, la Timișoara, turnul de apă din zona Iosefin este în paragină. Autoritățile locală susțincă peste doi ani, construcția își va recapătă strălucirea de altă dată. ”Valoarea finanțării este de 8,73 de milioane de lei care acoperă, sigur împreună cu contribuțiile primăriei întreagă sumă aferentă proiectului și suma pentru proiectul cultural”, a declarat Dan Diaconu, viceprimarul Municipiului Timișoara.

Turnul de apă din Timișoara necesită investiții serioase

Pentru a din el o atracție turistică, turnul are nevoie de lucrări ample. Astfel, una dintre încăperi se va transforma într-un centru multicultural. De la vârful turnului, de la 54 de metri localnicii și turiștii vor putea avea o vedere panoramică asupra întregii zone.

Vom implementa o strategie de revitalizare culturală aici, asta presupune multe evenimente, un program foarte bogat cultural artistic, vor exista și spații expoziționale, temporare și permanente, avem în vedere inclusiv amenajarea unui muzeu, muzeu dedicat turnului”, a spus Alexandra Palconi, reprezentantul Asociației Prin Banat.

Castelul de apă din Brăila are 6 etaje. În ce va fi transformat

Castelul de apă din Brăila era în 1914 când a fost construit cel mai mare turn de apă din țară. Acum stă ascuns printre crengile copacilor. Avea șase etaje și găzduia două rezervoare suprapuse. De la ultimul nivel, priveliștea este incredibilă. Dunărea și orașul se văd în toată splendoarea lor.

În 1982, castelul a fost reabilitat, a fost transformat în unitate de alimentație publică. Aici, unde ne aflam, era o platformă rotativă – care se învârtea, făcea într-o oră 360 de grade”, a declart Iuliana Neagu, reprezentant al primăriei Brăila.

Castelul de apă din Brăila a revenit înapoi la Primărie

După Revoluție, castelul a fost vândut, dar primăria a intrat din nou în posesia lui în urma unui șir de procese. Astfel, autoritățile locale au câștigat un proiect european în valoare de 21 de milioane de lei, din care 85% finanțare nerambursabilă. Prin acest proiect construcția va fi transformată în observator astronomic, dar vă avea și spații de recreere.

O să avem la subsol șase săli de cinematograf 7D, o sală a oglinzilor care deformează, niște spatii expoziționale, apoi la etaje vor fi, tot așa, spații expoziționale cu diverse tematici legate de astronomie”, a spus Marilena Mateescu, coordonatorul proiectului. Lucrările ar trebui finalizate în 2022.

Grădina Botanică din Cluj adăpostește Castelul de apă

În Cluj-Napoca, turnul de apă se află într-o oază de verdeață, anume în Gradina Botanică. De acolo, doritorii pot viziona un tablou aparte, cu centrul orașului.

Pentru cele două funcții o să rămână în continuare: rezerva de apă pentru plantele noastre și apoi un punct de belvedere pentru turiștii care ne calcă pragul. Anul trecut am avut peste 220.000 de turiști care l-au vizitat, fiind probabil unul dintre cele mai vizitate obiective de timp turistic din aceasta regiune, nu numai din Cluj”, a declarat Mihai Pușcaș, directorul Grădinii Botanice Cluj-Napoca. Responsabilii susțin că tencuiala turnului va fi refăcută și vopsită cât de curând.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
Ieri legendă, azi ”terorist”! A fugit din țară, iar acum e șofer și vânzător de cărți: ”Mi-a luat tot”
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Bărbații între 18 și 60 ani, luați în Armată. Legea care sperie o țară întreagă
Capital.ro
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie 2024
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Se dau PRIME de PAȘTE! Anunțul momentului în ROMÂNIA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro