În această perioadă, majoritatea creștinilor ortodocși se pregătesc de intrarea în Postul Paștelui, iar unul din lucrurile pe care le fac este să-și aleagă mâncarea de post pentru aceste zile. Printre aceste preparate, în mod logic, ar trebui să fie inclusă și zacusca, un preparat considerat a fi de post, dar realitatea din magazine arată că, de fapt, zacusca nu este de post, avertismentul venind din partea preoţilor pentru români, aceștia specificând și când trebuie mâncată, de fapt, zacusca.
Postul Mare, sau Postul Paștelui va dura șapte săptămâni și se va încheia după ce Paștele va fi sfințit în biserică. În această perioadă, credincioșii nu doar se restrâng în ceea ce privește mâncarea, sfinții părinți spunând că semnificația postului este mult mai profundă.
Dacă nu se intră în detalii, atunci această perioadă poate fi descrisă ca o oportunitate de a te curăța atât spiritual, cât și fizic. Alimentația specială ar trebui să ajute o persoană să privească viața sa într-un mod nou și să-și curețe corpul, iar asta se face printr-o alimentație adecvată și, conform canoanelor bisericești, să nu aibă origine animală.
Potrivit Bisericii, prima și ultima săptămână din Postul Mare sunt considerate cele mai stricte. Dar, dacă sunt respectate cu strictețe regulile, atunci în primele trei zile creștinii ar trebui să refuze complet mâncarea. Singura modalitate de a-și menține cumva forțele este reprezentată de legume crude și apă.
Dar nu orice persoană poate rezista într-o astfel de dietă pentru o perioadă lungă de timp, așa că putem extinde lista de alimente și putem mânca bine, pur și simplu fără a mânca alimentele strict interzise. În teorie, zacusca este considerat un preparat de post, iar mulți români au luat decizia de a avea acest preparat pe masă în Postul Paștelui, numai că lucrurile nu stau chiar așa.
Vezi și: Ce se întâmplă în creierul tău în Postul Paștelui. Doctorul Vlad Ciurea a explicat tot
Deși ar putea părea un lucru eronat, ținând cont că principalul ingredient sunt vinetele, pe lângă alte legume, avertismentul conform căruia zacusca nu este de post stă în picioare, și anume faptul că la prepararea acestuia se folosește uleiul, care, potrivit crestinortodox.ro, nu poate fi consumat în orice zi.
În toată această perioadă singurele zile când poate fi consumat în preparate uleiul, sunt sâmbăta și duminica, dar numai atunci când este dezlegare la untdelemn. Cu alte cuvinte, zacusca nu este de post, și nu poate fi consumată decât în aceleași zile în care se dă dezlegarea la untedelemn.
După cum am spus deja, în perioada Postului Mare, trebuie să ne abținem de la așa-numitele alimente de post. Este vorba, în principal, de alimente care conțin grăsimi și uleiuri naturale. Această listă include toate produsele din carne, peștele, permis în anumite zile, ouăle.
Toate produsele lactate sunt, de asemenea, interzise. De asemenea, în timpul postului, o persoană trebuie să se abțină de la diverse alimente instant, dulciuri, pâine făcută din făină albă și produse de patiserie rapidă. Alcoolul se află sub o interdicție uriașă.
Nu ar trebui să adăugați condimente picante în mâncare în timpul postului. Aceasta nu este o interdicție, ci o recomandare din partea medicilor. Deoarece cu o astfel de dietă săracă, acestea pot afecta negativ starea tractului gastro-intestinal.
Există un număr foarte mare de produse aprobate. Multe feluri de mâncare delicioase pot fi preparate din ele, astfel încât stereotipul lipsei extreme de alimente nu are niciun fel de suport. Este deosebit de important să mâncați primele feluri de mâncare fierbinți, deoarece au un efect benefic asupra stării stomacului și a intestinelor, așadar, iată și lista alimentelor permise în post:
Vezi și: Alimentele periculoase din Postul Paștelui. Toți românii le consumă des
Luni, marți și joi, puteți mânca fructe de mare și vin, dar numai ca o excepție. Se recomandă să mănânci doar alimente reci luni, miercuri și vineri, și calde marți și joi. În timpul săptămânii, este interzis să adăugați ulei vegetal în mâncare, acesta fiind permis doar sâmbătă și duminică.
Deoarece în perioada Postului Mare ne confruntăm cu unele restricții, ar trebui să fim atenți la obiceiurile noastre alimentare și să includem unele alimente în dietă. O persoană trebuie să primească proteine într-o anumită cantitate. Dar, deoarece carnea și produsele lactate sunt interzise în timpul postului, aceasta poate fi obținută din leguminoase, nuci, cereale și produse din soia. Dacă sunteți activi, asigurați-vă că mâncați zilnic terci sau cartofi.
Legumele și fructele ar trebui să fie întotdeauna prezente pe masa dumneavoastră și nu uitați să beți cel puțin 2 litri de apă pe zi. În același timp, înlocuiți dulcele cu fructe uscate și miere, nu este doar gustos, ci și de multe ori mai sănătos, și încercați o varietate de rețete pentru a vă menține dieta variată.