23 feb. 2023 | 12:59

Meditația e istorie! Noua tehnică descoperită acum care te scapă de stres. Nu ai nevoie de nimic, asta e tot ce trebuie să faci

Sănătate
Meditația e istorie! Noua tehnică descoperită acum care te scapă de stres. Nu ai nevoie de nimic, asta e tot ce trebuie să faci
Noua tehnică descoperită acum de noi studii de cercetare

Meditația e istorie!  Un studiu recent sugerează că un proces cunoscut sub numele de „respirație ciclică” ar putea fi mai bun în reducerea stresului, cu alte cuvinte meditația e istorie! Ccel puțin în ceea ce privește unele beneficii cheie, mai arată studiul. Așadar, vorbim de noua tehnică descoperită acum care te scapă de stres, pentru care nu ai nevoie de nimic. Citește mai departe și află tot ce trebuie să faci!

Noua tehnică descoperită acum de noi studii de cercetare

Respirația este o practică străveche care, până în prezent, nu a fost studiată foarte mult în mediul clinic. Cu toate acestea, cercetătorii studiului relatează că investigația lor a fost inspirată de nevoia copleșitoare a oamenilor de a gestiona stresul legat de pandemie.

După cum explică autorii studiului publicat în Cell Reports Medicine,pandemia COVID-19 a evidențiat importanța unor tehnici simple, cu acțiune rapidă și eficiente din punct de vedere al costurilor pentru a aborda provocările de sănătate fizică și mentală răspândite și accesul limitat la asistență medicală”.

Acest studiu la distanță, randomizat și controlat, a comparat trei exerciții zilnice diferite de respirație, fiecare având o durată de cinci minute, cu o perioadă echivalentă de meditație mindfulness pe parcursul unei luni.

Vezi și: Cum să scapi de bolile pe bază de stres. Sfaturile vitale ale profesorului Constantin Dulcan

Ce au descoperit cercetătorii arată că meditația e istorie!

Respirația controlată influențează în mod direct frecvența respiratorie, ceea ce poate provoca efecte calmante fiziologice și psihologice mai imediate prin creșterea tonusului vagal în timpul expirației lente., spun cercetătorii

Tonusul vagal este o măsură a funcției cardiovasculare care facilitează răspunsurile adaptative la provocările mediului, conform definiției

Blogul Clinicii Cleveland explică faptul că nervii vagali, care este adesea denumit la singular nervul vag, „sunt nervii principali ai sistemului nervos parasimpatic. Acest sistem controlează funcții specifice ale corpului, cum ar fi digestia, ritmul cardiac și sistemul imunitar. Aceste funcții sunt involuntare, ceea ce înseamnă că nu le puteți controla în mod conștient”.

Deci, în concluzie, am putea spune că acest studiu sugerează că respirația ciclică, în special cea care pune accentul pe o expirație plăcută și lentă, poate avea un impact asupra nervului vagal într-un mod care calmează frecvența respiratorie, adică respirațiile pe minut. Frecvența respiratorie este o măsură principală a răspunsului la stres.

Ce face respirația ciclică?

Selena Gerefino,  profesor de mișcare și meditație, precum și cercetător, deși este o susținătoare atât a respirației ciclice, cât și a meditației,  se teme că oamenii vor vedea un astfel de studiu și se vor gândi: „Acum meditația e istorie! „. Dar Gerefino subliniază că respirația ciclică și meditația au scopuri ușor diferite.

Cercetătoarea spune că respirația ciclică este „grozavă pentru reducerea stresului pe termen scurt, cum ar fi lupta cu un coleg de serviciu, o tamponare sau o încărcare neautorizată pe un card de credit”. Dar respirația ciclică nu oferă de obicei schimbări pe termen lung la nivelul creierului în același mod în care o face meditația, iar consensul pentru a gestiona stresul este de a le face pe amândouă.

Vezi și: 10 pași care te scapă de mâncatul pe fond de stres. Sunt extrem de simpli și eficienți

Care sunt beneficiile respirației ciclice?

Meditația poate crește anxietatea la începători sau la persoanele cu traume”, spune Selena Gerefino. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care cercetătorii studiului au observat că respirația ciclică poate fi utilă pentru reducerea respirației și a anxietății, precum și pentru îmbunătățirea stării de spirit și a stării de excitare fiziologică.

Cercetările, cum ar fi un studiu de psihiatrie din 2012 care a folosit imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), au arătat că meditația poate crește densitatea materiei cenușii în cinci regiuni ale creierului după aproximativ 30 de minute de meditație timp de opt săptămâni. Îmbunătățirea materiei cenușii poate duce la o mai bună memorie, cogniție, reglare emoțională și rătăcire a minții.

„Dacă respirația ciclică calmează mintea pe moment, în timp ce meditația modifică creierul pentru a gestiona fiziologic mai bine stresul în timp, combinarea ambelor practici în mod regulat în rutina dumneavoastră poate fi o strategie extrem de utilă pentru a reduce stresul.”, mai spune Selena Gerefino.

Cum poți practica respirația ciclică?

Ca un punct de intrare obișnuit în respirația ciclică cu rădăcini în practica yoghină a pranayama, Garefino ne conduce prin procesul de respirațieciclică, cunoscută și sub numele de „respirație pătrată”.

  • Începeți prin a elibera tot aerul din plămâni,
  • Inspirați prin nas pentru un număr de patru, și țineți-o așa până la patru,
  • Expirați pentru un număr de patru,
  • Țineți-vă respirația pentru încă un număr de patru și repetați de trei sau patru ori.

 

Cercetătorii studiului sugerează că adăugarea unui oftat audibil la expirație a ajutat la maximizarea beneficiilor pentru participanți. Este posibil ca zumzetul din suspin să centreze mintea și să creeze o vibrație vocală a vocii care are un impact suplimentar asupra nervului vag, iar cercetătorii sugerează că doar cinci minute de acest tip de exerciții de respirație pot oferi un impact major.

Cheia, spun mulți experți, este să vă asigurați că practicați acest lucru foarte regulat, cum ar fi la prima oră dimineața sau oricând aveți nevoie să vă resetați dintr-un moment stresant. „Nu vă lăsați păcăliți de cât de simplă este această practică. Este de impact și s-ar putea să vă schimbe viața.”, mai spune Selena Gerefino. Un terapeut respirator licențiat a spus recent că acest tip de tehnică de respirație ciclică poate ajuta la recuperarea și chiar la prevenirea infecțiilor respiratorii, cum ar fi COVID-19.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
Cum să păstrezi sarmalele proaspete și gustoase timp de 6 luni. Vor fi la fel de bune ca în prima zi
Click.ro
„Ar trebui să spun ultimele cuvinte?” Mesajul trimis familiei de un pasager al avionului Jeju Air, chiar înainte de prăbușire
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
După 2 soții, acum se iubește cu un bărbat! Cum i-au surprins fotografii pe cei doi. Imaginile fac înconjurul internetului / FOTO
Unica.ro
Se știe tot ce se va tăia în 2025. Niciun român nu scapă
EVZ.ro
Cu ce poți să înlocuiești folia de aluminiu. Păstrează perfect alimentele zile la rând
Spynews
Așa scăpăm de Călin Georgescu. Ion Cristoiu aruncă bomba: S-a îmbolnăvit!
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
RĂSTURNARE în TRAGEDIA din COREEA de SUD! De ce s-a PRĂBUȘIT AVIONUL! INFORMAȚIA MOMENTULUI
Mediaflux
Edith și Ali Firescu de la MPFM, sezonul 6, au devenit părinți pentru prima dată! Imagini emoționante cu fetița lor | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Jador și Oana Ciocan s-au căsătorit în secret. Ce rochie de vis a purtat mireasa și pe cine au ales să le fie nași
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro