De-a lungul anilor, și odată cu evoluția tehnologiilor, specialiștii de la NASA, dar și cei europeni, au urmărit activitatea asteroizilor, iar concluzia a fost că „acești asteroizi lovesc pământul la fiecare 50-100 de ani”. Deși ar putea părea alarmant, fenomenul este unul normal, iar avertismentul experților de la NASA nu face altceva decât să ne pună în gardă.
În urmă cu 10 ani, în 2013, Pământul avea să fie lovit de cel mai mare asteroid care a lovit Pământul în mai bine de un secol, dar, cu toate astea, nimeni nu a prevăzut meteoritul din Cheliabinsk, care a generat o undă de șoc la fel de puternică precum 35 de bombe atomice de la Hiroshima, spun cei de la NASA.
Impactul cu Pământul avea să provoace și rănirea a peste 1.600 de persoane. Conform datelor de la acel moment, acest asteroid avea 19 metri lățime, și nu i-a putut fi prezisă traiectoria deoarece acesta fusese ascuns de strălucirea soarelui.
Dar, deși tehnologiile avansate au reșit să observe și alți aștrii care ar putea lovi Pământul, specialiștii NASA și cei europeni sunt de părere că „asteroizi de mărimea meteoritului din Cheliabinsk vor lovi Pământul în aproximativ 50-100 de ani’”.
Deși datele de cercetare nu spun că acest lucru s-ar putea întâmpla într-un viitor apropiat, NASA și Agenția Spațială Europeană nu exclud un astfel de scenariu, spunând că steroid potențial periculos este un asteroid a cărui orbită se apropie la mai puțin de aproximativ 7,5 milioane de km de Pământ, iar acesta are un diametru de cel puțin 100 de metri.
Uniunea Astronomică Internațională susține că există aproximativ 1.500 de asteroizi potențial periculoși.
„Deși nu reprezintă încă o amenințare pentru Pământ, acești asteroizi mari ar putea face ravagii dacă ar ateriza pe planeta noastră, în special în zonele foarte populate. Credem că ar putea lovi Pământul o dată la fiecare 200-300 de ani.
Viitoarea misiune NEOMIR a ESA va detecta asteroizii asemănători cu cei din Cheliabinsk din aceeași regiune a cerului ca și Soarele, umplând o lacună importantă în capacitatea noastră actuală de a prezice și planifica impactul periculos.”, conform ESA.
Agenția spațială recunoaște că există scenariul ca un asteroid mai mare decât cel pe care NEOMIR îl va putea detecta ar putea lovi Pământul. Cu toate astea, mai spune ESA, dar un astfel de scenariu este puțin probabil având în vedere datele de la această oră.