NASA va lovi un asteroid uriaş pentru a-i devia traiectoria. Rolul important al României în testul istoric

NASA va lovi un asteroid uriaş pentru a-i devia traiectoria. Rolul important al României în testul istoric
NASA va lovi un asteroid imens pentru a-i modifica traiectoria

Testul NASA de redirecționare a asteroidului DART este programat să facă istorie în ziua de luni, 26 septembrie, fiind primul test de apărare planetară din lume. Cea care va surprinde imaginile evenimentului este nava spațiale LICIACube (prescurtarea de la Light Italian CubeSat for Imaging Asteroids). Ce rol important are România în acest experiment.

Cum va lovi NASA un asteroid pentru a-i modifica orbita

La începutul acestei săptămâni, ca parte a procesului de calibrare a navei spațiale în miniatură și a camerelor sale, LICIACube a capturat imagini uimitoare ale unui asteroid în formă de semilună și a clusterului de stele Pleiade, cunoscut și sub numele de „Cele Șapte Surori.”

LICIACube, la care Agenția Spațială Italiană a contribuit, a fost desfășurat de pe nava spațială DART în data de 11 septembrie 2022.

Este programat să documenteze efectele impactului DART, captând imagini unice ale suprafeței asteroidului, precum și a resturilor ejectate din craterul nou format cu cele două camere optice ale sale: LUKE (LICIACube Unit Key Explorer) și LEIA (LICIACube Explorer Imaging for Asteroid).

Fiecare cameră va colecta date științifice pentru a informa sistemul autonom al microsatelitului prin găsirea și urmărirea asteroidului țintă Dimorphos pe parcursul întâlnirii DART, potrivit informațiilor NASA.

Luni, 26 septembrie, LICIACube va zbura pe lângă Dimorphos la aproximativ trei minute după impactul DART. Obiectivele CubeSat sunt de a confirma impactul navei spațiale, de a observa evoluția penei ejectate, să captureze imagini ale craterului nou format și de a imagina emisfera opusă a lui Dimorphos pe care DART nu o va vedea niciodată.

Proiectul LICIACube este condus de Biroul Misiune de Explorare Robotică ASI, cu antreprenorul industrial Argotec S.r.I. și o echipă științifică de la Institutul Național de Astrofizică, Universitatea Politehnică din Milano, Universitatea din Bologna, Universitatea din Napoli Parthenope și Institutul de Fizică Aplicată „Nello Carrara” al Consiliului Național de Cercetare.

„Un astfel de sistem alcătuit din doi asteroizi reprezintă un banc perfect de testare pentru un exerciţiu de apărare planetară, dar este, totodată, un mediu complet nou”, a rezumat Ian Carnelli, coordonatorul misiunii HERA din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

„Totul va depinde de tehnologia românească!”

Misiunea a fost denumită Hera, după zeița greacă a căminului și căsătoriei. Interesant este că măsurarea și interpretarea datelor se va realiza cu ajutorul tehnologiei specialiștilor companiei GMV România, scriu cei de la ROSA – Agenția Spațială Română.

„Practic, tot ce va vedea satelitul misiunii și felul în care sunt interpretate datele, astfel încât acestea să o poată ghida spre destinație, va depinde de tehnologia românească, la care lucrează în prezent specialiști ai companiei GMV România.

Compania va fi responsabilă de procesarea de imagini, ghidarea pe bază de altitudine, identificarea și izolarea erorilor, navigația bazată pe procesare de imagine a satelitului

principal al Hera, dar și al unei sonde mai mici, care se va apropia mai mult de asteroid – Juventas – unul dintre primii doi cubesats deepspace ai Agenției Spațiale Europene (ESA)”, au declarat oficialii de la Agenția Spațială Română.