10 feb. 2023 | 12:57

Putin se apropie de România? Republica Moldova, următoarea ţintă a liderului rus. Cine a făcut dezvăluirea

Politică Externă
Putin se apropie de România? Republica Moldova, următoarea ţintă a liderului rus. Cine a făcut dezvăluirea
Se trage noi semnale de alarma la Bruxelles

Ieri, pe 9 februarie, a avut loc o zi importantă la summit-ul liderilor UE, prin prezența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Majoritatea celor aflați la summit și-au exprimat suportul față de Ucraina, făcând și promisiuni de ordin logistico-militar și financiar. În alocuțiunea de la tribuna summitului, Zelenski a readus în discuție planurile liderului de la Kremlin, vorbind astfel și despre un posibil scenariu în care Putin se apropie de România, dar și despre Republica Moldova, posibila următoare ţintă a liderului rus.

Zelenski și planul de distrugere a Moldovei de către serviciile secrete rusești

Volodimir Zelenski s-a aflat joi la Bruxelles pentru a se întâlni cu liderii Uniunii Europene, care se reunesc pentru summitul UE. Capitala belgiană este cea de-a treia oprire din turneul european al președintelui ucrainean. El a vizitat Londra miercuri după-amiază pentru a se adresa Parlamentului și a avut o întâlnire cu premierul Rishi Sunak, înainte de a traversa din nou Canalul Mânecii pentru o întâlnire la Paris cu Emmanuel Macron și Olaf Scholz.

În timpul călătoriei sale la Bruxelles, Zelenski a ținut un discurs în fața legislatorilor europeni, în care a spus că țara sa apără modul de viață european și se concentrează pe valorile comune. Ulterior, Zelenski s-a adresat tuturor celor 27 de lideri ai UE pentru a-și exprima recunoștința pentru sprijinul acordat până în prezent și, în timpul unei conferințe de presă, a reiterat solicitarea sa de a avea mai multe arme, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune, și dorința sa de a adera rapid la UE.

În timpul alocuțiunii sale de la tribuna Parlamentului european Zelenski a afirmt că țara sa a interceptat planurile serviciilor secrete rusești de a distruge Moldova. Vorbind în fața liderilor Uniunii Europene la Bruxelles, Zelenski a declarat că i-a spus recent președintelui moldovean Maia Sandu despre presupusul plan.

Am informat-o că am interceptat planul de distrugere a Moldovei de către serviciile secrete rusești”, a declarat Zelenski, precizând că documentele au arătat cine, când și cum planul ar urma să rupă democrația din Moldova și să stabilească controlul asupra Moldovei. Zelenski a mai spus că planul este foarte asemănător cu cel conceput de Rusia pentru a prelua controlul asupra Ucrainei, menționând că nu știe dacă Moscova a ordonat în cele din urmă ca planul să fie pus în aplicare.

Vezi și: Maia Sandu, semnal de alarmă după referendemurile ilegale din Ucraina. Care este cea mai mare frică a președintelui Republicii Moldova

Se apropie Putin se apropie de România?

După comentariile lui Zelenski, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a emis o declarație prin care a confirmat că a primit informațiile respective de la partenerii noștri ucraineni și a declarat că a identificat, de asemenea, activități subversive, menite să submineze Republica Moldova, să destabilizeze și să încalce ordinea publică.

Diplomații molodveni au adăugat că toate instituțiile statului moldovean „lucrează la capacitate maximă și nu vor permite ca aceste provocări să aibă loc”. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat săptămâna trecută că Occidentul ia în considerare transformarea Moldovei într-o altă Ucraină.

Lavrov a spus că Occidentul a susținut alegerea în 2020 a pro-occidentalului Sandu, susținând că aceasta este dornică să ducă țara în NATO, să unească Moldova cu România și că practic este pregătită pentru orice. În decembrie, agenția națională de informații a Republicii Moldova a declarat că Rusia ar putea lansa o nouă ofensivă în acest an cu scopul de a crea un coridor terestru prin sudul Ucrainei către regiunea separatistă moldovenească Transnistria, susținută de Moscova.

Transnistria s-a desprins după un război civil în 1992, dar nu este recunoscută de majoritatea țărilor. Aceasta se întinde pe o distanță de aproximativ 250 de mile de la malul estic al râului Nistru până la granița cu Ucraina. Rusia are aproximativ 1.500 de soldați, în mod nominal, ca pacificatori în regiunea separatistă.

Vezi și: Analiza unui fost șef SRI despre bombardamentele din Transnistria. Care este adevărul, de fapt (exclusiv)

Volodimir Zelenski: „Nu pot pleca acasă fără rezultate”

În cadrul dicursului susținut la Bruxelles, conform Euronews, Zelenski a acentuat încă odată necesitatea ca Occidentul să acorde mai mult suport țării sale, atât financiar, ceea ce s-a și stabilit, anunțul fiind făcut de Ursula von Der Leyen, dar și militar, primind deja promisiunea din partea celor 27 de state membre, inclusiv a Germaniei care va trimite noil sale tancuri.

„Pur și simplu nu am dreptul să mă întorc fără rezultate. Asta depinde de parteneri. Iar pentru mine, personal, este foarte important ca toate discuțiile pe care le purtăm să poată duce la rezultat – ar trebui să ducă la rezultat.

Și, poate, asta este ușor impertinent, dar nu este cinic, este un punct de vedere pragmatic. Există semnale pozitive în ceea ce privește armele respective. Avem semnale pozitive că ne auzim reciproc și chiar vreau ca aceste semnale să treacă la sunete concrete.”, a mai spus Zelenski.

Parteneri
Mesajul Danielei Iliescu pentru Iancu Sterp stârnește controverse. Absența de la cununie, în centrul discuțiilor
Redactia.ro
Cele două fructe pe care trebuie să le pui în butoi când faci varză murată. Secretul gospodinelor din Bucovina
Click.ro
Prima reacție a Rusiei după referendumul din Republica Moldova. Ce a transmis purtătorul de cuvânt al lui Putin
Digi24
Loredana Groza, SENZUALĂ în pat! Imaginile PROVOCATOARE au ajuns pe Internet
Vocea.biz
Cum s-a îmbrăcat Dana Budeanu la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. PRIMELE IMAGINI / FOTO
Unica.ro
Ce salariu are Daniel Baciu, șeful de la Pensii. Achiziția de lux, făcută de când a ajuns la București
EVZ.ro
Ce a pățit o româncă în aeroport, în China! A rămas uimită când camerele de supraveghere o urmăreau peste tot
Spynews
Elena Udrea e distrusă. Adrian Alexandrov a făcut anunțul trist: Ea a pierdut....
Capital.ro
Delia Budeanu a trăit drama divorțului, dar și tragedia de a rămâne văduvă. Cu Radu Budeanu a trăit iubirea sublimă, până când moartea i-a despărțit
Avantaje
Cea mai mare GREȘEALĂ la recalcularea PENSIILOR. SUTE DE MII de pensionari sunt afectați
Mediaflux
Consiliul General a aprobat referendumul în București. Când are loc și la ce întrebări trebuie să răspundă cetățenii
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Babasha se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit: „Pe partea dreaptă a feței am o hemipareză”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro