27 apr. 2022 | 13:27

Analiza unui fost șef SRI despre bombardamentele din Transnistria. Care este adevărul, de fapt (exclusiv)

Politică
Analiza unui fost șef SRI despre bombardamentele din Transnistria. Care este adevărul, de fapt (exclusiv)
Bombardamentele din Transnistria, motiv de îngrijorare pentru Republica Moldova

Oficialii din Moldova au îndemnat marți cetățenii să își păstreze calmul. S-au sporit măsurile de securitate după ce o serie de explozii în regiunea separatistă Trasnistria, susținută de Rusia, a generat temeri privind o propagare a războiului din Ucraina. Regiunea separatistă Transnistria a declarat că luni și marți au avut loc explozii în ministerul securității. Alte explozii au fost într-o unitate militară și la turn de radio aparținând Rusiei și le-a numit „atacuri teroriste”. Pe marginea acestei situații tensionate a vorbit și un fost șef SRI, Costin Georgescu, în exclusivitate pentru Impact. Acesta a analizat cele întâmplate, încercând să anticipeze care ar fi următoarele mutări ale Rusiei.

Bombardamentele din Transnistria, motiv de îngrijorare pentru Republica Moldova

Transnistria este situată la aproximativ 80 de kilometri de capitala Republicii Moldova, Chișinău, la granița cu vestul Ucrainei. „Îi îndemnăm pe cetățeni să își păstreze calmul și să se simtă în siguranță”, a declarat președintele Maia Sandu. Decalrația avea să vină după o reuniune a Consiliului de securitate națională.

Ea a recomandat intensificarea patrulelor și a controalelor vehiculelor în apropierea unei zone tampon cu Transnistria. În același timp, s-au luat măsuri mai stricte de siguranță publică și verificări de securitate asupra infrastructurii critice.

Conflictul din Ucraina a stârnit temeri în Moldova că ar putea deveni următoarea țintă a Rusiei. Ucraina a acuzat Rusia că a organizat exploziile, iar consilierul prezidențial Mikhailo Podoliak a scris pe Twitter că Moscova „vrea să destabilizeze regiunea transnistreană și sugerează că Moldova ar trebui să aștepte  oaspeții”.

Kremlinul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la explozii. Agenția de știri de stat rusă RIA Novosti a citat o sursă din cadrul guvernului transnistrean care a declarat că atacatorii au intrat din Ucraina.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cel mai mare organism de securitate din lume, a condamnat toate încercările de destabilizare a situației  din Transnistria și din zona sa tampon.

Costin Georgescu, fost șef SRI, despre situația din Transnistria

Temerile despre un posibil nou conflict între separatiștii din Transnistria și autoritățile de la Chișinău au luat amploare în aceste zile. Teritoriul, susținut de Kremlin, ar putea deveni o intrare extrem de facilă pentru eventuale trupe rusești pe teritoriul Moldovei. Într-o analiză succintă a situație, Costin Georgescu a declarat exclusiv pentru Impact.ro, care este cursul situației, în opinia sa:

„Nu ai cum să vii de afară să provoci asemenea incidente. Pur și simplul avem de-a face cu provocări. Se caută niște motive. Moldova și-a declarat demult neutralitatea și a fost foarte atentă la tot ce a întreprins în ultima vreme, tocmai ca Moscova să nu-i poată reproșa absolut nimic.

Într-un fel e clar că rușilor Moldova le stă în cale. Așa cum le stă în cale Bugeacul. Să dea Dumnezeu să nu aibă în minte să-și dorească să ajungă la granița comună cu România și cu NATO. Atunci situația s-ar complica foarte mult!”, a precizat Costin Georgescu pentru impact.ro.

Ion Petrescu: „Se urmărește o tensionare a locuitorilor”

Pentru o bună bucată de vreme situația din Transnistria a intrat într-un regim de acalmie și relativă pace. Dar, actuala situație, precum și acuzațiile autorităților separatiste, ar putea crea tensiuni artificial, de altfel dorite de Moscova, spune și colonelul în rezervă Ion Petrescu în analiza sa.

„În Transnistria, prin exploziile din Tiraspol și Grigoriopol se urmărește – evident de către Moscova – o tensionare a locuitorilor, o îndoctrinare a lor, conform teoriei desuete că forțe ostile Federației Ruse au comis asemenea acte de terorism…mimat, fără victime umane.

De altfel, conducerea de azi a Rusiei induce populației, prin televiziunea Rusia 1, convingerea că nu mai este vorba de un conflict cu Ucraina, ci de o înfruntare cu NATO, în general, în mod special cu Statele Unite ale Americii , țară care nu ar mai vrea  binele  poporului rus și nu ar dori ca vocea (imperială) a acestuia să fie auzită în lume”, a arătat pentru impact.ro Ion Petrescu.

„Condamnăm orice provocări și încercări de atragere a Republicii Moldova în acțiuni”

Președintele Maia Sandu a declarat marți că exploziile din Transnistria „arată că există tensiuni între diferite forțe” interesate să destabilizeze regiunea separatistă. Reamintim că aici sunt dislocate trupe rusești de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

„Acest lucru face ca regiunea transnistreană să fie vulnerabilă și prezintă riscuri pentru Republica Moldova. Condamnăm orice provocări și încercări de a atrage Republica Moldova în acțiuni care ar putea pune în pericol pacea în țară.

Vom continua să insistăm asupra unei reglementări pașnice a conflictului transnistrean”, a mai declarat Maia Sandu.

Ea a convocat reuniunea Consiliului de Securitate după ce două explozii au avariat stâlpi de radio din epoca sovietică în Transnistria separatistă, potrivit Reuters. Autoritățile transnistrene au declarat că o unitate militară a fost, de asemenea, vizată.

Nimeni nu a fost rănit, dar două antene radio care transmiteau radioul rusesc au fost puse la pământ. Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a declarat că „în țară s-au auzit explozii și în mod firesc, urmează un răspuns adecvat la fiecare provocare”.

Între timp, Biroul guvernamental moldovean pentru politica de reintegrare a declarat că „persoane neidentificate au tras cu lansatoare de grenade asupra sediului așa-numitei instituții de securitate [din Transnistria]” din orașul Tiraspol, luni.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Trucuri pentru a obține friptura de porc fragedă și suculentă
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro