29 sept. 2022 | 12:39

Maia Sandu, semnal de alarmă după referendemurile ilegale din Ucraina. Care este cea mai mare frică a președintelui Republicii Moldova

Politică
Maia Sandu, semnal de alarmă după referendemurile ilegale din Ucraina. Care este cea mai mare frică a președintelui Republicii Moldova
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova

Maia Sandu a avertizat, miercuri, în cadrul unui interviu, despre conflictele care pot apăra în Republica Moldova în contextul în care Vladimir Putin a organizat referendumuri ilegale în Ucraina pentru anexarea celor patru regiuni ocupate la Rusia. Deși și-a exprimat neutralitatea, președintele Republicii Moldova se teme pentru securitatea poporului, având în vedere prezența trupelor rusești pe teritoriul țării.

Maia Sandu, despre referendumurile din Ucraina

Președintele Republicii Moldova a declarat că nu va recunoaște rezultatele referendumurilor false organizate de Rusia, susținând că pentru moment, nu se teme că astfel de acțiuni ar putea fi organizate și în stânga Nilului. Cu toate acestea, liderul moldovean a reiterat amenințarea pe care o reprezintă agresiunea Rusiei în țara vecină pentru toată lumea. În cadrul interviului, Maia Sandu a acuzat Rusia că încalcă dreptul internațional prin acțiunile sale ilegale.

„Aceste referendumuri sunt false, nu recunoaștem nici referendumurile și nici rezultatele lor. În continuare respectăm integritatea teritorială a Ucrainei în hotarele internațional recunoscute. Nu cred că este posibil ca să ne trezim și în Transnistria cu astfel de referendumuri, nu există asemenea informații, dar evident, ceea ce face Rusia astăzi în Ucraina este încălcarea dreptului internațional și acest lucru trebuie să ne îngrijoreze pe toți”, a transmis conducătorul Republicii Moldova.

Maia Sandu solicită ajutor din partea Occidentului, din cauza riscului la care este expusă țara prin declararea neutralității. Aceasta a susținut că, atâta timp cât neutralitatea nu este recunoscută de către toate țările, țara se poate aștepta în orice moment la un atac, similar cu cel din Ucraina.

„Republica Moldova are scris în Constituție că este țară neutră, deci asta nu poate să însemne o aliniere la un bloc militar. Neutralitatea funcționează atât timp cât ceilalți o respectă.

Dacă alte țări nu ne respectă neutralitatea, atunci ne putem confrunta cu un atac și trebuie să fim gata să ne apărăm. Pornind de la războiul Rusiei împotriva Ucrainei suntem conștienți că riscurile ca neutralitatea să nu ne fie respectată sunt foarte mari”, a concluzionat Maia Sandu.

Maia Sandu solicită întăriri ale armatei pe teritorul țării

În continuare, Maia Sandu a vorbit despre dezavantajele pe care le are neutralitatea țării, astfel că Republica Moldova nu se poate alătura niciunui bloc militar, fiind nevoită să depindă de ajutoarele oferite de Occident. Mai mult, președintele a mai transmis că nu există fonduri pentru modernizarea armatei, deși consolidarea acesteia este imperios necesară.

„Moldova este o țară neutră, … dar acum Rusia nu respectă neutralitatea noastră, menținându-și armata pe teritoriul Moldovei. Prin urmare, trebuie să ne consolidăm capacitatea de apărare”, a declarat Maia Sandu.

Această nevoie a Republicii Moldova a fost amintită și, luni, la finalul ședinței Consiliului Suprem de Scuritate, acolo unde consilierul de Scuritate al Maiei Sandu a transmis că Moldova nu se mai poate baza doar pe statutul de neutralitate, fiind necesară o consolidare militară.

„Moldova trebuie să înceapă lucrările pentru creșterea potențialului său de apărare… Autoritățile trebuie să obțină sprijinul conștient al cetățenilor care ar trebui să înțeleagă că este esențial pentru supraviețuirea statului”, a transmis Dorin Recean.

Urmărește declarațiile Maiei Sandu din cadrul emisiunii Secretele Puterii, difuzată la televiziunea națională

 

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Blestemul filmului iubit de toți românii. Patru actori au murit în condiții stranii, după lansare
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro