Statisticile arată că peste 2,25 miliarde de cești de cafea sunt consumate la nivel global în fiecare zi. Dar nu toată lumea este un fan al cafelei. Cele mai bune alternative de cafea sunt grozave pentru persoanele cărora le displace gustul sau care poate nu pot suporta efectele secundare gastrointestinale sau diuretice, nervozitatea sau ritmul cardiac accelerat. Iată așadar cu ce să înlocuiești cafeaua.
Schimbarea cafelei cu o alternativă a acesteia este utilă dacă ai devenit prea dependent. Sau poate te-ai plictisit și vrei să-ți schimbi rutina de dimineață.
Poate fi greu să lași acea ceașcă de cafea jos. Fie că este vorba de aroma bogată sau de un impuls de energie sau de ritualul de a sorbi, există o mulțime de motive pentru a iubi cafeaua. Dar uneori, este sănătos să tai legăturile cu lucrul pe care îl iubești, iar cafeaua nu face excepție. Poate ți-ai dat seama că cofeina te ține treaz noaptea, te simți prea nervos după aceea sau ai o afecțiune care te obligă să-ți limitezi cafeaua. Dacă ți-ai regândit ceașca zilnică (sau ceștile), găsirea unei alternative la cafea poate ajuta la ușurarea tranziției. Iată așadar cu ce poți să înlocuiești cafeaua.
Deoarece cofeina este un stimulent, poți dezvolta o dependență de cafea. Dacă te bazezi pe cafea pentru a-ți crește nivelul de energie în fiecare zi, s-ar putea să întâmpini unele efecte secundare neplăcute atunci când nu poți obține doza.
Ia asta ca pe un semn că poate fi timpul să tai legăturile cu aceasta. Durerea de cap de după-amiază care te lovește dacă nu ai a doua ceașcă poate fi un stimulent pentru a reduce consumul de cofeină. Fii atent la aceste alte efecte secundare ale cafelei:
Dacă ești deranjat de oricare dintre aceste efecte secundare, reconsideră-ți obiceiul de a bea cafea.
Vezi și Înlocuitori pentru cafea. Băuturile care au același efect de energizare
Unul dintre cele mai mari avantaje ale consumului de cafea este energia instantanee pe care o oferă. Acest lucru se datorează unui stimulent cunoscut sub numele de cofeină.
Conform unei analize a studiilor, cofeina te poate ajuta să gândești mai clar și să crești starea de spirit și vigilența la 37,5 până la 450 miligrame (mg) pe zi. O ceașcă de cafea neagră preparată oferă aproximativ 96 mg de cofeină, conform estimărilor specialiștilor.
Cafeaua conține antioxidanți precum melanoidine și fenilalanine, potrivit unei analize de cercetare. Antioxidanții te ajută să îți protejezi corpul de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Experții subliniază radicalii liberi ca fiind o cauză majoră a îmbătrânirii premature și a diferitelor boli, inclusiv cancerul și bolile de inimă. Corpul tău poate acumula radicali liberi prin stres, anumite medicamente, fumul de țigară și poluarea aerului. Dar pentru tot ceea ce poate face cafeaua bun, există și dezavantaje dacă bei prea multă.
Cofeina poate agrava anxietatea, poate provoca nervozitate și poate scădea calitatea și cantitatea somnului. Mulți oameni consideră, că cafeaua în sine provoacă probleme digestive, cum ar fi tulburări gastro-intestinale, greață și reflux.
Cafeaua, consumată zilnic, sau în cantități prea mari, poate provoca chiar balonare pentru unii consumatori.
Dacă ești gata să reduci consumul de cafea, începe prin a-ți calcula consumul zilnic de cafea. Acest lucru îți va oferi o idee despre unde și când să reduci cantitatea acesteia.
Dacă de obicei bei o cană de cafea foarte mare dimineața, încearcă să treci la o cană mai mică. Sunt posibile efecte secundare precum durerile de cap și iritabilitatea, așa că ajută să fii pregătit. Combate efectele secundare bând multă apă și urmărind aportul natural de energie, cum ar fi exercițiile fizice și timpul petrecut la soare.
Dacă poftești ritualul de a sorbi o băutură caldă la prima oră dimineața, încearcă ceaiul. O alternativă poate fi reprezentată de ceaiul verde, servit cu sau fără lapte. Acesta conține cofeină, dar mult mai puțină decât cafeaua. Dar, orice alt tip de ceai cald, îți poate lua gândul de la cafea.
Amestecare fructelor și legumelor proaspete într-un suc sau un smoothie este o modalitate excelentă de a obține o doză consistentă de vitamine și minerale într-o singură porție. Acestea vă ajută corpul să transforme alimentele în combustibil, cunoscut și sub numele de energie.
Dacă nu te poți despărți de aroma cafelei, cafeaua cu cicoare este pentru tine. Făcută din rădăcină de cicoare, această băutură arată, are gust și miroase a cafea, dar fără cofeina și aciditatea pe care boabele de cafea le aduc în cană.
Rădăcina de cicoare conține insulină, un prebiotic care poate ajuta la promovarea sănătății intestinale și la reducerea inflamației.
Deși acest lucru cu siguranță nu îți va oferi acel zgomot de cofeină pe care îl obții de dimineață, apa fierbinte cu lămâie a devenit o băutură populară pentru a-ți începe ziua.
Pur și simplu stoarcerea unei lămâi dă unei căni cu apă fierbinte simplă un gust proaspăt, ajutându-te să te rehidratezi după o noapte lungă de somn. În plus, lămâia este o sursă excelentă de vitamina C antioxidantă.
Dacă ești în căutare de creștere a energiei pe care o obții de obicei din cofeina din cafea, poți încerca și anumite vitamine și suplimente pentru energie.
Citește și 4 băuturi care înlocuiesc cafeaua de dimineață. Este timpul să încerci ceva nou!