14 feb. 2019 | 09:55

Mașina viitorului îți salvează viața, pentru că decide în locul tău

Știri generale
Mașina viitorului îți salvează viața, pentru că decide în locul tău

Desprinsă parcă din filmele SF, mașina viitorului care frânează singură ar putea deveni realitate și pentru români. Această măsură urmează să intre în vigoare de la începutul anului 2020.

Țările UE, Japonia și alte 11 state au căzut de acord asupra unei înțelegeri preliminare la ONU pentru a fi introduse reguli prin care, de la început de 2020, mașinile să aibă sisteme care le permit frânarea automată de urgență. Proiectul ar urma să fie aprobat în luna iunie, însă măsura vizează doar mașinile noi, nu și pe cele aflate deja în circulație.

Maşinile vor fi echipate cu un senzor care va detecta vehiculele din faţă şi pietonii şi, în cazul în care maşina deteactează că şoferul nu întreprinde nicio acţiune, îl avertizează. Dacă tot nu reacţionează, maşina va frâna automat”, a declarat Jean Rodriguez , purtător de cuvânt ONU pentru Europa.

Cum va funcțion mai exact sistemul. Ei bine, potrivit ONU, sitemul se va activa atunci când conduci cu o viteză de până la 60 de kilometri pe oră, însă acesta nu va prelua atribuțiile șoferului, așadar controlul mașinii va fi al șoferului. De asemnea, sistemul va fi conceput pentru condusul prin orașe.

„Este o funcţie automatizată, dar, atunci când vorbim în jargonul automatizării, sunt cinci niveluri la maşinile autonome. Acesta ar fi între nivelul doi şi nivelul trei”, precizează Jean Rodriguez, purtător de cuvânt ONU pentru Europa.

Scopul unui astfel de sistem este de a reduce numărul de accidente și de victime, dar și de a le preveni. În acest sens, aproxamativ 20 de milioane de maşini noi vor fi echipate în fiecare an cu sistemele automate de frânare.

„Se estimează o reducere a accidentelor de 37-40% şi asta ar duce la salvarea unor vieţi. Ne-am uitat pe cifrele din Uniunea Europeană şi vorbesc de Uniunea Europeană pentru că a sprijinit acest proiect de lege, ei bine, doar în UE, în 2016, au murit în accidente urbane 9.500 de oameni”, mai precizează  Jean Rodriguez.

Parteneri
Ion Țiriac, internat într-un spital din Viena. Miliardarul acuză probleme de sănătate
Redactia.ro
Irinel Columbeanu și-a mai îndeplinit un vis! Fostul milionar a ajuns la vila din Izvorani: „Simt o emoție puternică”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Primele imagini de la evenimentul în care Michael Schumacher a apărut public, după accidentul din 2013 / Foto
Unica.ro
Meghan Markle o imită pe cumnata sa, Kate. Îi vânează garderoba
EVZ.ro
Văduva lui Gabi Stângău, copleșită de durere în ziua în care ar fi aniversat doi ani de la nuntă. Ce semn divin a primit Diana Berințan: „Ești cu mine mereu” / FOTO
Spynews
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente sau case. Trebuie să aibă acest document: Este valabil pentru 10 ani
Capital.ro
WOW! Fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, tot o frumusețe rară. Cine este și cum arată doctorița cu care soțul Monicăi Bîrlădeanu are doi copii. „Viața noastră a fost foarte afectată de...”
Avantaje
SUMELE se MAJOREAZĂ de la 1 IANUARIE! Vești bune pentru MILIOANE de ROMÂNI
Mediaflux
Anamaria Prodan versus Laurențiu Reghecampf! Războiul continuă! Cei doi se văd față în față la Tribunal, acum
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ispita Maria Tebieș, o ispită și în relația dintre Jador și Oana Ciocan. Ce a declarat bruneta de la Insula Iubirii sezonul 8
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro