13 ian. 2019 | 06:55

De ce sunt atât de multe accidente rutiere mortale și ce pot face șoferii ca să le oprească

Știri generale
De ce sunt atât de multe accidente rutiere mortale și ce pot face șoferii ca să le oprească

În fiecare an, aproximativ 1.500 de oameni mor în accidente rutiere provocate de șoferii obosiți, care adorm la volan și pierd controlul mașinii. Profesioniştii atrag atenţia că oboseala la volan e o capcană mortală.

„Anul trecut, la nivel național s-au produs 189 de accidente pe fondul adormirii la volan. În urma acestor evenimente rutiere 77 de persoane și-au pierdut viața și alte 226 au fost rănite grav”, spune Georgian Drăgan, IGPR.

Chiar la începutul săptămânii trecute, trei oameni au ajuns la spital în extrem de gravă, în urma unui accident rutier. Șoferul a adormit la volan pe DN14, în apropiere de Sibiu și a pierdut controlul mașinii, care a intrat pe contrasens, iar apoi s-a izbit puternic într-un cap de pod de pe marginea drumului. Medicii spun că 20 de ore de nesomn echivalează cu o alcoolemie de zece la mie, potrivit Digi24.

„Creierul devine mai obosit. Glucoza care trebuie să alimenteze sistemul nervos central este redusă și începe să ceară din depozitele organismului. Depinde de fiecare persoană la ce nivel de toleranță poate echivala starea de alcoolemie cu starea de oboseală. Ar trebui să avem minim șase ore de somn. Ideal ar fi între șase și opt ore”, afirmă Simona Carniciu, medic de familie.

În cazul şoferilor profesionişti, legile europene şi cele naţionale impun ore limită de condus şi pauze obligatorii între curse. În cazul amatorilor însă nu există un astfel de control.

„Oboseala la volan crește factorul de risc în ceea ce privește producerea accidentelor de la patru până la de șase ori mai mult în momentul în care suntem obosiți. În momentul în care avem probleme de reacție la volan recomand pauza de conducere care e recomandată la două ore undeva la 15 minute, dar eu o recomand chiar dacă nu suntem obosiți. Accidentele rutiere produse pe fondul oboselii sunt unele dintre cele mai periculoase, de cele mai multe ori soldate cu victime pentru că lipsește viteza de reacție, reflexul conducătorului auto”, explică Sorin Ene, pilot profesionist.

Și psihologii sunt de părere că oboseala la volan pune în pericol atât șoferii, cât și pe ceilalți participanți la trafic și pun accent pe conștientizarea șoferilor asupra pericolului la care se expun.

„Ceea ce oarecum dăunează sunt modelele și experiențele anterioare pentru că fiecare experiență în care eu ma urc la volan nedormit și ajung safe la destinație. Eu îmi validez o atitudine și o conduită de risc pe termen lung. Chiar și cei care au avut experiența ațipirii la volan, ei nu realizează că de fapt în acele 30 de secunde se pot întâmpla enorm de multe lucruri”, spune Jeni Chiriac, psiholog.

Sfaturile Poliției Române ca să stai treaz la volan

  • Pauzele scurte și dese – dacă nu mai poți să ții ochii deschiși, oprește-te din când în când într-o parcare, ieși din mașină, respiră adânc și fă câțiva pași înainte să te urci din nou la volan. Dacă simți nevoia, poți să dormi puțin.
  • Nu folosi sisteme de cruise control pentru a menține viteza constantă – faptul că te vei concentra să menții viteza te poate ajuta să stai treaz.
  • Bea ceva rece sau fierbinte – bine să ai la îndemână ceva de băut, dar în niciun caz alcool. Cu un ceai fierbinte sau apă rece corpul va simți o diferență de temperatură, iar oboseala va da semne că dispare.
  • Ascultă un post radio cu muzică ritmată – emisiunile radio cu muzică lentă te vor îmbia la somn mai repede decât crezi.
Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Apocalipsa economică pentru Europa a început!
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro