Cum să conduci corect și în siguranță pe timp de iarnă. Trucurile unui pilot pe care trebuie să le știe orice șofer

Cum să conduci corect și în siguranță pe timp de iarnă. Trucurile unui pilot pe care trebuie să le știe orice șofer

Condusul pe timp de iarnă este cel mai dificil, mai ales dacă intemperiile îți joacă feste, iar carosabilul este acoperit cu polei sau zăpadă. Pilotul Alex Ardelean îți dă câteva sfaturi despre cum să conduci corect și în siguranță pe timp de iarnă și ar fi bine să ții cont de ele.

De către șoferii experimentați, sfaturile pilotului sunt deja cunoscute și puse în aplicare, dar dacă abia ai obținut permisul de conducere, mai mult ca sigur n-ai destulă experiență, chiar dacă te lauzi prietenilor că ești cel mai tare din parcare.

Prin urmare, e bine să ții cont de următoarele sfaturi.

7 trucuri utile ca să conduci corect pe timp de iarnă

  • Atunci când pleci de pe un loc înzăpezit, este recomandat să nu bruschezi mașina, pentru că nici nu vei avansa și îți va fi cu atât mai greu să pleci după loc, din cauza tasării excesive a zăpezii de sub roți.
  • Apasă ușor accelerația și ambreiajul și turează ușor motorul, între 2.000 și 2.500 de rotații pe minut.
  • În timpul deplasării, încearcă să folosești mai mult frâna de motor, pentru că poate fi mai sigură în anumite situații, dar trebuie să fii foarte atent la drum.
  • Dacă începi să derapezi, încearcă să o controlezi prin contra-viraje și trage întotdeauna de volan înspre direcția opusă în care derapează mașina.
  • Nu brusca niciodată comenzile mașinii și păstrează o distanță mai mare față de vehiculul din față.
    Dacă ai o mașină echipată cu ABS (Anti-lock Braking System), ai un avantaj în plus, pentru că poți controla mai ușor mașina când derapează la frânare. Dar, ca să folosești eficient sistemul, trebuie să apeși ferm și încontinuu pe frână și să nu eliberezi prea devreme presiunea pe pedală.
  • La o mașină cu sistem antiderapaj ASR, trebuie decuplat pentru a putea porni de pe carosabilul alunecos sau acoperit cu zăpadă, deoarece sistemul comandă frânarea roţilor şi “taie” acceleraţia dacă sesizează tendinţa de derapaj. Cuplați-l la loc odată ce ați ieșit din zona cu probleme.
  • Și, nu în ultimul rând, fii foarte atent la pietoni. În București, nu prea au cum să circule pe trotuar, fie din cauza zăpezii și a gheții, fie din cauza mașinilor parcate ilegal. Atenție sporită trebuie și la semafoare și orice trecere. Marcajele de trecere nu mai sunt vizibile pe timp de iarnă, așa că fii atent la semne!
Sursa: Auto Bild
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI