Pericolul în care se află clienții Netflix în aceste zile! Împărtășirea parolei Netflix este un lucru obișnuit, dar nu mai este o idee bună din mai multe motive. Pe fondul scăderii profiturilor din acest an și a numărului de abonați, popularul serviciu de streaming este pe cale să implementeze o măsură drastică privind partajarea parolelor în afara gospodăriei, potrivit unor rapoarte. În afară de asta, gigantul a anunțat în 2022 mai multe situații critice de atacuri cibernetice, fenomenul apărând și la început de 2023. De altfel, pericolul în care se află clienții Netflix a fost anunțat de Poliția Română, într-un avertisment de ultimă oră.
Începând cu 2023, Netflix le va cere celor care împărtășesc parolele să plătească o mică sumă în plus. Platforma de streaming a testat deja acest lucru ca un supliment de 3 dolari în unele țări. Cu toate acestea, este posibil ca Netflix să forțeze pur și simplu oamenii să se înregistreze ca un al doilea cont pentru un abonament cu un preț ușor mai mic. Specialiștii spun că aest lucru trebuia să se întâmple la un moment dat.
Netflix a închis ochii la partajarea parolelor pentru o vreme, chiar dacă aceasta încalcă termenii de serviciu ai platformei de streaming. Dar Netflix a reușit să privească în altă parte atunci când îi mergea bine, iar problemele sale recente o obligă să găsească noi modalități de a adăuga abonați și venituri. Netflix a pierdut aproape un milion de abonați între aprilie și iulie 2022, deoarece tot mai multe persoane au decis să renunțe la serviciu. (Am detaliat aceste aspecte și multe altele aici, într-un material mult mai amplu.)
Deși ar putea părea irelevant acest aspect, dar se pare că această practică, de împărțire a conturile, are și o mare problemă de securitate, și poate fi, nu neapărat din cauza protecțiilor gigantului de streaming, ci poate fi și din cauza unor terți utilizatori ale acelorași conturi împărțite, dar care nu știu, sau nu au protecțiii împotriva atacurilor cibernetice.
Vezi și: Tehnicile folosite de hackeri în 2022 ca să-ți fure datele din telefon. Cum te poți proteja
Netflix a profitat de vitezele mai mari ale internetului și de tehnologia mobilă pentru a deveni una dintre cele mai mari rețele de distribuție video din lume. Cu peste 75 de milioane de abonați, Netflix a făcut ca „binge-watching-ul” să devină ceva obișnuit – o experiență aproape universală pentru cartoful modern de canapea.
Cu toate acestea, s-a descoperit că hackerii au vizat baza de membri în creștere a serviciului de multe ori în ultimii ani. Potrivit rapoartelor, infractorii cibernetici fură detalii ale utilizatorilor, cum ar fi parolele și acreditările bancare, prin intermediul campaniilor de phishing și al unui malware troian, potențial de vânzare pe Deep Web.
În această schemă, descoperită de câțiva ani, utilizatorul Netflix este păcălit să facă clic pe un link malițios găsit într-un e-mail sau pe un site web, care îl conduce la o pagină de autentificare falsă a serviciului. Imediat ce utilizatorul face clic pe link, malware-ul culege informații despre cont.
În plus, infractorii cibernetici din spatele înșelăciunii vând parolele furate de la Netflix pe Deep Web la un preț de 25 de cenți fiecare, sau la o achiziție minimă de patru conturi pentru un total de 1 dolar, adăugând că au în stoc 300.000 de parole – ceea ce pune victimele într-un risc și mai mare.
Recent, inclusiv Poliția Română a emis o avertizare cu privire la pericolul în care se află clienții Netflix din România, după ce au fost semnalate mai multe situații de acest gen. Noile avertizări vin din partea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), în care utilizatorii de Netflix sunt avertizați cu privire la atacurile cibernetice de tip phishing:
„Ai primit un e-mail, sau poate chiar un SMS de la Netflix, prin care ești notificat că trebuie să-ți ‘actualizezi informațiile de client’? Ai grijă! În spatele inițiativei sunt infractori cibernetici care vor să-ți fure datele de autentificare. Textul în limba română este unul corect din punct de vedere gramatical, ceea ce, în lipsa unor verificări elementare, ar face ca un astfel de atac să aibă o rată de succes crescută.
Verifică mereu sursa mesajului primit, înainte de a efectua o acțiune potențial dăunătoare pentru dispozitivele sau datele tale. Evită accesarea de link-uri provenite din surse necunoscute și scanează-le cu o soluție de securitate.
Atunci când activezi online, asigură-te că ești pe site-ul dorit prin verificarea atentă a numelui de domeniu oficial utilizat de compania vizată. Evită redirecționarea către pagini de autentificare din link-uri primite online.”, este mesajul publicat pe Facebook de DNSC. (vezi galeria)
Așadar, mare atenție dacă ești utilizator și ține cont că pericolul în care se află clienții Netflix nu te exclude. Cu alte cuvinte, ai grijă la ce accesezi și asigură-te că datele de pe contul tău sunt în siguranță.